A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja a nemzeti testületek koronavírus elleni vakcinához való hozzájutását. Szeretnék elérni, hogy minden olimpiai résztvevő, amennyiben akarja, be tudja magát oltatni a július 23-án kezdődő tokiói játékok előtt. Közben a japán kormány cáfolta a 

The Times értesülését

, mely szerint titokban már döntöttek az olimpia törléséről. 


Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról tájékoztatta a tagországok képviselőit a napokban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a NOB között komoly együttműködés zajlik. Közösen próbálnak meg vakcinát szerezni a nemzeti szövetségek számára, tudta meg az insidethegames, két egymástól független forrásból. 
A NOB hangsúlyozta, nem fogják megelőzni azokat a sorban, akiknek a leginkább szükségük van az oltásra. Megerősítették továbbá, hogy nem lesz kötelező a vakcina ahhoz, hogy valaki részt vehessen az ötkarikás játékokon. Azonban Bach, és a szervezet más vezetői is arra biztatják a sportolókat, hogy amikor rájuk kerül a sor, oltassák be magukat. Remélik, minél többen oltottan érkeznek majd Tokióba.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
Jó néhány országban megkezdődtek már az oltások, azonban komoly az aggodalom, hogy a kisebb és kevésbé fejlett országokban a versenyzők nem jutnak hozzá a vakcinához az olimpia kezdete előtt. A NOB és a WHO a Covax-program keretében igyekszik felgyorsítani az oltóanyagok szétosztását a fejlődő országokban.
Bár az oltottság nem lesz kötelező feltétel a részvételhez, a minél magasabb oltottsági arány kétségtelenül hozzájárul majd az olimpia minél gördülékenyebb lebonyolításához. 
A NOB rangidős tagja szerint nem biztos benne, hogy megtartható idén nyáron az olimpia | Eurosport
Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint nem biztos, hogy az idén nyáron lesz olimpia Tokióban. A 78 éves sportdiplomata a BBC-nek nyilatkozva a szűnni nem akaró koronavírus-járvány miatt adott hangot kétségének, hogy a 2020-ban elhalasztott ötkarikás játékokat meg lehet-e rendezni alig hat hónap múlva a japán fővárosban.
Bach nem sokkal azután tájékoztatta a tagokat a föntiekről, hogy a The Times megírta, a japán kormány döntése nyomán az olimpia elmarad. A japánok ezután siettek cáfolni a hírt, és kijelentették, mindebből semmi nem igaz. Közben a NOB is megerősítette, továbbra is elkötelezettek az olimpia idei megrendezése mellett. Annak ellenére, hogy a világ különböző pontjain időnként újra és újra meg kell küzdeni a járvány erősebb hullámaival is. 
Korábban a NOB egy tekintélyes kanadai tagjai is arról beszélt egy interjúban, egyáltalán nem biztos benne, hogy megrendezhető lesz a tokiói olimpia. 
Bach azt nyilatkozta a Kyodo News oldalán, hogy minden okunk meg van azt gondolni, hogy az olimpia a tervek szerint lezajlik. Hozzátette, a NOB-nak nincs is B-terve az ötkarikás játékokkal kapcsolatban. 
Inside The Games
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15