A 2011-es japán katasztrófa áldozatai előtt tisztelegnek az érmesek virágai.

Akik figyelemmel kísérik az olimpiát, észrevehették, hogy minden érmes egy kis csokor sárga, zöld és mélykék virágot is kap a medálja mellé, amelyet kék masnival kötnek össze.
Ezek a tokiói olimpián többről szólnak, mint egyszerű virágokról. A csokor elemei mélyebb történetet hordoznak, és évekig készültek. Ez a három virág az emberek gyógyulásért mondott imáit tükrözi.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Több mint 5000 csokrot adnak át a sportolóknak az olimpiai és paralimpiai játékokon. Az ünnepi virágokat főként Északkelet-Japán három körzetében termesztették, amelyeket a 2011-es földrengés és szökőár, majd a fukusimai atomerőmű három reaktorának leolvadása pusztított el.
Az Iwate, Fukushima és Miyagi prefektúrákat sújtó katasztrófában csaknem 20 000 ember halt meg. Az otthonokat elsöpörte a szél, és egész területek néptelenedtek el. A sárga, zöld és kék virágokból álló csokrokat, amelyeket az olimpiai és paralimpiai játékok érmesei kapnak, szinte teljes egészében ebben a három körzetben termesztették.
Azt hivatottak jelképezni, hogy Japán felemelkedik a tíz évvel ezelőtti borzalmak után.

A szimbolikus értékű virágcsokor közelről

Fotó: AFP

A csokrokat uraló élénksárga napraforgók Miyagiból valók, olyan szülők ültették, akiknek gyermekei meghaltak a katasztrófában. Egy olyan domboldalt választottak, ahol gyermekeik menedéket kerestek a cunami hatásai elől. Az emlékezésről egy gyermekkönyvben is beszámoltak.
A zöld és fodros eustomát és Salamon fókát Fukushimában termesztették - egy nonprofit kezdeményezés keretében, amelyet azért hoztak létre, hogy megpróbálják újraéleszteni a helyi gazdaságot a katasztrófa után, amely súlyosan károsította a mezőgazdasági termelést.
A kis élénk kék virágú gentiánokat Iwatéban termesztik, egy olyan tengerparti területen, amelyet a 2011-es katasztrófa során óriási hullámok pusztítottak el.
A csokor kiegészítéseként a Tokióban termesztett, a házigazda város jelképeként választott erős zöld aspidistrák (kukoricalevelek) kerülnek a csokorba.
via BBC, NPR, AP

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30