Ritkán fordul elő, hogy egy olimpia felvezetéseként a nemzetközi sajtó rendre csak pozitív üzenetekkel bombázza a közvéleményt a helyszín kapcsán (talán csak London volt az egyedüli kivétel a közelmúltból), ám amit Rio de Janeiro városa és a helyi szervezőbizottság már két évvel a 2016-os nyári játékok előtt kap, az bizony kezd sok lenni. Pár nappal ezelőtt már arról is felröppentek a hírek, hogy - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőinek informális megkeresése után - esetleg a 2012-es nyári olimpia házigazdája (London) vagy netán Moszkva veheti át a rendezési jogot a felkészülés elmaradásai miatt már többször figyelmeztetett brazil várostól, most pedig több helyen is "hullák úsznak a vitorlás versenyek helyszínén" című tudósítások járatják le a brazil metropoliszt.
A létesítmények építésével lassan haladnak, a közelgő foci vb miatt pedig a figyelem most sokkal inkább a focilabda felé irányul, emellett pedig komoly lemaradásban van Rio de Janeiro az infrastruktúra vonatkozásában. És most nem pár döglött halról van szó a Guanabara öbölben (innen származik a lenti kép), hanem komoly aggályokról. A vitorlás versenyek tervezett helyszíne ugyanis a helyszíni beszámolók szerint egy hatalmas szeméthegyre hasonlít. Ráadásul - és ezt nem a rosszindulatú külföldi bulvársajtó, hanem a brazilok olimpiai bronzérmese, Lars Grael állította - a vízben gyakran a hulladék tetején emberi tetemek is feltűnnek. Ezt a látványt nyilván a NOB vezetői sem kívánják majd összekötni az olimpiai mozgalom imidzsével, így - akár igaz a hír, akár nem - nem lenne meglepő, ha tényleg puhatolóznának más irányba.

Egyes helyeken lehangoló látványt nyújt a 2016-os vitorlás versenyek tervezett helyszíne

Fotó: Eurosport

Olimpiai Játékok
Műkorcsolyában csak egy magyar páros indulhat Pekingben
20 ÓRÁJA
Brazil sajtóhírek szerint a Guanabara öböl vize naponta 80-100 tonna városi hulladékot kénytelen "felvenni", amely - ha az olimpiára netán részben meg is tisztítják majd a felszínt (ez a minimum!) - komoly ökológiai és egészségügyi problémát jelent majd a későbbiekben is. Addig is a szakemberek a közelben készülő brazil, és az olimpiai körülmények jobb megismerésében bízó külföldi vitorlázóknak és szörfösöknek annyit ajánlottak, hogy ha lehet, ne érintkezzenek a vízzel. Na igen, ez az, amit ebben a sportágban azért nem olyan egyszerű megvalósítani...
Angolul tudó olvasóink számára a New York Times alábbi videós beszámolója nyújthat mélyebb betekintést a témába:
Olimpiai Játékok
Két abszurd sporthír Oroszországból, amit el nem hiszel, ha olvasod
23/09/2021 19:38
Olympic Games 2022
Kötelezik az amerikai olimpikonokat az oltásra, de van két kibúvó
23/09/2021 08:55