A magyar vízilabda-válogatott bravúros győzelmétől egészen a kínai pingpongosok meglepő vereségéig.


Mint minden sporteseményen, úgy az olimpián is megvannak a favoritok és az esélytelennek tartott sportolók – általában persze az esélyesek nyernek. Idén Tokióban több mint 300 aranyat osztanak szét, így olykor azért elkerülhetetlen, hogy boruljon a papírforma, mint például az 1980-as orosz jégkorong-válogatott, vagy 2000-ben a birkózó Aleksandr Karelin esetében. A tokiói olimpia első néhány napján jó pár sportoló csatlakozott ehhez a listához, a New York Times cikke alapján megyünk végig rajta.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18

Az amerikai tornászválogatott

Már a selejtezőben érződött, hogy valami nincs rendben, a keddi döntőben pedig Simone Biles visszalépése sokkolta a mezőnyt, köztük az amerikai csapatot. Végül így is a szépnek mondható ezüstéremmel távoztak, de az olimpia toronymagas favoritjaként és az egy évtizedes dominanciát követően csalódás az amerikaiaknak ez az eredmény. Végül Oroszország szerezte meg az aranyérmet, a bronz pedig Nagy-Britanniához került.

Naomi Osaka

Ennek az olimpiának Osaka volt az arca attól a pillanattól kezdve, hogy ő gyújtotta meg az olimpiai lángot a megnyitóünnepségen. Ezek után úgy lett volna kerek a történet, ha megszerzi hazai pályán az aranyérmet is Tokióban. Kedden mégis kikapott a cseh Marketa Vondrousovától, egy korábbi Roland Garros-döntőstől, aki viszont jelenleg csak 42. a ranglistán. Ráadásul meglepően simán, alig egy óra alatt, 6:1, 6:4-re búcsúztatta a női torna egyik legnagyobb esélyesét.

Naomi Osaka Ariake Tennis Park Tokió 2021

Fotó: Getty Images

Ashleigh Barty

Nagy reményekkel vágott neki az olimpiai küzdelmeknek a női világelső Barty is, viszont már az első fordulóban elvérzett, miután két szettben kikapott a spanyol Sara Sorribes Tormótól. Barty esetében nem a meccshiány jelenthetett problémát, inkább fáradtnak tűnt, ami a wimbledoni menetelés után érthető is. Az ausztrálnak ugyanakkor a páros és a vegyes páros még jelenthet vigaszt, mindkét mezőnyben esélye lehet az éremre, akár az aranyra is.

Az amerikai kosárlabda-válogatott

Nem sűrűn fordul elő, hogy a Team USA vereséget szenved kosárlabdában bármilyen világversenyen, például olimpián. Ez a torna azonban nem az elképzelések szerint alakult, hiszen Gregg Popovich csapata az aggasztó előjelek után Tokióban is vereséggel kezdett – a 2004-es olimpia óta először. Akkor egyébként az amerikaiak eljutottak az elődöntőig, ott viszont kikaptak a későbbi győztes Argentínától, és kénytelenek voltak megelégedni a bronzéremmel.

Az amerikai női labdarúgó-válogatott

1996 óta csak két olimpián fordult elő, hogy nem az amerikai női válogatott nyerte meg a labdarúgótornát, legutóbb épp 2016-ban, amikor még az éremért sem küzdhettek a folytatásban. A regnáló világbajnokként és a 44 meccses veretlenségi sorozattal a hátuk mögött ezen az olimpián is toronymagas esélyesnek számítottak, ám már az első találkozón jött a hidegzuhany a svédek elleni 0-3 formájában. Végül továbbjutottak a csoportból, de a játékuk továbbra sem meggyőző.

Egyelőre nem meggyőző az amerikai válogatott

Fotó: Getty Images

Az amerikai softball-csapat

Japán a keddi softball döntőben 2-0-ra legyőzte az Egyesült Államok válogatottját, ezzel megszerezte az aranyérmet. Ez a két válogatott játszotta a legutóbbi olimpiai döntőt is 2008-ban, amikor a softball ott volt a programban, akkor szintén a japánok nyerték az aranyat. Ha klasszikus értelemben vett címvédésről nem is beszélhetünk ebben az esetben, zsinórban második olimpiájukat nyerték ebben a számban.

Kínai szinkrontoronyugrók

Kína nagyon ritkán veszít el bármilyen műugró számot, a szinkronban pedig ténylegesen egyeduralkodónak számítanak. Ezért akkora szenzáció, hogy a brit duótól most mégis kikaptak szinkrontoronyugrásban, Tom Daley pedig két olimpiai bronzérem után az aranyat is megkaparintotta. Öt évvel ezelőtt Rióban is a britek tudták megtörni a kínai dominanciát, akkor a férfi szinkronműugrást nyerték meg.

A kínai pingpong vegyes páros

Ha van sportág, ahol legalább ennyire váratlan bármilyen kínai vereség, az az asztalitenisz, 2016-ban például mind a négy aranyat elhozták ebben a sportágban. Ezúttal a vegyes párosban mégis borult a papírforma, ráadásul egy hazai duó, Jun Mizutani és Mima Ito versenyzett ihletett formában a hazai olimpiáján, a toronymagas favorit Xu Xin és Liu Shiwen alkotta kettős legyőzésével.

Katie Ledecky

A gyorsúszás egyeduralkodójának számító Ledecky komoly riválist kapott az ausztrál Ariarne Titmus személyében, aki a közelmúltban nagyon komoly időket úszott. Várható volt tehát, hogy az amerikainak nehéz dolga lesz, hogy megvédje címét a 400 méteren, és hiába vezetett sokáig, az utolsó 150 méteren több erő maradt az ausztrálban. Aki egyébként a 200 métert is besöpörte, többek között pont Ledeckyt legyőzve.

Katie Ledecky

Fotó: Getty Images

Hosszú Katinka

A háromszoros olimpiai bajnok előző egy évét tekintve nem akkora meglepetés, hogy ezen az olimpián nem úgy jött ki neki a lépés, ahogyan azt várta volna. Mégis muszáj megemlíteni, elvégre a 200 és 400 vegyesben sokáig egyeduralkodónak számított, és volt már példa arra a múltban, hogy egy világverseny előtt jelentősen javult a formája. Ezúttal ez most nem sikerült, így 400-on 5. helyen, 200-on pedig a 7. pozícióban zárt.

USA-Magyarország

Magyar szemmel nézve az olimpia eddigi legkellemesebb meglepetése, hogy kikapott az amerikai vízilabda-válogatott, amely legutóbb 2008-ban, a pekingi tornán szenvedett vereséget. Az USA ellenfele ugyanis a magyar pólócsapat volt, amely hősies küzdelemben, 6-8-ról fordítva nyerte meg 10-9-re a meccset, úgy, hogy a negyedik negyedet 4-1-re hozták el a lányok. Ezzel túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Bíró Attila csapata bejelentkezett az éremért az olimpián.
Forrás: részben New York Times

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a tokiói olimpia híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30