A japán kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet Tokióban, amely így az olimpia idején is érvényben marad. Ez pedig azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehetnek nézők az eseményeken.

Yoshihide Suga miniszterelnök csütörtökön döntött arról, hogy július 12. és augusztus 22. között a legszigorúbb korlátozásokat léptetik érvénybe a japán fővárosban, mivel a régióban egyre nagyobb problémákat okoz koronavírus-járvány gyors terjedése. Tamayo Marukawa olimpiai miniszter elmondta: a korlátozások az olimpiai eseményekre is vonatkoznak, vagyis mégsem mehetnek szurkolók a versenyekre.
A hatóságok hosszú ideig tanakodtak, beengedjék-e a nézőket az olimpiai létesítményekbe, végül hosszas tanácskozást követően úgy döntöttek, felházzal, de legfeljebb 10 ezer fővel rendezhetik meg az eseményeket. Természetesen többször utaltak arra, hogy ezek csak tervek, és amennyiben a járványhelyzet rosszabbra fordulna, ugyanúgy fenntartják a zárt kapus rendezés lehetőségét is. A csütörtöki szigorításokat követően pedig nem maradt más lehetőség.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Tokióban egy nap alatt 920 új koronavírusos esetet regisztráltak, amelyhez hasonló napi növekedésre május közepén volt legutóbb példa. 2020 eleje óta a mostani lesz a negyedik veszélyhelyzet, amit a járvány miatt kihirdettek a japán fővárosban. Az intézkedések részét képezik, hogy az éttermek nem szolgálhatnak fel alkoholt, és minden nap este 8-kor be kell zárniuk.
"Abban bízunk, hogy így a nyár alatt és a Bon ünnep idején kevesebbet utaznak az emberek, amíg halad az oltási program" – mondta Yasutoshi Nishimura gazdasági miniszter.
Japánban a lakosság 15,2%-t oltották be eddig, és a veszélyeztetettnek számító 65 év feletti korosztályban is csak 25%-os az átoltottság aránya. Kvázi veszélyhelyzetet rendeltek el a szomszédos prefektúrákban, Csibában, Szaitamában, Kanagavában és Oszakában – itt valamivel kevésbé korlátozzák az üzletek működését, és leginkább a prefektúrák legnagyobb kockázatú területeire fókuszálnak. Az intézkedések ugyanúgy augusztus 22-ig maradnak érvényben.
Öt másik prefektúrában, köztük a maratoni és gyalogló számoknak otthont adó Hokkiadóban, Aicsiben, Kiótóan, Hiogóban és Fukuókában a terveknek megfelelően már július 11-én, azaz vasárnap lejár a veszélyhelyzet. Japánban mostanáig 811 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, és több mint 14800 halálos áldozatot szedett a járvány. Szerdán országszerte 1635 új esetet és 22 elhunytat regisztráltak.
Forrás: Inside the Games

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30