Zajlik a sportélet az oroszoknál – néha úgy, ahogy sehol máshol.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) visszamenőleg négy évre eltiltotta Bilyal Makhov birkózót, egyben MMA-harcost. A 34 éves sportoló szervezetében 2020 januárjában, versenyen kívül találtak növekedési hormont egy doppingteszt során, majd a B-minta is pozitív eredményt hozott, így a büntetése érvénybe lép – leghamarabb 2024 elején, 37 éves korában térhet vissza.
Ez az információ önmagában nem lenne világszenzáció, ám a vizsgálat a hírek szerint elindított egy folyamatot, ami alapján Makhov korábbi tesztjeit ismét elemezni fogják, köztük a 2012-es olimpiait is. Márpedig a háromszoros világbajnok Makhov eredetileg harmadik lett Londonban a 120 kilogrammosok szabadfogású kategóriájában, ám dopping miatt utólag a győztes üzbéget, Artur Taymazovot, valamint a második grúzt, Davit Modzmanashvilit is eltiltották és kizárták.
Peking 2022
Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beírta a nevét
14 ÓRÁJA
Olimpiai bajnoknak így a két bronzérmes, Makhov és az iráni Komeil Ghasemi mondhatta magát, egészen 2020 novemberéig, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, az orosz birkózónak a doppingügye miatt az ezüstöt adják oda, míg az aranyérmes Ghasemi, a két bronzérmes pedig az eredetileg ötödik Tervel Dlagnev és Daulet Shabanbay marad.
Viszont: ha az önmagát ugyanarról az olimpiai versenyről egy darabig bronz-, aztán arany- és ezüstérmesnek tudó Makhov londoni mintájában találnak valamit és netalántán kizárják, akkor az az abszurdum is előfordulhat, hogy a negyeddöntőben búcsúzó, eredetileg hetedik és nyolcadik Aleksey Shemarov és Jargalsaikhany Chuluunbat lép elő dobogóssá…

Davit Modzmanashvili

Fotó: AFP

Mindeközben az oroszok nem jelöltetik újra a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) novemberi választásán a ritmikus gimnasztikások technikai bizottságának hivatalban lévő elnökét, Natalia Kuzminát, miután az általa vezetett testület a tokiói olimpián elutasította az oroszok által benyújtott fellebbezést.
A fenyegető üzeneteket is kapó, még a külügyminisztérium által is csalónak titulált Kuzminát azért büntetik, mert szerintük partnerként járult hozzá az egyéni összetett döntő „botrányos és elfogult bíráskodásához”, ami ahhoz vezetett, hogy az izraeli Linoy Ashram a topfavorit DinaAverinát megelőzve lett olimpiai bajnok, így megtörve az oroszok 2000 óta tartó dominanciáját.

Linoy Ashram

Fotó: Getty Images

Az Orosz Ritmikus Gimnasztika Szövetség (RRGF) elnöke, Irina Viner-Usmanova úgy fogalmazott, Kuzmina nem is igazi orosz, mert nem adott helyt az óvásnak Tokióban – azaz nem büntették eléggé Ashramot, miközben Dina Averina túl alacsony pontszámot kapott.
"Jobb nélküle, mint vele, mert senki már nem merte volna megtenni azt, amit ő. Ott volt előtte a választási lehetőség, de inkább az egész világ számára egyértelművé tette: nem orosz. Így már tényleg semmi köze Oroszországhoz vagy a választásokhoz".
Hogy a Nemzetközi Torna Szövetség mit szól a hírhez, egyelőre nem tudni.
Forrás: részben insidethegames.biz
Peking 2022
Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beleírta a nevét
19 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Balettozva készült Tokióra az olimpiai bronzérmes különc bokszoló
19/10/2021 18:10