Az USA új szankciós listáján az orosz parlament, a Duma mind a 328 tagja szerepel, köztük több korábbi sportoló is. Az orosz törvényhozás legfőbb szerve ellenszavazat nélkül fogadta el azt a törvényt, amivel februárban elismerték az Ukrajna részét képező két terület önállóságát. Végül a végső casus belli pont Donyeck és Luhanszk megvédése volt.
A szankciók hivatalos indoklásában az alábbi szerepel:
„A Duma összes tagja vezető szerepet játszik Oroszország különböző területein, a szavazatukkal és részvételükkel tovább erősítik az Ukrajna elleni háborús tevékenységeket.”
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
Sergey Chepikov korábban sífutásban is indult a világkupában, de főleg biatlonban tartozott a legjobbak közé. Kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, 1988-ban, Cagaryban váltóban, 1994-ben, Lillehammerben pedig a sprintben nyert aranyat. Pályafutását 2006-ban zárta le, majd még ebben az évben meg is választották a parlament tagjának.

Sergey Chepikov

Fotó: Biathlonrus.com

Vyacheslav Fetisov hétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok jégkorongos, aki később az NHL-ben is pályára léphetett, nem is akárhogy. A Detroit Red Wingsben – 4 honfitársával együtt – egymás után kétszer is sikerült elnyerni a Stanley Kupát. Sokan minden idők legjobb védőjének tartják. 2002-ig edzőként dolgozott, majd visszavonulása után Oroszország sportminisztere is volt, majd sportdiplomáciai szerepei mellett a Duma felsőházában is dolgozik.
Irina Rodnina egyetlen műkorcsolyázóként egymás után 10 világbajnoki címet nyert párosban 1969 és 1978 között, emellett pedig háromszor az olimpiai arany is összejött számára. 2005-ben választották be a törvényhozásba. 2013-ban komoly botrányba keveredett, amikor az akkori amerikai elnökről egy montázst tett ki a Twitter oldalára, amin az elnök szájába banánt szerkesztettek. Sokan rasszizmussal vádolták, de Rodnina szerint csak a szabad véleménynyilvánítás eszközével élt.

Vladimir Putin és Irina Rodnina

Fotó: Getty Images

Nikolay Valuev nehézsúlyú boxolóként kétszer is elnyerte a WBA világbajnoki övét, ezzel pedig minden idők legmagasabb és legnehezebb világbajnoka lett. Nem csak az ökölvívásban jeleskedett, az Orosz Bandyszövetség alelnökeként a sportág oroszországi fejlesztése volt a feladata.
Az USA általi szankciókat megelőzően már az Európai Unió is büntette a Duma tagjait, de nem tűnik úgy, hogy ez eltántorítaná Putyint és támogatóit az ukrajnai háborútól.
Forrás: Inside the games
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15
Olimpiai Játékok
Durva szankció jöhet - mindenhonnan kitiltaná az oroszokat és a fehéroroszokat a NOB
28/02/2022 14:59