Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Ezen a héten foglalkozunk a magyar tőrcsapat helyzetével, a hányattatott sorsú selejtezőversenyekkel és néhány érdekesebb doppingüggyel.

Olympic Games 2020
Egy világsztár lopta el az olimpiai zászlót Tokióban
11/06/2021 12:30

Mohamed Aida szerepe megosztja a tőrözőket

Mohamed Aida bekerült a tokiói olimpiára készülő női tőrcsapatba, így 45 éves sportoló a hetedik olimpiáján is részt vehet. Az önmagában figyelemreméltó teljesítményt némileg beárnyékolja az a tény, hogy a csapattársak – a felsoroltak alapján nem minden ok nélkül – megkérdőjelezik, hogy valóban ott-e a helye a válogatottban. Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra nyílt levélben mutatták be az ő szemszögükből a helyzetet.
Ebből kiderül, hogy Feczer Viktor vezetőedző már 2019-ben kijelentette, Kreisst és Mohamedet tekinti a csapat fix pontjainak, a többieket pedig váltogatni fogják a világversenyeken. A vártnál gyengébb eredmények miatt azonban az Eb-nek Mohamed nélkül vágott neki a csapat, és végül az ötödik helyen zárt. A budapesti világbajnokságra visszakerült a 45 éves tőröző a csapatba, ami nem feltétlenül bizonyult jó döntésnek, hiszen a magyar csapat újfent lemaradt a legjobb nyolcról.

Ezt követően a tőrválogatott – Mohamed nélkül – a világkupa-versenyeken megszerezte az olimpiai kvótát, mivel mindegyiken legalább a nyolc közé jutottak.

A ranglista első helyén álló versenyző automatikusan helyet kap a csapatban, a többiekről azonban a az elnökség dönt, méghozzá a szakági vezetők és a szövetségi kapitány javaslatára, a szakmai bizottság véleményezését követően. Kreissék levelét követően a szövetség rendkívüli ülést tartott, amelyen úgy döntött nem változtat a keret összetételén. Mohamed tehát marad a csapatban, Lupkovics pedig tartalékosként reménykedhet az olimpiai részvételben.

Egy furcsa szerződés

Furcsa szerződést kell aláírniuk azoknak, akik részt szeretnének venni az olimpián: nyilatkozniuk kell arról, tudatában vannak, hogy akár bele is halhatnak a koronavírusba, vagy az extrém hőségbe. A dokumentum birtokába jutó Yahoo Sports szerint az előző olimpián nem kellett ilyesmiről nyilatkozniuk. Az ügy azért is érdekes, mert sok sportoló úgy látja, ez a szerződés némileg ellentmond annak az állításnak, hogy az olimpiát biztonságosan meg lehet rendezni.

Eldőlt: nincs több kvalifikációs verseny tollaslabdában

A Nemzetközi Tollaslabda-szövetség (BWF) megerősítette, hogy a kvalifikációs időszakban nem tudnak újabb versenyt rendezni, vagyis a már kialakult sorrend alapján utazhatnak a sportolók Tokióba. Az eredeti versenynaptárban három kvalifikációs verseny szerepelt, de Indiában, Malajziában és Szingapúrban is kénytelenek voltak elhalasztani az eseményeket. „Az olimpiai kvalifikációs folyamat lezárult, nincs újabb lehetőség, amelyen pontokat szerezhetnének” – mondta a BWF általános titkára, Thomas Lund.

Éremesélyes súlyemelők maradhatnak le

Két vietnami súlyemelő – akiket aranyesélyesként tartanak számon – lemaradhat az olimpiáról csapattársaik sorozatos doppingvétségei miatt. A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) felkért egy független testületet, hogy szankciókkal éljenek Vietnammal szemben, mivel a kvalifikációs ciklusban négy doppingesetet regisztráltak – mindegyiknél szterioddal éltek vissza. Kim Tuan Thach a férfi 61 kilóban, Thi Duyen Hoang női 59 kilóban számít esélyesnek, így ez nagy csapás lenne az országnak.
Jelenleg három országgal szemben éltek a tiltás eszközével: Thaiföld, Egyiptom és Malajzia nem küldhet súlyemelőt az olimpiára, és erre a sorsra juthat Románia, Kolumbia és Vietnam is. Valószínűleg a vizsgálat ellenére Thach és Hoang is ott lehet majd Tokióban, tekintve, hogy az ITA a románok felfüggesztését három hónap ezelőtt javasolta, a folyamat azonban még nem zárult le. Vagyis kicsi rá az esély, hogy az esetleges korlátozásokat még időben meghozzák.

Elkezdte a sportolók oltását Japán

A Japán Olimpiai Bizottság hamarosan elkezdi a sportolók és a stábtagok oltását – írja a Bloomberg Japan. Az oltási program június 1-jén kezdődik, és körülbelül 1600 embernek kell vakcinát biztosítani, közülük 600-an sportolók. Bár az oltásokat a NOB és a Pfizer különmegállapodásán keresztül szállítják, a hír sokakat megoszthat Japánban, ahol továbbra is alacsony az átoltottság. Jelenleg 2,9 millióan kapták meg mindkét dózist, ami 2,4%-nak felel meg, de a kormány úgy számol, hogy a 65 év felettieket – 36 millió embert – július végéig beoltják.

Férfi és nő mondhatja az olimpiai eskü szövegét

Az olimpia szervezői fontolgatják, hogy egy nő és egy férfi együtt mondja az olimpiai eskü szövegét a nyári játékokon. Hagyományosan egy kiválasztott sportoló olvassa fel valamennyi résztvevő nevében az esküt, de a nemek közötti egyenlőséget szimbolizálandó, felmerült az alternatív megoldás is. 1988-ban volt már példa hasonlóra, akkor Son Mi Na kézilabdázó és Hur Jae kosaras mondta el közösen az olimpiai esküt.

Ceremónia a riói olimpián

Fotó: AFP

Botrányos körülmények a kvalifikációs versenyen

Soha nem láttak még ennyire rosszul megszervezett versenyt, mondták el azok a sportolók, akik részt vettek az Afrikai Súlyemelő Bajnokságon, Nairobiban. Az Inside the Games szakportálhoz eljuttatott videók alapján nem túloztak, a sportolók a jelek szerint egy garázsparkolóban voltak kénytelenek bemelegíteni, ami ráadásul még üzemelt is, az egyik autó konkrétan egy kocogó súlyemelő mellett fordult be.
A sportolók elmondása szerint az emelvény sem tűnt túl stabilnak, a súlyrakodók pedig annyira tapasztalatlanok voltak, hogy csak a versenybírók instrukciói alapján tudták átpakolni a súlyokat, miközben a versenyzők várakoztak. Khealed Mehalhel, az Afrikai Súlyemelő-szövetség elnöke elmondta, hogy a panaszokat követően új helyet biztosítottak az edzésekhez, a versenyteret pedig megjavították.
Mehalhel egyébként azzal védekezett, hogy a szervezőknek nagyon kevés idejük volt tető alá hozni a versenyt, mivel a mauritiusi és a madagaszkári törekvéseik kudarcba fulladtak. Ezt követően két lehetőségük volt: vagy az olimpia után rendezik meg a versenyt, vagy rövid idő alatt összedobnak valamit, ami ugyan nem tökéletes, de legalább kvalifikációs eseménynek minősül. Szerinte a sikert bizonyítja, hogy egy madagaszkári súlyemelő új kontinenscsúcsot állított fel.

18 covidos eset a szörfverseny előtt

A Nemzetközi Szörfszövetség (ISA) bejelentette, hogy a World Surfing Games El Salvador-i állomásán 18-an pozitív koronavírus-tesztet produkáltak. A szervezők tájékoztatása szerint 564 PCR tesztet végeztek, a fertőzötteket pedig az El Salvador kormánya által biztosított hotelben szállásolták el. A tét egyébként nem kicsit, hiszen a férfiaknál még öt hely kiadó a tokiói olimpián; azt egyelőre nem tudni, a fertőzések hogyan befolyásolják az olimpiát.

Nigériában rendezik az Afrikai Atlétikai Bajnokságot

Nigéria az utolsó pillanatban beugrott az Afrikai Atlétikai Bajnokságnak eredetileg otthont adó, de a versenyt már háromszor elhalasztó Algéria helyett. Az eseményre Lagosban kerül sor június 23 és 27 között, ami így újabb lehetőséget biztosít a sportolóknak, hogy teljesítsék az olimpiai szinteredményt a június 29-i határidő előtt. Az eseményt eredetileg 2020-ban rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt többször a halasztás mellett döntött az algériai kormány.

Marad a szükségállapot

Yoshihide Suga miniszterelnök megerősítette, hogy kilenc prefektúrában meghosszabbítják a szükségállapotot, így az június 20-ig biztosan érvényben marad. Bár az olimpiarendezés nem forog veszélyben, a határozatnak arra hatása lehet, hány néző vehet majd részt az eseményeken – akár az is elképzelhető, hogy a versenyeket zárt kapuk mögött bonyolítják le. Mindez attól is függhet, hogyan haladnak majd az oltási programmal.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
A NOB becslése szerint ennyi sportoló lesz beoltva az olimpiáig
10/06/2021 09:47
Olympic Games 2020
"Nem attól lesz valaki jó kommentátor, hogy magyar aranyérmet közvetít"
09/06/2021 12:50