Kenenisa Bekele lemaradhat a tokiói olimpiáról. A szombaton megtartott etióp válogatón a szabályok szerint az első háromban kellett volna végeznie, ő azonban el sem indult a versenyen.

A pályán háromszoros olimpiai bajnok Bekele távolmaradását illetően többféle magyarázat is napvilágot látott. Ami közös ezekben, hogy jól van, egészséges, a formája is rendben, tehát úgy tűnik, nem egészségi okok állnak a háttérben.
Az ügynöke, Jos Hermens azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy Bekele a körülményekkel, a verseny helyszínével és távval nem volt megelégedve.
Olympic Games 2020
Az első olimpia a háború árnyékában
21 ÓRA
„Azért nem futott, mert hideg volt, és mert a versenyt magaslaton, 2356 méteren rendezték” – mondta Hermens. „Ráadásul a táv mindössze 35 km volt. Összességében ezek a körülmények még csak nem is hasonlítanak azokra, ami Tokióban vár majd a futókra.”
„A legjobb csapat egyértelműen Kenenisa mellett áll. Rendben lesz, amikorra kell, jó formában van. Nem akarok a szombati verseny résztvevői ellen beszélni, de úgy gondolom, a választásnál Bekelét kellene előnyben részesíteni a harmadik helyezettel, Sisay Lemmával szemben. Lemma annak idején, a 2019-es Berlin Marathonon közel két percet kapott Bekelétől.”
A 2004-ben 10 ezer, 2008-ban 5 és 10 ezer méteren olimpiai bajnok etióp atléta másfél éve Berlinben 2:01:41-et futott, amivel mindössze két másodperccel maradt el Eliud Kipchoge egy évvel korábban felállított világcsúcsától. Lemma akkor 2:03:36-tal lett harmadik.
A távolmaradás másik magyarázata magától az érintettől, Bekelétől származik, aki etióp nyelven tett ki egy nyilatkozatot a Twitterre. A levelet egy Teferi Debebe nevű újságíró fordította le a letsrun.com nevű oldal számára. A fordítás szerint Bekelének az egyik legnagyobb problémája az volt, hogy a válogató időpontja túl közel esik az olimpiához, a kettő között ugyanis mindössze 14 hét van. Azt ő maga is megerősítette, hogy fizikálisan teljesen jól van.
A közleményben panaszkodott továbbá arra is, hogy 2016-ban kihagyták a riói keretből, pedig jelezte, hogy jó formában van és készen áll a kihívásra. Sérelmezte, hogy a döntéshozók egy része nem eléggé jártas a sportban ahhoz, hogy részt vegyen a válogatási procedúrában.
„A szövetség olyan kritériumokat támasztott, melyekről jól tudták, hogy nem fogok tudni nekik megfelelni” – nyilatkozta a Reuters munkatársának még 2016 nyarán. „Harmadik lettem a London Marathonon úgy, hogy messze voltam a legjobb formámtól. Végignyomtam egy kemény felkészülést, Londonról pedig a szövetség tagjain kívül mindenki tudja, hogy a legkeményebb maraton. Van ott egy csapat ember, akik semmit sem tudnak az atlétikáról.”
Bár a szombati válogatón nem vett részt, az etióp szövetség elvileg tehet olyan javaslatot, hogy Bekelét mégis elviszik a tokiói játékokra. Ha ez esetleg megtörténne, az még mindig csak részsiker volna Bekelének. Az indítványt ugyanis az Etióp Olimpiai Bizottságnak is jóvá kellene hagynia.
https://i.eurosport.com/2019/09/29/2685905.jpg
Amióta megnyerte a 2019-es Berlin Marathont, Bekele hivatalos versenyen egyszer sem teljesítette a távot. 2020-ban Londonban indult volna, de végül vádli sérülés miatt visszalépett. Mivel a 2024-es játékok idején már 42 éves lesz, valószínűleg Tokió volna az ideális alkalom, hogy ő legyen az első ember, aki olimpiai bajnok lesz pályán és maratonfutásban is a profi érában.
Könnyű dolga persze semmiképp sem volna, hisz ha minden jól megy, a sok komoly ellenfél között ott fut majd a címvédő és világcsúcstartó Eliud Kipchoge is. A magunk részéről drukkolunk Bekelének, hisz a tokiói játékok egyik legnagyobb párharca lehetne az övék.
részben eurosport.fr, runnersworld, letsrun.com, reuters
Olympic Games 2020
Kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban
TEGNAP 08:41
Olympic Games 2020
A sérüléseket és a covidot már legyőzte, Tokióban az érmes helyeket venné célba
12/05/2021 14:54