Négy egymást követő szezonban volt kénytelen kés alá feküdni, ám a mélypontot egészen más miatt érte el. Holly Bradshaw azonban felállt a padlóról és nagy tervekkel készül Tokióra.

Holly Bradshaw egy kis része úgy gondolta, feleslegesen fáradozott. Az elmúlt egy évet az otthona, az edzések és a közben megrendezett furcsa események között ingázva töltötte – zárt rendszerben. Neten vásárolt, megmosta a kezét, eltakarta az arcát. Bőven hagyott helyet a többieknek. 12 hónap remetelétet követően, mindössze négy hónappal az olimpiát megelőzően, mégis elkapta a koronavírust.
„Az első gondolatom az volt, miért nem tavaly kaptam el, amikor nem volt ennyire közel az olimpia” – mondta a sportoló a BBC-nek. „Ezt követően viszont rájöttem, így legalább lesznek antitestek a szervezetemben, amikor elkezdődnek a szabadtéri versenyek.” Ez a pozitív gondolkodás nem mindig volt magától értetődő Bradhsaw számára, hosszú időbe telt, mire sikerült eljutnia erre a szintre mentálisan.
Olympic Games 2020
Nézők előtt rendezik az olimpiát, kizárták a román súlyemelő csapatot
21/06/2021 16:55
Pályafutását álomszerűen indította a rúdugrók között, négy évvel a bemutatkozását követően közel került ahhoz, hogy a csúcsra érjen. 20 éves korában átugrotta a 4.87-et, ami a legendás Yelena Isinbayeva mögött minden idők második legjobb fedettpályás eredménye volt. Az ígéretesen induló karriert azonban megakasztották a sérülések. Hát, térd, Achilles-ín. Zsinórban négy egymást követő idényben, 2014 és 2017 között, kés alá kellett feküdnie.

A legfájdalmasabb sebeket azonban nem az orvosi szikék ejtették, hanem amikor 2017-ben a London Stadionban látta elúszni a hazai aranyesélyt. Ő maga hatodikként zárt, és a matracon zokogott.

Mindez fordulópontnak bizonyult. Bradshaw a telefonján őrizte a síró önmagáról készített fotókat, a gondolkodásmódja azonban szép lassan megváltozott. „A sérülések miatt nagyon nehezteltem a sportra. Elindultam azon az úton, hogy rossz okokból vágtam bele dolgokba, el kellett gondolkoznom azon, hogy miért csinálom. Idén csalódott voltam a fedett pályás Eb-n megszerzett bronz miatt. Öt-hat éve viszont bőgtem volna a tévében, és ostoroztam volna magam, amiért nem én nyertem.”

Holly Bradshaw

Fotó: Getty Images

„A mentálisbeli változtatásokat követően viszont képes vagyok kimenni és élvezni a versenyzést, nem csak a győzelem jár a fejemben. Ha nem változtattam volna ezen 2017 után, nem vagyok benne biztos, hogy most is a sportban lennék, mert megölt volna. A teljesítménykényszer miatt érzett nyomás, az embereknek való görcsös bizonyítási vágy együttesen túlságosan egészségtelen volt” – fogalmazott a rúdugró.
29 éves korára már a teljes valójukban tudja értékelni a versenyeket. Bradshaw tisztában van azzal, mennyire szerencsés, hiszen a Brit Atlétikai Szövetség támogatását élvezi, emellett a szponzorai is megértőek vele szemben. Bíznak abban, hogy ami számára a legjobb, abból ők is profitálni fognak. Csakhogy ez nem mindig volt így, az előző ruhaszponzora például kikötötte, hogy meghatározott számú versenyen részt kell vennie, máskülönben csökken a bére.
Riválisai közül sokan hasonló nyomással néznek szembe, karrierjüket a pénzdíjakból és a részvételi díjakból próbálják finanszírozni. „Ismerek lányokat, akik évente 15-20 versenyre elmennek, mert ez szükséges a megélhetésükhöz. Én nagyon szerencsés vagyok, hogy nem kényszerülök ilyesmire” – mondta Bradshaw. Egyéni sportolóként ugyanakkor tisztában van azzal, mennyire fontos az önreklámozás a különböző közösségi oldalakon.
Az imidzs – ha úgy tetszik brand – felépítése ma már megkerülhetetlen feladat. A közösségi oldalakon gyorsan sztárrá válhatnak, ennek ugyanakkor árnyoldala is van, hiszen az önbizalmat is tönkreteheti. A magasugró számára az egyensúlyon van a hangsúly. „Az a tény, hogy felmegyek a Twitterre és látom, mennyi lájkot kaptam, majd azon gondolkozom, mit kellene változtatnom, hogy még több legyen, egyáltalán nem tetszik” – mondta.

A fedettpályás Eb-n bronzérmet szerzett.

Fotó: Getty Images

Tudom, hogy néhányan csinálják, és nekik ez így jó is. Én viszont inkább tartok egy közösségi médiás detoxot, amikor egy héten át nem megyek fel a Twitterre vagy az Instára, mert szükségem van pszichésen erre a szünetre.
Tokió természetesen ott van a gondolatai között, hiszen 71 nap és néhány esemény múlva már az olimpián kell bizonyítani. Utolsó felkészülési versenye a Muller Anniversary Games lesz július 13-án, ami reményei szerint kiváló ugródeszka lesz az első nagy nemzetközi érem megszerzéséhez vezető úton. Mint mondja, a rengeteg sérülés és mentális probléma után mostanra minden összeállt, amit karrierje eddigi legjobb fedettpályás szezonja is bizonyít.
Az évek során továbbfejlesztettem magam, közben elkerültek a sérülések, dolgozni tudtam meghatározott technikai elemeken, az életmódomon, a mentalitásomon, és ezek most mind összeálltak. Még a covid után is úgy érzem, hogy most indulok a legjobb helyzetből az olimpiát megelőzően.
Forrás: BBC
Olympic Games 2020
Montreal majdnem csődbe ment, feltűntek az NDK hírhedt úszói is
20/06/2021 11:00
Olympic Games 2020
Ennyi magyar érmet remél a MOB a tokiói olimpián
18/06/2021 13:03