1964-ben az olimpia először látogatott Ázsiába. A helyszín Tokió, az eddigiekhez képest egy teljesen új földrészen egy teljesen más kultúrával.

Ekkor adták át a japán gyorsvasút, azaz a Sinkanszen első szakaszát. Itt használtak először számítógépet a statisztikákra, illetve az időmérésre is hatott a technikai újítás. De volt még más érdekesség is…
.
Olympic Games 2020
Tüntetés, sortűz, eltiltások; és a ritka levegő, ami új dimenzióba repítette az atlétikát
20 ÓRÁJA
1. A szó szerint tökéletes karrier.Osamu Watanabe neve sokak számára nem ismert. Nem is meglepő, hiszen ha az olimpiai szereplését nézzük egyetlen aranyérem gazdája, birkózásban, könnyűsúlyban. De két dolog miatt is említésre méltó. Az egyik, hogy elképesztő magabiztossággal nyerte azt az egy aranyat. Első három meccsén eldobta ellenfeleit, majd az utána lévő három ellenfelét pontozással verte meg.
https://i.eurosport.com/2021/06/11/3150753.jpg
A döntőben sem okozott gondot neki szovjet riválisa. Érdekes, hogy a tornán egyetlen pontot sem engedett ellenfeleinek. De egész karrierje során ilyen magabiztosan birkózott. Termetre nem volt kimagasló, de ezt kompenzálta technikai képességével és sebességével. Karrierjére vonatkozóan nincsenek általánosan elfogadott számadatok, de a NOB adatai alapján 186-szor állt birkózószőnyegre és minden meccsét megnyerte. Korán robbant be és korán is vonult vissza, 23 évesen az olimpia után, de így is félelmetes mutató az övé.
2. Forogj! Forogj!Parry O’Brien négy olimpián vett részt, ez volt neki az utolsó. Negyedik lett ekkor, de előtte egy ezüstöt és két aranyat nyert súlylökésben. Uralta az 50-es évek súlylökését, ezt bizonyítja, hogy zsinórban 116 versenyt nyert. De nemcsak uralta, hanem forradalmasította is sportágát. Ő használta először a forgó technikát, amit azóta is igen sokan használnak.
https://i.eurosport.com/2021/06/11/3150761.jpg
Mint minden sztársportolónak, neki is voltak allűrjei, például minden verseny előtt alaposan beevett mézből, mert arra esküdött. Habár Tokióban csak negyedik lett, mégis egy nagy megtiszteltetés érte, a nyitóünnepségen zászlóvivő lett. Kevés ember újításai hatottak ennyire egy adott sportágra, mint az övé. Végül bekerült Amerikában az Olimpiai Hírességek Csarnokába. 2007-ben távozott közülünk, de a technikája örökké megmarad.
3. Legenda búcsúzott, legenda született…Larissza Latinyina az olimpiák királynője a mai napig, három olimpián kilenc aranyérmet, öt ezüstöt és négy bronzot nyert. 18 érmével máig a legeredményesebb női olimpikon, egy korszakos zseni volt, aki egyébként nem is a tornával kezdte, hanem balettel. Hatszor nyert egyéniben, háromszor csapatban, a legeredményesebb talajon volt, ahol három egymást követő olimpián nem talált legyőzőre.
https://i.eurosport.com/2021/06/11/3150766.jpg
32 évesen, 1966-ban vonult vissza végleg, vagyis Tokió volt az utolsó olimpiája. De ami valaminek a végét az valami másnak a kezdetét jelenti. Ugyanis ezen az olimpián robbant be Věra Čáslavská, aki szovjet riválisát megverte összetettben, majd gerendán és ugrásban is nyert. Mexikóvárosban folytatta sikereit, habár a prágai tavasz igencsak hátráltatta a csehszlovák csillagot és végül a rendszer háttérbe szorította őt. De így is hét arannyal és négy ezüsttel fejezte be pályafutását.
4. Most akkor melyik ország ez? Ebben az időszakban zajlott le az afrikai államok függetlenedési hulláma. Közülük az egyik ország Észak-Rodézia volt, ami már egy megbomlott államszövetség egyik különvált része volt. Egyfajta belső kormányzat működött, de hivatalosan nem vált függetlenné. Így is indultak el 1964-ben az olimpiára, azonban a záróünnepségen, azaz 1964. október 24-én történt egy fordulat: kikiáltotta függetlenségét a terület, és Zambia néven megalakult az új állam. Így az egyetlen állam Zambia, amely az olimpiát még más néven kezdte meg, mint ahogy befejezte…
5. „… csináljunk most olyat, amit megbánunk majd holnap!” A főszereplő az ausztrál női úszósztár, Dawn Fraser. 4 aranyat nyert, 100 méteres gyorsúszásban zsinórban háromszor nem talált legyőzőre, de karrierje elég viharosan ért véget. Megkapta a zászlóvivő szerepét a záróünnepségen, de az előtte rendezett fogadás egy kicsit más irányba csapott át. Fraser ugyanis nagyon szeretett volna valami zászlót hazavinni, így a császári palotához mentek, ahonnan elloptak egy olimpiai zászlót.
https://i.eurosport.com/2016/10/26/1956411.jpg
Utána menekülniük kellett, mert jött a rendőrség. Fraser próbált elrejtőzni, de rábukkantak, majd eldobta a csomagot, amiben a zászló volt és kerékpárral próbált elszökni. Az árokban kötött ki, végül egy meredek ugrás után a bokája ficamodott ki, így elkapták. A helyi rendőrök végül elengedték, részt vett a záróünnepségen, sőt a csomagját is visszakapta (a zászlót), de hazatérve az ausztrál szövetség nem éppen kesztyűs kézzel bánt vele: 10 évre eltiltották mindennemű versenyzéstől, amit később ugyan csökkentettek, de már addigra visszavonult.
5+1 Már megint a vízilabda! 1964-ben sporttörténelmet írtak a magyar pólósok, ugyanis Gyarmati Dezső és Kárpáti György is háromszoros olimpiai bajnok lett, ezt pedig csak a 2000-es években ismételték meg Kemény Dénes csapatának egyes tagjai. Gyarmati Dezső a csapat kapitánya volt, 37 évesen. 1956 után Amerikába emigrált, de kalandos körülmények között mégis a csapat tagja lehetett. Visszavonulása után a válogatott edzőjévé vált, és nem csak játékosként, de edzőként is olimpiai bajnoki címet szerzett 1976-ban. Kárpáti György is hosszú karriert futott be, 1952-1969 között volt válogatott. Viszonylag apró termete ellenére az egyik legfontosabb láncszemnek számított, ugyanis a ráúszásoknál igencsak eredményes volt. Ez anno azért volt fontos, mert nem volt támadóidő, illetve gól után is ráúszás jött. Sajnos egyikőjük sincs már közöttünk…
https://i.eurosport.com/2020/08/03/2859389.jpg
Forrás: theolympians.com, britannica.com, olympic.org, theolympians.co, rhodesianstudycircle.org.uk , wikiwand.com, nemzetisport.hu, magyarnemzet.hu
Olympic Games 2020
Erősen hajráztak a magyar öttusázók, hamarosan döntenek az olimpiai nézőszámról
21 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
A NOB becslése szerint ennyi sportoló lesz beoltva az olimpiáig
10/06/2021 09:47