A sarkvidéki Salla településén valójában a klímaváltozás hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet a kampányukkal.


Bár jelenleg a sportvilág nagy része azon aggódik és ötletel, hogyan lehet majd megrendezni a tavalyi évről elhalasztott tokiói olimpiát, a későbbi játékok szervezése sem merült feledésbe. A soron következő Párizs és Los Angeles után a 2032-es rendezés joga még kiadó, a harc pedig komolynak ígérkezik olyan nagyvárosok, mint Isztambul és Jakarta vagy a közös koreai pályázat között. A verseny pedig most egy új, szokatlan indulóval bővült. 
A napokban ugyanis elindította kampányát a finnországi Salla települése. A mindössze nagyjából 3000 lakosú, Lappföldön található kisváros az alábbi videóval jelentette be indulását:
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
Persze ha korábban nem lett volna gyanús, a kisfilm megnézéséből egyből kiderül, hogy valójában nincs szó komoly pályázási szándékról, a videónak más célja van. A finn településen a klímaváltozás hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek némi túlzással 2032-re lehetővé tennék, hogy a jelenleg hóval borított tájon nyári olimpiát rendezzenek. Nem véletlen az olvadó jéghegyeket ábrázoló zászló vagy az olyan, a videóban elhangzó mondatok, mint az "alig várom, hogy elolvadjon a hó" sem.
"Jónak tartottuk az ötletet, mert aggódunk a klímaváltozás miatt és mivel a sarkvidéken élünk, látjuk is a változásokat. Szeretnénk, ha a telek olyanok lennének mint régen, igazi telek."
- mondta el a kampány arcaként szolgáló Erkki Parkkinen, Salla polgármestere.
Jelenleg persze telente még festői havas a környezet Lappföldön, a sarkvidék azonban talán a legszélsőségesebb változásokat éli meg a klímaváltozás hatására, amit Sallában is éreznek:
"A telek később jönnek mint régen és az időjárás is szélsőségesebb lett. Néha -30 fok van, két nappal később pedig pozitív hőmérséklet. Esik, majd hirtelen a mínuszokban fagy, majd jön a hó és a rénszarvasok nem találnak ételt." - részletezi Parkkinen.
Salla így összeállt a Fridays of Future klímavédő szervezettel a figyelemfelhívó kampány indítására. A videó mellett elindították saját honlapjukat is, ahol a kabalaként bemutatott hőgutától szenvedő rénszarvas mellett egy sor hasznos tanácsot találunk a klímakatasztrófa elleni küzdelemre.
Ahogy Parkkinen elmondja, az olimpia pályázás már csak az eszmeisége miatt is tökéletes célpont volt a kampány elindítására:
"Ha belegondolunk, az alapításuk óta az elveik közé tartozik az emberek és az országok egyesítése. Az olimpiai mozgalom egyesíti az embereket, a klímaváltozás pedig az egész világon probléma."
A lappföldi pályázat úgy is a rendezésért folytatott verseny legemlékezetesebb eleme lehet, hogy tényleges szándékról természetesen nincs szó. Parkkinen elmondta, valójában a szükséges papírokat sem adták le a NOB-nak az induláshoz:

"Nem adtunk be pályázatot. Nem szeretnénk a tökéletes hely lenni egy nyári olimpia megrendezésére."


via Guardian
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15