Miközben a teljes sportvilág azt találgatja, a koronavírus-járvány jelen fázisában vajon megrendezik-e a tokiói olimpiát, a szervezőbizottság és a NOB is egyöntetűen pozitív kommunikációt folytat a játékokkal kapcsolatban. A japán szervezők a minap a történetbe egy igazi nagyágyút bevonva küldtek ismét egyértelmű üzenetet a nyárra vonatkozó terveikkel kapcsolatban.


Egy év telt el azóta, hogy a COVID-19 járvány alapjaiban változtatta meg az emberiség életét, háttérbe szorítva megannyi más dolog mellett az élsportot is. 2020-ban addig példátlan döntésekre kényszerültek a nemzetközi sportági szakszövetségek vezetői, hiszen rengeteg világeseményt kellett törölni vagy elhalasztani, utóbbiak közül is jónéhány végül összességében elmaradt. Az eredetileg 2020 július-augusztusra tervezett nyári olimpiát sem tudták volna egészségügyi kockázatok nélkül megrendezni, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők így végül precedens értékű döntésként a halasztás mellett döntöttek. Majd egy évvel a döntést követően egyelőre nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy az olimpia megrendezhető-e a japán fővárosban, Tokió és közvetlen prefektúrája ugyanis ezekben a napokban is elzárás alatt van. Mint ahogyan arról már honlapunkon is beszámoltunk, számos forgatókönyv látott már napvilágot a lebonyolítást illetően, nézők nélküli megrendezés mellett a buborék lebonyolításon át a korlátozott olimpiai falubéli tartózkodásig jónéhány opciót letéve az asztalra.
Utazás előtti karantén, gyakori helyszíni tesztelés, korlátozott tartózkodás az olimpiai faluban - ez várhat a tokiói olimpikonokra | Eurosport
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kitart a tokiói olimpia megrendezése mellett, ugyanakkor jónéhány helyszíni és utazás előtti korlátozó intézkedést fog bevezetni a minél zavartalanabb lebonyolítás érdekében - számolt be a fejleményekről John Coates, a szervezet alelnöke. A továbbra is erősen a mindennapok részét képező nemzetközi járványhelyzet közepette változatlanul komoly bizonytalanság övezi az eredetileg 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpia 2021-es megrendezését.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
Ameddig az ellenkezőjéről nincs hivatalos bejelentés, addig úgy tekinthetjük, július 23. - augusztus 8. között Tokió otthont ad a XXXII. nyári olimpiai játékoknak. Ennek megfelelően a háttérben már javában zajlik az egyszer már lefújt olimpiai staféta útjának megszervezése, amely eljuttatja az olimpiai lángot a játékok szívébe, az Olimpiai Stadionba. A szervezők minapi közleménye szerint, előreláthatólag május 11-én, egy rövid szakaszon Kane Tanaka, a világ legidősebb embere is viszi majd a lángot. A Fukuoka prefektúrához tartozó Shime Town-ban élő idős hölgy, amennyiben sem egészségügyi, sem pedig az időjárás okozta tényező nem akadályozza, 118 évesen és 129 naposan tehet meg néhány métert az egyetemes sport legnagyobb eseményének legfőbb szimbólumával a kezében. Az idős hölgyet az olimpia egyik szponzora, stílszerűen egy életbiztosításokkal foglalkozó cég jelölte a staféta tagjának. A korrekorder egyik unokája, Eiji Tanaka, aki több családtag kíséretében tolja majd Tanaka asszonyt a fáklya staféta közben, óriási büszkeségtől eltelve nyilatkozott a CNN-nek nagymamájával kapcsolatban.
„Nagyon izgatott, hogy részese lehet ennek az eseménynek. Idős kora ellenére egyébként abszolút a mában él, és előre gondolkodik. Szeretnénk, ha az ő példája sokakat az aktív életmódra sarkallna.”
Az 1903. január 2-án született Kane Tanaka két évszázadon és tizenkét évtizeden átívelő életútja során átélt két világháborút, a hazáját sújtó atomcsapásokat, a spanyolnátha-járványt, és mintegy bónuszként, legyőzte a rákot is. Kétszer. Most pedig feltett szándéka, hogy a koronavírus-járványt is felvegye az általa kipipált feladatok közé. A családja beszámolója szerint szellemileg teljesen fitt aggastyán, akit a Guiness rekordok könyve a világ legidősebb embereként tart számon, manapság egy idősotthonban él, a hatályos vírushelyzet miatt életbe léptetett protokollok miatt közvetlen családja is ritkán látogathatja. Utóbbi már csak azért sem lenne manapság kivitelezhető, mivel egy ilyen kort megélt embernél a szűk családi kör is komoly tömegnek számít, Tanaka asszonynak ugyanis négy gyermeke, öt unokája, valamint nyolc dédunokája van. Utóbbiak egyike, Junko Tanaka nemrégiben létrehozott egy Twitter fiókot, amelyet rekorder felmenője tiszteletére róla szóló tartalmakkal tölt meg. Cikkünk megjelenésének idején az oldal követői bázisa átlépte az ezret, az olimpiai fáklya stafétához való csatlakozás, és a vele járó fokozott érdeklődés minden bizonnyal növeli még ezt a számot.
"Csak meg szeretném osztani a világgal azt az örömöt, ahogyan a dédnagymamám éli az életét.” – indokolta meg a Twitteren való jelenlétet a rajongói oldal elindítója.
Amennyiben szűk két hónap múlva valóban létrejön Kane Tanaka és az olimpiai láng tandeme, a japán rekorder majd 11 évet ver rá az eddigi legidősebb olimpiai fáklyavivő címét eddig birtokló brazil Aida Mendes-re, aki a 2016-os riói olimpiát megelőző út során 107 évesen vihette egy darabon a lángot. Tekintettel Tanaka asszony rekord korára, ha valóban létrejön a történelmi tett, jó időre lesöpörheti az asztalról a konkurenciát. 
via insidethegames
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15