Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Ezen a héten foglalkozunk a magyar kvótásokkal, köztük a világbajnokságon remeklő öttusázókkal, illetve hozzuk a szokásos híreinket Tokióból.

Olympic Games 2020
Újabb nap, amikor a többiek Milák Kristóf hátát nézhették
13 PERCE

Bach: Európa legyen a példa

Thomas Bach arra kérte az európai olimpiai bizottságokat, hogy gondoskodjanak a sportolóik szabálykövető magatartásáról, ezzel példát mutatva a világnak. „Az európai bizottságok jelentős számú sportolót küldenek Tokióba, számítunk rá, hogy betartják az előírásokat és tiszteletben tartják a szabályokat” – fogalmazott videóüzenetében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. „Ilyen módon ők mutathatják a példát.”
A kontinensről összesen 50 nemzeti bizottság képviselteti magát a játékokon, amelyen ezúttal a szokásosnál jóval szigorúbb protokollnak kell megfelelniük. A sportolók az eseményük előtt legfeljebb öt nappal érkezhetnek meg az olimpiai faluba, és legkésőbb az utolsó versenyüket követő második napon el is kell hagyniuk azt. A résztvevők nem mehetnek szórakozóhelyekre és éttermekbe, emellett rendszeres covidszűrésen kell átesniük.

Nincs kivétel

Christophe Dubi, a NOB olimpiai játékokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a szigorú 14 napos korlátozás alól senki sem képezhet kivételt, legyen szó sportolóról, szervezőről vagy újságíróról. Mindenkinek előre nyilatkoznia kell azokról a helyekről, amelyeket a Tokióban való tartózkodása alatt meg fog látogatni – ettől a későbbiek folyamán nem lehet eltérni.

A média képviselői közül többen bírálták a rendszert a rugalmatlansága miatt, nekik ugyanis bajos előre megmondani, mely eseményeken történhetnek tudósításra méltó dolgok.

Korábban felmerültek olyan hírek, miszerint egyes országok, mint Nagy-Britannia, India és Malajzia, ahol egy másfajta, fertőzőbb variáns ütötte fel a fejét, nem vehet részt a játékokon, Dubi azonban cáfolta ezeket az értesüléseket. „Ezek a delegációk vállalták, hogy extra intézkedéseket hoznak, hogy mindenki Japánba utazhasson. Számos megoldást ajánlottak fel, többek között azt, hogy a delegációjuk 100%-át beoltják” – mondta.

Christophe Dubi

Fotó: Getty Images

A hónap végére várható a döntés

Még mindig nem lehet tudni, hány nézőt engednek majd be az eseményekre, de a NOB végrehajtó bizottsága azt ígérte, június végén közölni fogják a pontos számokat. Tokió egyike annak a 10 prefektúrának, amely szükségállapotot hirdetett a koronavírus-fertőzések számának gyors emelkedése miatt. A NOB időközben a fejlemények fényében frissíti az olimpiarendezésre vonatkozó forgatókönyvet is, méghozzá az egészségügyi hatóságok utasításainak megfelelően.

A sportolók többsége megkapta az oltást

Kulcskérdés lehet, hogy az olimpián részt vevők közül hány embert tudnak beoltani, és e tekintetben nem rossz a helyzet, legalábbis Christophe Dubi tájékoztatása szerint, aki azt mondta: már 80% felett van a beoltott olimpikonok aránya. „Minden egyes nemzeti bizottsággal és sportolóval kapcsolatban vagyunk, hogy segítsünk. 80% felett járunk, és folytatjuk az erőfeszítéseket. A helyi bizottságoknak vakcinákat ajánlottunk fel, szóval a magunk részéről mindent megteszünk, amit csak tudunk.”

Idén is lesz menekült csapat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Tokióban is lesz menekült válogatott. Idén 12 sportág 29 képviselője alkotja majd a csapatot, őket a NOB ösztöndíjprogramjában szereplő 55 menekült sportoló közül választották ki. Várhatóan atlétikában, tollaslabdában, ökölvívásban, kenuban, kerékpárban, cselgáncsban, karatéban, tekvondóban, lövészetben, úszásban, súlyemelésben és birkózásban láthatjuk majd a menekült válogatott egy-egy képviselőjét.

A szolidaritás üzenetét közvetíti a NOB a tokiói menekült-csapattal

Újra kell osztani a koreai kvótákat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság utasította a sportági szövetségeket, hogy – amennyiben szükséges – osszák újra az olimpiai kvótákat az észak-koreai csapat visszalépését követően. Az ország már áprilisban közölte, hogy a járvány miatt nem vesz részt a 2020-as tokiói olimpián, a NOB azért csak most döntött így, mert a visszalépésről egészen mostanáig nem tájékoztatták hivatalosan a bizottságot.

Veszélyben a kolumbiai súlyemelő válogatott

A világranglista alapján Kína után Kolumbia rendelkezik a második legerősebb súlyemelő csapattal, épp ezért lehet nagy jelentősége a Nemzetközi Sportdöntőbíróság pénteki határozatának. 2020 januárjában három kolumbiai is fennakadt a doppingvizsgálatokon, ők azzal védekeztek, hogy tudtukon kívül került be az anabolikus szteroid a szervezetükbe, amit egyébként széles körben használnak a latin-amerikai szarvasmarha-tenyésztésben. Érvelésüket a CAS nem fogadta el.
Ők hárman négyéves eltiltásra számíthatnak, ezzel párhuzamosan pedig a Nemzetközi Tesztügynökség (ITA) máris megtette a szükséges lépéseket, hogy a teljes kolumbiai válogatottat kizárják az olimpiáról. William Pena, a kolumbiai szövetség elnöke igazságtalannak nevezte a folyamatot. „Tiszteletben tartjuk a bírósági ítéleteket, de ez igazságtalannak tűnik. Anélkül kezdeményezték az eljárást, hogy befejezték volna a folyamatot” – fogalmazott.

Lemaradnak a kínai rekorderek

Jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat, hogy Kína bejelentette: 2016 riói aranyérmese, a világranglista-vezető Deng Wei sérülése miatt nem utazik Tokióba. Hasonló döntés született Tian Tao kapcsán is, aki a férfiak 96 kilós kategóriájának világcsúcstartója; ez utóbbi senkit nem ért váratlanul, hiszen régóta könyöksérüléssel bajlódik. „Sajnálatos módon a világbajnok és világcsúcstartó Tian Tao, valamint az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Deng Wei, sérüléseik miatt nem kerültek be a nyolc közé” – áll a hivatalos közleményben.

Otthon marad a 400 gyors címvédője

A múlt héten rendezték az ausztrál úszóválogatott olimpiai kvalifikációs versenyeit, amelyen nagy meglepetésre Mack Horton, a férfi 400 gyors címvédője csak a harmadik helyen zárt. Rio olimpiai bajnokát Jack McLoughlin és Elijah Winnington előzte meg a válogatón, Horton így lemarad erről a számról. „Ezúttal a medence rossz oldalára kerültem, rosszul vettem a levegőt, pedig mindent beleadtam. Minden 300-as fordulónál ott a kérdés, van-e még erő az utolsó 100-ra. Ma is így volt, nyilvánvalóan nem volt elég.”

Nőgyűlölő perverzek

Visszalépett a válogatótól az olimpiai ezüstérmes Maddie Groves, közösségi oldalán azt írta: a „nőgyűlölő perverzek” miatt döntött így. Az ausztrál úszó decemberben arról beszélt, évekkel korábban panaszt tett, amiért egy férfi bámulta őt, miközben ő fürdőruhát viselt, az edzője pedig ijesztő megjegyzéseket tett rá, hogy aztán 15 perccel később elnézést kérjen. „Legyen ez egy lecke az összes nőgyűlölő perverznek és seggnyalóiknak” – írta.

Maddie Groves

Fotó: Getty Images

India bemutatta a felszerelését, majd le is cserélte

Hat nappal azt követően, hogy bemutatták az indiai olimpiai csapat hivatalos öltözékét, a helyi olimpiai bizottság szerződést bontott a ruhaszponzorral, a kínai székhelyű Li-Ninggel. Ennek a két ország közötti feszült viszony az oka: tavaly egy Himalája környéki határvita során 20 indiai katona életét vesztette a kínai erőkkel történő összetűzést követően. A lakosság rossz szemmel nézte, hogy az indiai olimpiai csapatot épp egy kínai gyártó öltözteti, a közösségi médiás reakciók láttán pedig az Indiai Olimpiai Bizottság a szerződés felbontása mellett döntött.

Magyar kvótahírek

Marosi Ádám aranyérmet nyert, ezzel tokiói kvótát szerzett a kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. A Marosi, Demeter Bence, Bereczki Richárd összeállítású magyar csapat szintén az első helyen végzett. Másodikként Lifanov, harmadikként az egyiptomi Ahmed Elgendi ért a célba. Az első három helyért járt olimpiai kvóta. Demeter a kilencedik, Bereczki a 25., Kardos Bence a 34. helyen végzett. (MTI)
Gulyás Michelle bronzérmet nyert, ezzel tokiói kvótát szerzett a kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. A magyar csapat a második helyen végzett a nők hagyományos versenyében. Alekszejev Tamara 14., Guzi Blanka 18. lett. A nemzetközi szövetségnek a befutó után Gulyás úgy nyilatkozott, hogy bár az élről kezdett, de a harmadik hely megszerzésével is nagyszerűen érzi magát, mert sok jó futó indult mögötte, olyanok is, akik nagyon erősek a kombinált számban. (MTI)
Pigniczki Fanni mind a négy szerrel hibátlan teljesítményt nyújtott a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával - tizedikként végezve - megszerezte az olimpiai kvalifikációt. A rangsorból kikerültek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talált gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében, aki Pigniczki Fanni lett. Ezzel 21 év után ismét lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az ötkarikás játékokon. (MTI)
Ötödikként zárt a karatés Molnár Dániel a küzdelem kategóriában az ötkarikás játékokra kvalifikáló párizsi tornán, így nem jutott ki a tokiói olimpiára, amelyhez az első háromban kellett volna végeznie. A nyolcfős válogatottból így egy magyar karatés harcolt ki ötkarikás kvótát: az MTK-s Hárspataki Gábor 75 kilóban harmadik lett, így részt vehet a japán gyökerű küzdősport olimpiai bemutatkozásán. (MTI)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Az Eurosport 3. napi adása: döntőt úszik a 4x100-as gyorsváltó, bemutatkozik a női pólóválogatott
16 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Ha Ukrajna, akkor Csernobil – furcsa árukapcsolással mutatta be az országokat a koreai tévé
TEGNAP 07:28