Komoly kritika érte a NOB vezetőit, miután a japán közvéleménnyel ellentétben egyáltalán nem gondolkodnak az olimpiai játékok lefújásában. Thomas Bach szerint áldozatokra van szükség, és ez a kifejezés valóban nem volt szerencsés egy világjárványban.

Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét és John Coates alelnököt is éles kritika érte a japán közösségi médiában múlt heti nyilatkozataik után a tavalyról elhalasztott, idén júliusban tartandó tokiói olimpiai játékok kapcsán.
A válasz egyértelmű Igen – mondta határozottan egy virtuális sajtótájékoztatón John Coates, a NOB alelnöke, aki az előkészületeket is felügyeli, arra a kérdésre, az egyre növekvő esetszámok és megszorítások ellenére is tervezik-e a játékok megtartását. Péntek óta megnövekedett ellenszenv és kritika éri a kijelentést országszerte. Olaj volt a tűzre mindemellett Thomas Bach megszólalása. Az elnök egy nemzetközi fórumon azt mondta:
Olympic Games 2020
Nézők előtt rendezik az olimpiát, kizárták a román súlyemelő csapatot
21/06/2021 16:55
a sportolóknak lehetőséget kell teremteni álmaik megvalósítására. Ehhez hoznunk kell néhány áldozatot.
A japán lakosság ezen felháborodott, és a nagy többség ismét azt követelte, hogy Japán mondjon le a rendezés lehetőségéről.
Thomas Bach és John Coates fej fej mellett halad a legnépszerűtlenebb pária címért. Szerintem holtverseny lesz – írta egy japán felhasználó a Twitteren.
Úgy gondolja, a japán emberek biztonságát, egészségét és életét kell kockáztatni az olimpia kedvéért? – hangzott egy másik vélemény.
A NOB hétfőn jelezte, hogy az elnök nem a japán lakosságra gondolt, amikor erről beszélt, hanem kijelentése a Nemzetközi Gyeplabda Szövetséggel folytatott egyeztetésen hangzott el. A NOB hozzátette, a mostani példátlan helyzetben áldozatokra van szükség, mert számtalan intézkedést kell annak érdekében meghozniuk, hogy az olimpia középpontjában a sportversenyek maradjanak.

John Coates

Fotó: AFP

Megszólalt az ügyben Masayoshi Son, a SoftBank Group nevű japán techmulti cég vezérigazgatója is. Véleménye szerint: az enyhén beoltott Japán sokkal nagyobb árat fizethet a játékok megrendelése esetén, és felszólította a kormányt, gyakoroljon nyomást a NOB-ra a lemondás miatti pénzbüntetés ügyében.
Jelenleg az ország több mint 80 %-a szeretné a játékok elhalasztását vagy törlését. Ki, és milyen felhatalmazással mehet szembe ezzel? – tette fel kérdését Twitteren a milliárdos üzletember.
Az olimpiai játékok törlése ugyanis komoly büntetést von maga után. Masayoshi szerint azonban, ha százezer ember érkezik 200 országból az enyhén oltott Japánba, és a különböző mutánsok elterjednek, az komoly mennyiségű emberéletet követelhet.
Japánban a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdenek, Tokió és több más prefektúra május végéig egészségügyi veszélyhelyzet alatt áll. A szervezőbizottság és a NOB már többször közölte, hogy biztonságosan megrendezhető lesz az olimpia és a paralimpia a japán fővárosban, ugyanakkor az már korábban eldőlt, hogy külföldi nézőket nem engednek be az eseményekre, később pedig azt is bejelentették, hogy a külföldről érkező delegációk létszámát szintén csökkentik.
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Olympic Games 2020
Montreal majdnem csődbe ment, feltűntek az NDK hírhedt úszói is
20/06/2021 11:00
Olympic Games 2020
Ennyi magyar érmet remél a MOB a tokiói olimpián
18/06/2021 13:03