Hamar bebizonyosodott, hogy ez az olimpia sem hozza meg az áttörést népszerűségben, de abból a szempontból jelentős volt, hogy megalapozta a tengerentúlon az olimpia szellemiségét.

1. Chicago nyert, St. Louis rendez. Theodore Roosevelt elnök döntése és a St. Louisban tartott világkiállítás is közrejátszott abban, hogy Missouri államban rendezzék meg az olimpiát, még nagyobb ünnepséget csapva, hogy 100 éve vették meg a franciáktól Lousianát és hatalmas területeket a mai középnyugaton (többek között St. Louist és Missourit is). Akkori pletykák szerint a város azzal fenyegetőzött, hogyha nem ők rendeznek, akkor egy olimpiához hasonló válaszeseményt rendeznek a világkiállítás részeként.
2. Az „etnográfiai olimpia”. Az olimpiai rendezvényeket gyéren látogatták, mivel 4 és fél hónapra nyújtották el őket, ezért valamit lépni kellett. James Sullivan fejéből pattant ki az ötlet, hogy rendezzenek etnográfiai versenyeket. Vagyis egy megmérettetést az akkor civilizálatlannak tartott népek között. Ide tartoztak többek között a kínaiak, indiánok, bantuk, filippínók. Számos sportágban versenyeztek: távolugrásban, íjászatban, gerelyhajításban, azonban voltak speciális versenyeik, mint a rúdmászás és a sárdobás. Ezek az események azt a célt szolgálták, hogy bemutassák a népcsoportok atletikus képességét, de a legtöbbjük semmilyen instrukciót nem kapott a sportokról így sokan rosszul teljesítettek. Sokan ezt tömény rasszizmusnak fogták fel, a NOB természetesen nem ismerte el ezeket a versenyeket olimpiai számokként.
Olympic Games 2020
Tüntetés, sortűz, eltiltások; és a ritka levegő, ami új dimenzióba repítette az atlétikát
TEGNAP 16:48

400 méteres síkfutás az 1904-es olimpián.

Fotó: Imago

3. A kaotikus maratonfutás. Már a körülmények sem voltak hétköznapiak: melegben, poros útvonalon rendezték meg, nem csoda, hogy 18 induló visszalépett a 32-ből. Eredetileg Fred Lorz nyerte meg a versenyt, az első mérföldeket végigfutotta, azonban jöttek a fizikális problémák. Stoppolt egyet, de a kocsi körülbelül 10 mérföld után lerobbant, addigra Lorz rendbejött és folytatta tovább a futást. Az eredményhirdetésnél kiderült a csalás, de ő ezt csak egy viccnek szánta, végül nem ő kapta az aranyérmet, hanem Thomas Hicks, aki szinte félholt állapotban ért be a célba 3 óra 28 perc 53 másodperces idővel. Futás közben egy érdekes „izotóniás italt” fogyasztott: nyers tojás, brandy és sztrichnin egyvelegét, utóbbi különösen mérgező anyag. De másokat is értek megpróbáltatások, volt olyan, aki almát evett és gyomorgörcsöt kapott és volt, akit kóborkutyák támadtak meg.
4. Irreális hazai dominancia. Ami majdnem nemzetközi konfliktust okozott, ugyanis az európai sportolók nagy nehézségek árán jutottak csak ki az Egyesült Államokba, nem a legjobb körülmények között élve. 13 ország vett részt az olimpián összesen 630 sportolóval, akik közül 523 volt amerikai. Nagyon sok versenyszámban csak hazai induló volt. Azóta is rekordnak számító 239 érmet gyűjtöttek 94 számban.

Louis Eyser

Fotó: Eurosport

5. Tornagyőzelem falábbal? Az olimpia legeredményesebbje Anton Heida volt, aki 5 aranyérmet és egy ezüstöt nyert. George Louis Eyser története is szenzációs, hiszen 3 aranyat, 2 ezüstöt és egy bronzot nyert egy nap alatt, falábbal! Ifjú korában egy vonatbaleset következtében elvesztette a bal lábát. Korláton meg tudta verni Heidát, míg ugrásban holtversenyben végzett az élen vele. Ezenkívül függeszkedésben is ő nyert. A sikerének titka az volt, hogy a felsőtestét próbálta megerősíteni a torna technikásabb számaira. Az európaiak alig képviseltették magukat az októberi megmérettetésen az olimpia elhúzódása miatt.
5+1: Kétszer megnyerni az úszás döntőt. A magyarok mindössze 4 sportolóval képviselték magukat, de mégis 2 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzot szereztek. Köztük Halmay Zoltán 50 yardos úszásának az esete sikerült érdekesre. Először az amerikai Scott Learyvel harcolt az aranyért, és fél karhosszal nyert. Az egyik bíró azonban nem a magyart hozta ki győztesnek, amiből verekedés lett, végül a zsűrielnök újraúszást rendelt el. Halmay igen simán nyert, az újságok így kommentálták a győzelmét: „Gyorsabban úszik a cápánál!”
Forrás: wellandfit.hu, olimpia.hu, BBC, history.com, smithsonianmag.com, distilledhistory.com
Olympic Games 2020
Erősen hajráztak a magyar öttusázók, hamarosan döntenek az olimpiai nézőszámról
TEGNAP 16:02
Olympic Games 2020
Egy világsztár lopta el az olimpiai zászlót Tokióban
11/06/2021 12:30