2021. október 18-át Flora Duffy-napként ünneplik Bermudában, a kis ország így fejezi ki elismerését a Tokióban olimpiai bajnoki aranyérmet szerző triatlonozó iránt.

Mindig különleges pillanata egy olimpiának, mikor egy kis, sporthagyományokkal alig bíró ország versenyzője hazája történetének első győzelmét vagy érmét szerzi meg. Tokióban a bermudai triatlonozó, Flora Duffy került ezzel a figyelem középpontjába. A 33 éves sportolónő hazája első olimpiai bajnoki címét szerezte, ezzel Bermuda a legkisebb népességű olimpiai aranyéremmel rendelkező országgá vált. Korábban egyetlen érmet gyűjtött bermudai sportoló ötkarikás játékokon, 1976-ban az ökölvívó Clarence Hill zárt harmadik helyen.
Amikor Duffy olimpiai aranyérmet nyert Tokióban, Bermudában feje tetejére állt az élet. A 64.000 fős lakosságú ország alaposan megünnepelte a történelmi sikert.
Peking 2022
Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beírta a nevét
15 ÓRÁJA
„Az emberek a kocsmákból követték a versenyt, és ünnepeltek utána. Hatalmas felfordulás volt a hazámban”- mondta el Duffy győzelmét követően.
A triatlonozó igazi nemzeti hőssé vált, s még Hollywoodig is eljutott győzelmének híre. Az ismert Oscar-díjas színész, Michael Douglas, akinek édesanyja bermudai, a közösségi médiában videóüzenetben gratulált az olimpiai bajnoknak.
Úgy tűnik, az eufória azóta is tart, a bermudai kormány ugyanis a napokban bejelentette, hogy 2021. október 18-át munkaszüneti nappá nyilvánítják, és Flora Duffy-nappal emlékeznek meg a sportolónő sikeréről. A történelmi aranyérem megünneplését egy közösségi médiában megjelenő kezdeményezés előzte meg,
„Illő megemlékezés, hogy tartunk egy napot, mikor elismerjük és jutalmazzuk Flora Duffy történelmi teljesítményét. Sikere nemzetközi színtérre vezette Bermudát, és alig várjuk, hogy itthon üdvözölhessük, vele és a rajongóival ünnepelhessünk”- állt Bermuda miniszterelnöke, David Burt közleményében.
Az ünnepségekre azt követően kerül sor, hogy október 15-17. között Bermuda jelentős triatlonversenynek ad otthont. Sokan pedig azt a kezdeményezést is támogatják, hogy a történelmi aranyérmet szerző sportolóról utcát, sportpályát nevezzenek el, illetve helyet kapjon a nemzeti hősök listáján.
Duffy, aki Bermuda mellett férje lakhelye, Dél-Afrika és fő edzésközpontja, Colorado között ingázik, már izgatottan várja a hazai ünneplést.
Forrás: welt.de, CNW
Peking 2022
Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beleírta a nevét
21 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Balettozva készült Tokióra az olimpiai bronzérmes különc bokszoló
19/10/2021 18:10