Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Ezen a héten foglalkoztunk az átoltottság kérdésével, a nagy lemaradókkal és a legfrissebb magyar kvótásokkal.

Veszélyhelyzet ide vagy oda, lesz olimpia

Olympic Games 2020
Nézők előtt rendezik az olimpiát, kizárták a román súlyemelő csapatot
21/06/2021 16:55
Még mindig napirenden van a kérdés, meg lehet-e rendezni a járvány közepette, alacsony átoltottság mellett az olimpiát. John Coates, a Tokió 2020 Koordinációs Bizottságának vezetője megerősítette, hogy a játékokra sor kerül idén nyáron, függetlenül attól, hogy érvényben lesz-e a szükségállapot. Coates – aki a NOB alelnöki tisztségét is betölti – a Koordinációs Bizottság háromnapos gyűlését követően beszélt minderről.
„Öt sportágban sikerült tesztversenyt rendeznünk szükségállapot idején. A biztonság, valamint a sportolók és a japán emberek jólétének megőrzését szolgáló terveink mindegyike a lehető legrosszabb körülményekkel számol, így a válasz egyértelműen igen. A WHO-tól kapott tanácsok és a tudományos szakvélemények alapján az mondhatjuk, hogy a felvázolt forgatókönyveknek megfelelő intézkedések kielégítőek, hogy biztonságos olimpiát rendezzünk, és ez független a szükségállapottól.”
Okinavával együtt már tíz prefektúrában hirdettek szükségállapotot a covidos megbetegedések miatt. Ez azt jelenti, hogy ebben a régióban is szigorú korlátozásokat vezetnek be – várhatóan május 23. és június 20. között – a turistákat pedig arra kérték, mondjanak le az utazásukról. Denny Tamaki okinavai kormányzó válsághelyzetről beszélt, miután a régióban egy nap alatt 198 új koronavírusos esetet regisztráltak, a kórházi ágyak 90%-t pedig covidos betegek foglalják el.

Ha a lakosság nem is, az érkezők oltva lesznek

Thomas Bach szerint a tokiói olimpiai faluban tartózkodók több mint 80%-a védett lesz a vírussal szemben, ezáltal garantálható a biztonságos olimpia. „Jelenleg a lakók 75%-t már beoltották vagy szereztek oltást időben, a játékok előtt. Az erőfeszítéseink azonban itt nem állnak meg. Jó okunk van azt gondolni, hogy ez az arány 80% felett lesz. Egyértelmű a fő cél: hogy az olimpiai falu biztonságos hely legyen, és hogy az olimpiai és paralimpiai játékokat biztonságosan rendezzük meg.”

Thomas Bach

Fotó: Getty Images

Bach azt is hozzátette, hogy a nemzeti olimpiai bizottságok delegációihoz további egészségügyi dolgozók csatlakozhatnak. Tokió 2020 elnöke, Seiko Hashimoto szerint Bach ajánlata hatalmas segítséget jelentene, hogy biztonságos olimpiát rendezzenek, a helyi ellenzék viszont továbbra is azt állítja, hogy az olimpiát nem lenne szabad megrendezni. „Hisszük, hogy a helyes döntés a törlés lenne, mert nagy az esélye annak, hogy nő a fertőzések és a halálozások száma” - írták közleményükben.

Tovább korlátozzák a külföldről érkezők számát

Thomas Bach július 12-én, 11 nappal az olimpiát megelőzően utazik Tokióba – erősítette meg a hírt John Coates. A NOB-elnök az eredeti tervek szerint ebben a hónapban is a városba utazott volna, hogy részt vegyen a hirosimai lángfutáson, a programot azonban a vírushelyzetre hivatkozva lemondták. Coates valószínűleg egy kicsivel korábban, már júniusban az országba látogat, szándékáról tájékoztatta is a szervezőket.
A szervezőbizottság közben vizsgálja annak a lehetőségét, hogy tovább csökkentsék az olimpián dolgozók számát. A Kyodo News információi szerint 78 ezer főben fogják limitálni a maximális létszámot, ami durván a fele annak, mint amennyivel a járványt megelőzően számoltak. A hírügynökség forrásai azt mondták, hogy a nemzetközi szövetségek delegációinak, a stábtagoknak és az újságíróknak a létszámát vágják vissza.

Nem lesz meg zsinórban a harmadik

Christian Taylor súlyos sérülést szenvedett egy ostravai versenyen, ami miatt kénytelen kihagyni a tokiói játékokat. A kétszeres olimpiai bajnok hármasugró Achillesz-ín-szakadást szenvedett, csütörtökön meg is műtötték Németországban. Taylor minden idők egyik legjobb hármasugrója, londoni és riói győzelme mellett négy vb-címmel rendelkezik, és minden idők második legjobb eredménye is az ő nevéhez fűződik (18,21 m).

Lemarad a 800 méter címvédője is

Kénytelen volt lemondani a tokiói részvételről David Rudisha, a 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka és címvédője is. A kenyai futóklasszis combhajlízóizom-sérüléssel bajlódik, és nem fog időben felépülni, hogy rajthoz állhasson az olimpián. A hír önmagában nem nagy meglepetés, Rudisha ugyanis 2017-ben versenyzett legutóbb, azóta sérülések gyötörték és magánéleti problémái voltak. Ügynöke szerint a sportoló most azt fontolgatja, folytassa-e egyáltalán pályafutását.

David Rudisha

Fotó: Getty Images

Ismét pozitív mintát produkált a súlyemelő

Boyanka Kostova eddig sem volt ismeretlen a doppingellenőrök körében, a 2012-es olimpián elért eredményét utólag törölték tiltott teljesítményfokozók használata miatt. Az idei Európa-bajnokságon ismét bajba került, a Moszkvában megszerzett aranyérmét követően adott mintájában sztanozolt találtak. Mivel nyolcéves eltiltással néz szembe, joggal feltételezhetjük, hogy a nemzetközi címeket és rekordokat begyűjtő, 28 éves Koslova pályafutása ezzel véget ért.
Ez egyébként kifejezetten kínos az azeri súlyemelésre nézve, hiszen a sportágban számos doppingügy terhelte az országot. Emiatt Tokióba csak egy férfi és egy női súlyemelőt küldhettek volna, Koslova kiválásával pedig eldőlt, hogy egyik versenyzőjük sem lesz ott a játékokon. Koslova eredetileg bolgár színekben versenyzett, Azerbajdzsán azonban kivásárolta őt és Valentin Hristovot a bolgár szövetségtől. Hristov bronzérmes lett Londonban, de érmét dopping miatt utólag elvették.

Megújuló energiaforrásból

A héten bejelentették, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok lebonyolításához szükséges energiát 100%-ban megújuló energiaforrásokból állítják elő. Ennek egy részét biomasszából biztosítják, amit Kavaszakiban állítanak elő, Takanava, Naraha és Okuma pedig a napenergiáért felel. Utóbbi három Fukisima prefektúrában található, ami szimbolikus jelentősséggel bír, hiszen épp tíz évvel ezelőtt történt a fukusimai atomkatasztrófa.

Magyar kvótahírek

A kenus Bodonyi Andrásnak nem sikerült kvótát szereznie az oroszországi Barnaulban rendezett olimpiai világkvalifikációs kajak-kenu versenyen, a magyar gyorsasági csapat így a maximális 18-ból 17 indulási joggal gazdálkodhat a nyári, tokiói játékokra. A magyar olimpiai csapatban eddig a Balla Virág, Takács Kincső és az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros helye biztos, a további helyekről a hétvégi szegedi válogató és a júniusi, poznani Európa-bajnokság dönt majd. (MTI)
A hegyikerékpáros kvalifikáció lezárultával biztossá vált, hogy egy-egy magyar női és férfi bringás is részt vehet a szakág küzdelmein a tokiói nyári olimpián, az országúti férfi mezőnyversenyben megszerzett kvóta mellett. A hegyikerékpáros versenyzők közül a férfiaknál várhatóan a negyedik olimpiájára készülő Parti András vesz részt az ötkarikás játékokon, míg a nőknél 2012-es londoni olimpiát is megjárt Benkó Barbara, illetve Vas Blanka között dől el az indulás joga.
Az országúti kerékpárosok között valószínűleg Valter Attila indulhat magyar színekben. (MTI)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Montreal majdnem csődbe ment, feltűntek az NDK hírhedt úszói is
20/06/2021 11:00
Olympic Games 2020
Ennyi magyar érmet remél a MOB a tokiói olimpián
18/06/2021 13:03