Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Ezen a héten foglalkozunk a fogyatkozó önkéntesekkel, egy furcsa geopolitikai szállal, az olimpia (lehetséges) nagy hiányzóival, illetve a friss magyar kvótásokkal.

Olympic Games 2020
Egy világsztár lopta el az olimpiai zászlót Tokióban
11/06/2021 12:30

Több ezer önkéntes gondolta meg magát

A koronavírus-fertőzéstől való félelem sokakat tántorított el attól, hogy önkéntesként segítség a tokiói olimpia lebonyolítását, szám szerint a 80 ezer önkéntesből 10 ezren jelezték eddig, hogy mégsem számíthatnak a szolgálataikra. Seiko Hashimoto, a Tokyo 2020 elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, minden a tervek szerint alakul majd, problémát egyedül az jelenthet, ha a járvány miatt a csapatok többségének gondjai lennének az utazással.
„Amennyiben számos ország világszerte nagyon súlyos helyzetbe kerülne, és a delegációk a legtöbb országból nem tudnának eljönni, akkor nem tudjuk megrendezni az olimpiát. Hacsak nem keletkezik ilyen szituáció, a játékokat nem halasztjuk el” – szögezte le Hashimito. A BBC Sportnak adott nyilatkozatában egyébként elmondta, a maga részéről 100%-ig meg van győződve arról, hogy 2020-ban megtartják az olimpiát.

Már oltják a japánokat

Mármint a japán olimpikonokat. Erről a Japán Olimpiai Bizottság adott tájékoztatót, az első napon 200 hazai sportoló kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A téma persze kényes, hiszen hiába oltanak be naponta 500.000 embert, még mindig csak a lakosság 8%-a jutott hozzá legalább az első adag vakcinához. Vagyis a kormányt sok kritika éri a program tempója miatt, és ebben a helyzetben valószínűleg az sem számít, hogy a sportolókat a NOB és a Pfizer megállapodásán keresztül oltják.
Mindeközben a japán orvosok szakszervezetét vezető Naoto Ueyama nyíltan kritizálta az olimpiarendezés gondolatát. Szerinte ugyanis az komoly kockázatokat hordoz magában, hogy a vírus jelenleg elszórtan lévő variánsait egy helyen összegyűjtsék, és akár egy teljesen új verzió alakuljon ki. Korábban hasonló vészharangokat kongatott a tokiói egészségügyi szervezet elnöke, Haruzo Ozaki is, aki azt mondta, az oltási program a mostani sebességgel nem fogja meggátolni a vírus terjedését.

A miniszterelnök nem fogadja az országfőket

Yoshihide Suga bejelentette, hogy elmarad a szokásos miniszterelnöki fogadás, amelyre rendszerint a külföldi országok közjogi méltóságait szokták meghívni. Emmanuel Macron, Franciaország elnöke korábban már jelezte részvételi szándékát, de a meghívottak között volt Joe Biden amerikai elnök is. „Nem tartunk olyan eseményt, amelyen emberek gyűlnek össze étkezés és ivás céljából, mindezt a fertőzés megakadályozása érdekében” – mondta Tamayo Marukawa olimpiai miniszter.

Yoshihide Suga

Fotó: Getty Images

A korábbi olimpikon súlyos kritikái

A Japán Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja, Kaori Yamaguchi nyilvánosan kritizálta a szervezőket, amiért a lakosság véleményét figyelmen kívül hagyva tolják az olimpiát. Yamaguchi – aki 1988-ban bronzérmet szerzett cselgáncsban – kijelentette, hogy a NOB számára nem fontos a japán lakosok véleménye, emellett kritizálta a párbeszéd hiányát is. Az olimpiai elveszítette a jelentését – írta kritikájában.

Vitatott területek miatt forrong Korea

Nem is olyan egyszerű megőrizni a politikai semlegességet, még egy egyszerű térkép is könnyen fejtörést okozhat az olimpiai mozgalomnak. És ez most nem egy rossz vicc kezdete, mert Dél-Korea valóban levelet írt a NOB-nak, arra kérve a szervezetet, hogy távolítsák el a részt a tokiói olimpia hivatalos honlapjáról, amelyben japán területként hivatkoznak a dél-koreai irányítás alatt lévő Liancourt-szirteket.

A helyzet nagyon egyszerű, hiszen Dél-Korea és Japán mellett még Észak-Korea is magának vallja a szigetet, amelyért nem véletlenül marakodnak az országok, hiszen értékes földgáz-lelőhely.

„Dokdo dél-korai terület, az olimpiai mozgalomnak pedig garantálnia kell a politikai semlegességet” – hangzott el koreai részről. „Japán lépését politikai tettként értékelhetjük, így levelünket abban a hitben írtuk, hogy az olimpiai szellemiség nevében érkezik a reakció.” Japán természetesen egy picit másként látja a helyzetet. „Takeshima Japánhoz tartozó terület a történelem és a nemzetközi jog értelmében. Egyáltalán nem fogadjuk el Dél-Korea tiltakozását.”

Bemutatták a díjátadók dobogóit

Hogy azért hagyományosabb olimpiai hírekről is beszámoljunk, kitérünk a díjátadókra is röviden, mivel a szervezők bemutatták a hivatalos pódiumokat. Tokolo Asao tervező elmondása szerint az volt a cél, hogy a világ egységességét és kötelékét szimbolizálja, de ugyanolyan fontos számára az anyag is. A pódiumokat ugyanis újrahasznosított műanyagból gyártották le, összesen 24,5 tonnát használtak fel. És mindez képeken:

Olimpiai tenisztorna Federer és Djokovic nélkül

Novak Djokovic és Roger Federer is lemaradhat a tokiói olimpiáról. Természetesen szó nincs arról, hogy a világranglistás helyezésük ne lenne elegendő az induláshoz, sokkal inkább a tokiói hírek miatt aggódnak. A szerb azt mondta, indulását elsősorban annak függvényévé teszi, lesznek-e nézők. Federer egy picit rejtélyesebben fogalmazott, mindenesetre leszögezte, figyeli a híreket.

További nagy lemaradók

Egyre kisebb az esélye annak, hogy ott lesz az olimpián Alistair Brownlee, London és Rio olimpiai bajnok triatlonistája. A 33 éves sportoló az utóbbi időben bokasérüléssel bajlódott, így a World Triathlon Championship leedsi állomásán erős versenyt kellett volna produkálnia. Ez viszont nem sikerült, mivel már az úszás során kizárták sportszerűtlen viselkedés miatt. Brownlee egyébként a BBC-nek elmondta, nehéz megemészteni a kizárást, de egyébként is csodára lett volna szüksége.

Mo Farah

Fotó: Getty Images

Hasonlóan érdekes, de azért nem sokkoló hír, hogy Mo Farah nem lesz ott 10 ezer méteren Tokióban. A négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó tíz év után kapott ki kedvenc számában, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2017 óta inkább a maratonra koncentrált. Mivel itt nem sikerült megközelítenie a pályán elért sikereit, megfordult benne az a gondolat, hogy esetleg visszatérjen a 10 ezres távra, de még az olimpiai szintidőtől is jócskán elmaradt.

Újabb súlyemelő-favorit bajban

Rendszeres olvasóinkban talán még némi hiányérzet is lenne, amennyiben valamelyik összefoglalónkból kimaradnának az aktuális épp eltiltás küszöbén álló súlyemelők. Nos, erre a hétre is jutott egy kisebb botrány, Dmytro Chumakot ugyanis felfüggesztették, mivel a vád szerint edzőjével megpróbálták megvesztegetni a doppongellenőröket. Minden persze azzal kezdődött, hogy a sportoló előbb nem akart mintát adni, majd felvetette, hogy ezt esetleg másként is meg lehetne oldani.
Chumaknak tehát most gyorsan bizonyítania kellene az ártatlanságát – az ügyet figyelve itt legfeljebb csak a Chewbacca-érvelés segíthet – ellenkező esetben lemarad a játékokról. Ami egyébként nagy érvágás lenne az ukrán sportnak, hiszen Chumak a 109 kilósok mezőnyében egyértelmű éremesélyes lett volna. Remek formáját a nyolc héttel ezelőtti Európa-bajnokságon is bizonyította, amit pályafutása során harmadik alkalommal nyert meg.

Nigériában sem lesz bajnokság

Múlt héten beszámoltunk arról, hogy Nigériában rendezik az atlétikai Afrika-bajnokságot, miután Algéria sokadik alkalommal is a halasztás mellett döntött. Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából is fontos eseményt azonban a BBC szerint a nigériai hatóságok is megvétózták a járvány miatt, így hiába tett ígéretet a nigériai sportminiszter, a versenyt nem rendezhetik meg. Olamide George, a Nigériai Atlétikai-szövetség elnöke a Guardinnek ugyanakkor azt mondta: ők nem kaptak erről hivatalos dokumentumot.

Magyar kvótahírek

Közel jártak 3x3-as kosárlabda-válogatottjaink az olimpiai kvótaszerzéshez, ám a Debrecenben megrendezett olimpiai pótselejtező döntőjében a férfi és a női csapat is vereséget szenvedett. A férfi csapat a románokat, a mongolokat, a szlovénokat legyőzve jutott fináléba, ahol viszont 21-14-re kikapott Belgiumtól. A nők a hollandokat, az észteket, illetve Tajvant verték, de az olaszok elleni döntőt 13-12-re elveszítették a magyarok.
Balogh Mátyás nem szerzett olimpiai indulási jogot az íjászok antalyai Európa-bajnokságának keretében rendezett ötkarikás kvótaszerző versenyen. Az Eb-től szerdán búcsúzó 21 éves magyar bajnok versenyző a nyitókörben a finn Antti Vikstrom ellen lépett lőállásba, és 7-3-as vereséget szenvedett. Javítási lehetőségre két hét múlva kerül sor a párizsi világkupa-versenyen. A tokiói részvételhez a 640 körös szintet is meg kell lőni.
Mindhárom induló messze volt a döntőtől, így nem szerzett kvótát magyar gyorstüzelő pisztolyos az Eszéken zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. A 42 résztvevőt felvonultató, kétnapos versenyben a legjobb magyar Takács Tibor volt, aki 569 körrel a 19. helyen zárt, tíz körrel elmaradva a hatos döntőhöz szükséges 579 körös eredménytől.A másik két magyar pisztolyos közül Pálinkás Lajos 555 körrel a 31., Bartók Csaba pedig 548-cal a 38. helyen végzett.
Kevesebb mint egy hónappal a ranglisták zárása előtt a nyolc tokiói kvótás mellett további tíz magyar atléta áll kijutó helyen az olimpiai lista alapján. Nekik nyolcan már nem kell izgulniuk: Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés), Kácser Zita (3000 m akadály), Kozák Luca (100 m gát) és Venyercsán Bence (50 km gyaloglás).
A jelenleg olimpiai kijutó helyen álló magyar atléták (zárójelben az indulói létszám):
  • férfi 800 méter (48): Vindics Balázs (42.)
  • férfi 1500 méter (45): Szögi István (37.)
  • férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (28.)
  • férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (23.)
  • férfi diszkoszvetés (32.): Huszák János (32.)
  • női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (27.)
  • női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (26.)
  • női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (31.)
  • női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (48.), Kovács Barbara (54.)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
A NOB becslése szerint ennyi sportoló lesz beoltva az olimpiáig
10/06/2021 09:47
Olympic Games 2020
"Nem attól lesz valaki jó kommentátor, hogy magyar aranyérmet közvetít"
09/06/2021 12:50