A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében drasztikusan csökkenti a hivatalos személyek számát az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon.


A határozat értelmében a NOB - a japán szervezők kérésének megfelelően - csak azoknak ad akkreditációt, akiknek "alapvető és operatív szerepük van" az olimpián. Mindez azt jelenti, hogy a sportszervezetek tisztségviselői, a sportlegendák, illetve az egyéb kísérők és vendégek közül az eddigieknél sokkal kevesebben kapnak bebocsátást az olimpiai helyszínekre.
A döntés egy héttel azután született, hogy a NOB, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és a japán szervezők megállapodtak abban, hogy külföldi nézők nélkül rendezik a játékokat, majd arról is határoztak, hogy külföldi önkéntesek sem érkezhetnek Tokióba. A japán nézők létszámáról áprilisban döntenek.
Olympic Games 2020
Új olimpiai csúccsal verte tönkre a mezőnyt Jasmine Camacho-Quinn
4 ÓRÁJA
Eddig körülbelül 60 ezer hivatalos személyt vártak külföldről, a mostani döntéstől pedig azt várják, hogy számuk a felére csökken. A sportolók, edzők és stábtagok körülbelül 30 ezres létszámát mindez nem befolyásolja.
Marukava Takajo, a japánok olimpiarendezésért felelős minisztere egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy az ötkarikás játékokon résztvevők számát a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell.
MTI
Olympic Games 2020
Történelmi sprint: az első kínai, aki döntőbe jutott 100 méteren a férfiaknál
4 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Nem számított a hiba, két és fél csavart ugrott a brazil tornász, haza is vihette az aranyat
6 ÓRÁJA