Thomas Bach szerint a hazájukból elüldözöttek válogatottja a sport mindent felülíró, a gyűlöletet és a kirekesztést elítélő üzenetét hirdeti az egyetemes sport legnagyobb seregszemléjén Japánban.

Azt követően, hogy a 2016-os riói olimpián egy tízfős csapattal a NOB helyet adott a menekülteknek, az olimpiai mozgalom világszervezete egyre nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a kezdeményezéssel is mindinkább felhívja a figyelmet a migráció problémájára. A brazíliai olimpiát követően 56 menekültstátusszal bíró sportoló részesült a NOB és az Olimpiai Szolidaritási Program ösztöndíjában, ezzel is segítve őket a tokiói részvételhez.
Kedd délelőtt Thomas Bach, a NOB elnöke bejelentette, az 56 jelölt közül végül kik jutnak tényleges olimpiai kvótához. A döntés értelmében 12 sportág összesen 25 képviselője szerzett jogot arra, hogy a menekült csapat tagjaként ott lehessen Tokióban. A Nemzetközi Cselgáncs-szövetség saját menekülteket segítő programjának köszönhetően ráadásul ez a szám még további néggyel bővül, négy cselgáncsozó ugyanis a sportági világszövetség révén részt vehet a tokiói vegyescsapat versenyen.
Olympic Games 2020
Egy világsztár lopta el az olimpiai zászlót Tokióban
11/06/2021 12:30
Az összesen 29 fős küldöttség így majdnem megháromszorozza a Rióban szereplő tízfős delegációt. Hasonlóan a riói gyakorlathoz egyébként, a megnyitóünnepségen a sportolók közvetlenül a görög küldöttséget követően, az olimpiai zászló alatt vonulnak be a tokiói olimpiai stadionba. Amennyiben a küldöttség bármely tagja érmet nyerne, a díjátadón is az olimpiai zászlót vonják majd fel a tiszteletére, míg aranyérem esetén az olimpiai himnusz hangjai csendülnek majd fel.
„A teljes olimpiai mozgalom nevében mondhatom, hogy mindannyian alig várjuk, hogy végre személyesen is találkozhassunk veletek és versenyezni lássunk benneteket Tokióban.” - nyilatkozta a csapatismertető adásban Thomas Bach. A NOB elnöke hozzátette:
„Amikor ti, a NOB menekülteket tömörítő csapata, együtt versenyeztek majd a nemzeti olimpiai bizottságok által küldött sportolókkal, az a szolidaritás, az ellenállás és a remény mindent felülíró üzenetét közvetíti a világ számára. Ti mindannyian az olimpiai közösségünk szerves részei vagytok, mi pedig tárt karokkal várunk benneteket.”
A küldöttség tagjai a tervek szerint Dohában gyülekeznek július 12-13-án, majd egy nappal később közösen utaznak Tokióba. Még az olimpiai faluba való beköltözés előtt a sportolókat a Waseda Egyetem látja vendégül egy közös, olimpia előtti edzőtáborra. A menekültek küldöttsége tizenkét sportágban lesz érdekelt az olimpián: atlétika, tollaslabda, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpár, judo, karate, taekwondo, sportlövészet, úszás, súlyemelés, birkózás.
A XXXII. nyári olimpiának július 23. és augusztus 8. között Tokió ad otthont.
Forrás: olympics.com, insidethegames.biz

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
A NOB becslése szerint ennyi sportoló lesz beoltva az olimpiáig
10/06/2021 09:47
Olympic Games 2020
"Nem attól lesz valaki jó kommentátor, hogy magyar aranyérmet közvetít"
09/06/2021 12:50