Járvány idején napi szinten hallunk elmaradt vagy elhalasztott versenyekről, bajnokságokról, de kevesebb szó esik arról, hogyan hat ez az edzőkre és a sportolókra. Lénárt Ágota sportpszichológust, a magyar olimpiai csapat vezető szakemberét kérdeztük.


A sportolók veszélyhelyzet miatt elmaradt versenyei és az eltolt olimpia sok bizonytalanságot hordoz magában. Noha korábban egy hosszabb sérülés, a visszatérés bizonytalansága ismerős lehet, ebben az esetben azonban a folytatás kérdése sokkal komplexebb, nem csak egy egyszerű sérülés függvénye.
Mindenképpen közös pont a bizonytalanság. Nemcsak az precedens nélküli, hogy egy egész kontinens – kivéve Fehéroroszország... – labdarúgó-bajnoksága maradhat befejezetlenül, vagy a világháború óta tartó sorozatok szakadnak meg, hanem a folytatás időpontja és mikéntje is kérdéses. Az egyre későbbre tolt folytatások pedig stresszt okozhatnak.
Olympic Games 2020
Micsoda nap! Mutatjuk, hogy jött össze a két arany-, két ezüst- és egy bronzérem
6 ÓRÁJA

Mindezek közül talán leginkább az olimpia égető, hiszen a négyéves ciklusban dolgozó sportolók most újra kell, hogy tervezzék az időzítést.


Nincs más tehát, mint edzeni, de ebben is mindenkinek mások a lehetőségei. Eleve nehezebb helyzetben vannak a csapatsportok képviselői, akiknek egészen más, egyéni edzéstervet is be kell vezetni, ami újabb ismeretlent eredményez. Nehéz helyzetben vannak a vizes sportokat űzők is, ahol ismét nagyobb a fertőzésveszély, mint történt az sok válogatott úszóval. Legjobb helyzetben a szabadtéri egyéni sportolók vannak, az atléták például zavartalanul tudnak edzeni.

Mit csináljunk, ha nem lehet versenyezni?

„Jó, jó, de mikor jön a verseny?” – tették fel az első időkben a sportolók a kérdést, de ezen hamar túl kellett esni. Való igaz, hogy a sportolók elsősorban versenyezni szeretnek. Az edzés ebben a rendszerben csak ideig-óráig tartja fent a fókuszt.
Fontos azonban – állítja Lénárt Ágota -, hogy aki hamarabb el tudja engedni a versenyek iránti várakozást, és felfedezi azokat a lehetőségeket, amire vírustól mentes napokon nincs idő, az lépéselőnybe kerülhet.
„Van, aki néhány óra, más néhány nap alatt eljut idáig. Vagy néhány hét, annak azért már nem kellene. De mostanra talán már mindenki beállt abba a ritmusba, hogy új dolgokat tervezzen.”
Most például van idő mentális felkészülésre is, említi meg saját területét is, de mond mellé más példákat. Ideje van az inspirációnak, akár lelki, akár szakmai szempontból. Érdemes megfigyelni korábbi példaképeket, az ő motivációikat, vagy akár technikáikat, mozgásukat. De ilyenkor van idő kipróbálni új dolgokat, belenézni jobban az időeredményekbe, statisztikákba.

000_1KZ2N4.jpg

Fotó: Eurosport

A legfontosabb pedig a formaidőzítés megfelelő megváltoztatása. Mivel a jelenlegi olimpiai ciklus öt, a következő pedig hároméves lett, egészen máshogy kell készülni, mint két négyéves időszakra. Ráadásul például a vizes sportokban és az atlétikában, de a labdarúgásban is, az eltolt világversenyek miatt a járvány után nagyon sűrű időszak jön. Egyes vélemények szerint a jövő évi olimpia már nem is önmagában érdekes, hanem ugródeszka 2024-re.

Bizonytalanság sportolónak és edzőnek


Az eltolt olimpia persze mindent visz. Itthon Márton Anita nyilatkozott például arról, hogy hiányoznak a rövid távú célok, és szóba került Tokió után a családalapítás, de Simone Biles is sírva fogadta a halasztás hírét.
Bátran kell ugrani - Simone Biles, minden idők legjobb tornásza | Hosszabbítás
A héten véget ért stuttgarti tornász világbajnokság legnagyobb szenzációja ismét Simone Biles volt. A 22 éves amerikai sportoló 6 év alatt ötszörös világbajnok lett egyéni összetettben, így lassan érik a kijelentés: ő minden idők legjobb tornásza. A koronát jövőre, Tokióban teheti fel végleg a fejére.
De nemcsak a sportolókról, az edzőkről is érdemes pár szót szólni – említette Lénárt, hiszen ők is szakaszokban gondolkodik. Ki tudja, milyen tervei voltak az ősztől. Komplex kérdés, ami nemcsak sportolótól, hanem teljes háttércsapattól – edzők, orvosok, gyúrók, dietetikusok, technikai stáb stb. – nagyon fontos kommunikációt és nagyfokú türelmet igényel.
Olympic Games 2020
Megvan az olimpiai COVID-szabály első kedvezményezettje
9 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Csattanós hátas, ruhaszakítós-őrjöngős világcsúcs, öröm és könnyek - válogatás a 11. napról
12 ÓRÁJA