Vannak, lehetnek olyan büntetések, amelyet az ember nem tud igazán komolyan venni. Ha például négy évre eltiltanának volt általános iskolám látogatásától vagy érettségi után évekig be sem tehettem volna a lábam (szerencsére ilyen nem volt, bár utólag töredelmesen bevallom, egyszer bizony puskáztam a fizika dolgozat közben...) szeretett gimnáziumomba - aligha verném magam a földhöz. A türelmi idő ideje alatt sem valószínű (immáron Zalaegerszegről Pestre költözve), hogy sokat jártam volna vissza, így az iskolalátogatási "esély" elvétele inkább csak elvi jelentőséggel bírt volna.
Hasonló gondolat jutott eszembe a kiváló hegedűművész, Vanessa Mae ma "kiporciózott" büntetése kapcsán. Korábban írtunk már a thaiföldi versenyzőről, aki édesapja nevét használva, Vanessa Vanakorn néven indult el a szocsi olimpia alpesi sí versenyein. De nem is magával az inkább PR-akciónak tűnő részvétellel, sokkal inkább annak "kiharcolásával" akadtak a gondok. A 36 esztendős Mae (aki ezzel Thaiföld történetének első női téli olimpikonja lett) ugyanis meglehetősen érdekes körülmények között szerezte meg az olimpiai induláshoz szükséges ún. FIS pontokat. "A január 18-án és 19-én a szlovéniai Kravavecen rendezett négy óriás-műlesikló versenyt manipulálták. Olyan eredmények születtek, amelyek nem tükrözték a sportolók valós teljesítményét és tudását, ami különösen Vanessa Vanakorn számára volt kedvező" - áll a FIS ma nyilvánosságra hozott jelentésében.
Olympic Games 2020
Jelen állás szerint 126 magyar sportoló utazhat a tokiói olimpiára, ők azok
15 ÓRA
A most már ténylegesen is manipulációnak (kevésbé finoman szólva csalásnak) hívott esetnek a szakmai hátterét Szabó Gábor egy korábbi  cikkében már részletesen elemezte, most csak annyi újdonság történt, hogy a vétkes elnyerte méltó (?) büntetését. A művésznőt (plusz az esetben érintett öt sportvezetőt) eltiltották, négy évig Mae kisasszony nem síelhet hivatalos FIS versenyen. Marad neki a hegedű - ahhoz úgyis jobban ért. Más kérdés, hogy aligha tervezte a sízést komoly szinten a következő négy esztendőben. Tanulságként pedig maradt annyi, hogy Pjongcsang előtt a saját szakállra rendezett kvalifikációs verseny helyett alighanem valami más - kevésbé átlátszó - trükköt kell majd kieszelniük a thaiföldieknek a részvételhez. Mondjuk addig is lehet gyakorolni a havon...
Olympic Games 2020
Nem sikerült a tokiói kvótaszerzés Johaugnak
21 ÓRA
Olympic Games 2020
70 percnyi küzdelem kellett az első magyar birkózó aranyéremhez
EGY NAP