Biles nehéz hónapokon van túl, motivációs problémákkal is küzdött, de készül Tokióra, és közel két év után újra versenybe áll.

Amikor a négyszeres olimpiai bajnok amerikai tornásznő utoljára versenyzett, lenyűgőzően domináns teljesítményt nyújtott, és öt aranyérmet gyűjtött be a 2019-es stuttgarti világbajnokságon, ezzel ő lett a vb-k történetének legsikeresebb tornásza 25 éremmel. Szombaton 587 nap kihagyás után az amerikai bajnokságon tér vissza. Bilest először nagyon megviselte, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát, azóta viszont újra céltudatosan készül.
Egyre stresszesebb, mikor kiállok egy versenyre. Ijesztő, mert kimegyek, és úgy vagyok vele, vajon meg tudom újra csinálni? Tudok ilyen jó lenni? Meg tudom ismételni, amit tavaly, a legutóbbi alkalommal, a legutóbbi olimpián megtettem?
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Mikor Biles tavaly márciusban megtudta, hogy halasztják az olimpiát, könnyekben tört ki, és megfordult a fejében, hogy befejezi, egyáltalán nem érezte biztosnak, hogy képes végigküzdeni még egy évet. „Azt mondta, elég volt. Nem látja, hogyan tudna még egy évet végigcsinálni”- mondta el Biles édesanyja.

Simone Biles

Fotó: Getty Images

A járványügyi korlátozások miatt hét hetet hagyott ki a négyszeres olimpiai bajnok, ezalatt átgondolta a dolgokat, és végül a visszatérés mellett döntött. Mint elmondta, motiválja, hogy tovább fejlődjön, és jobb legyen, mint korábban.
Biles 24 éves, az amerikai tornaválogatott rutinosabb tagjai közé tartozik tehát, és tinédzser riválisokkal is meg kell majd küzdenie előbb az amerikai bajnokságon, majd az olimpián. Az edzések egyre jobban megviselik szervezetét, és felépülése egy-egy kisebb sérülésből is hosszabb ideig tart, mint korábban. Ennek ellenére úgy érzi, erősebb, mint valaha, és remek formában várja a visszatérést. S mint tudjuk, ha Biles jó állapotban van, aligha lehet őt legyőzni.
„Erősebbnek érzem magam, mint tavaly ilyenkor, fizikálisan és mentálisan is”- mondta el a tizenkilencszeres világbajnok.
Az amerikai tornásznő ugrásban új, különösen nehéz elemmel készül, amit szeretne az olimpia előtt versenykörülmények között bemutatni. Amennyiben végrehajtja, a dupla jurcsenkó ugrás bicskamozdulattal az ötödik róla elnevezett elem lehet.
Biles nem döntötte el, hogy a tokiói olimpia után befejezi-e pályafutását. Korábban megpedzegette, hogy talán Párizsnak is nekivágna, esetleg szerspecialistaként. Visszavonulásakor viszont szeretné elérni, hogy ne csak a torna kapcsán maradjon meg az emberek emlékezetében.
Szeretnék változásokat elérni az újabb generációk számára, hogy biztonságban érezzék magukat, mikor a sportág mellett döntenek.
Az amerikai versenyző 2018-ban a nyilvánosság elé tárta, hogy ő is azon tornászok közé tartozott, akiket az amerikai válogatott orvosa, Larry Nassar éveken át molesztált. Biles azóta többször is kritizálta az Amerikai Tornaszövetséget, miután véleménye szerint nem követnek el mindent, hogy megakadályozzák a visszaéléseket a sportágban. Ezért is érzi úgy, hogy maradnia kell.
„Nem a torna volt az egyetlen, amiért vissza kellett térnem. Vissza kellett jönnöm, hogy hallassam a hangomat”- jelentette ki a klasszis sportoló.
Forrás: nbcsports.com
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30