Itt Európa közepén nehéz elképzelni, hogy miért nem tetszik a norvégoknak az olimpia rendezés gondolata. Egy jóléti, a túlnépesedés határaitól fényévekre lévő állam megtehetné, hogy extra kiadásokat engedjen meg magának egy ilyen eseményért. Azt persze ott is tudják, hogy egy olimpiát a XXI. században már csak nagyon hosszú távon gondolkozva lehet nyereségessé tenni, így a rövid táv tuti (pénzügyi) veszteséget jelent. Nem csoda, ha a norvégok között sem túl népszerű a gondolat, hogy a főváros, Oslo 2022-ben téli olimpiát rendezzen.
Pedig ők számítanak a téli sportok bölcsőjének, a havas-jeges sportok népszerűsége az egeket verdesi Norvégiában és mégis. A legfrissebb felmérés szerint tíz norvég állampolgárból csak három (egészen pontosan a lakosság 32%-a) támogatja csupán az ötletet. Pedig a rendezési jogot szinte tálcán kínálják nekik, a NOB nemrégiben végrehajtott szűkítése után már csak a kazah Almati és a kínai főváros, Peking lehet(ne) ellenfél. Hagyományait, lehetőségeit ismerve egyik sem igazi rivális, ráadásul 2018-ban is Ázsia rendez téli olimpiát, így emberi számítás szerint Oslónak járna - 1952 után másodszor - a téli játékok megrendezésének esélye.
A rendezés gondolatát nem csak az ország többi részén ("az olimpia tuti elvinné tőlünk a forrásokat a központi büdzséből") ellenzik, de a fővárosban sincsenek többségben az IGEN-pártiak (44,4% kontra 50%). A legutóbbi felméréshez képest ráadásul 2,1 %-al csökkent a támogatók aránya, a bizonytalanoké viszont tíz százalék fölé nőtt. Főleg Észak-Norvégia berzenkedik a rendezéstől, ott 80% az ötkarikát elutasítók aránya. Jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy ilyen támogatottság mellett a sikeres pályázathoz szükséges - nagy összegű, 35 milliárd norvég koronás, azaz 6 milliárd amerikai dollár értékű - állami garanciavállalásról sikerül majd konszenzusra jutni.
Olympic Games 2020
Nem biztos hogy láthatjuk Nadalt az olimpián
14 ÓRA

Lillehammer és Norvégia 1994-ben egyszer már bizonyított

Fotó: Eurosport

Annál is inkább, mert az elmúlt negyven évben rendezett olimpiák esetében (a '94-es lillehammerit is ide számítva) a végleges költségek rendre legalább a dupláját tették ki annak, amit a rendező városok eredetileg terveztek. Ha másért nem, ezért sincs megtörhetetlen politikai egyezség Norvégiában a mostani kandidáció kapcsán. Mert odafent északon van mit félteni: a gazdasági stabilitást. Amelyet többek között az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér"-elv alkalmazásával alapoztak meg. Egy modern kori olimpia (legyen az végül sportszakmailag bármilyen sikeres is) pedig könnyen lerúghatja a pokrócot a féltve őrzött norvég jóléti államról...
Olympic Games 2020
Nem minden dán kézist nyugtat meg, hogy oltást kaphatnak
19 ÓRA
Olympic Games 2020
Tovább tiltakoznak az olimpia ellen, transznemű sportoló írhat történelmet
TEGNAP 12:48