Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói tanácsa azt 

javasolja

, hogy a

Katyusha

című népszerű orosz népdal szóljon a himnusz helyett a sportolóik tiszteletére a soron következő két olimpián. Mint ismeretes, a doppingminták manipulálása miatt Tokióban és Pekingben is tilos lesz majd eljátszani az orosz himnuszt. 


Az orosz sportolóknak semleges zászló alatt kell versenyezniük az idei tokiói nyári, valamint a jövőre esedékes pekingi téli olimpián is. Ezenkívül a versenyzők a paralimpián és az erre az időszakra eső világbajnokságokon sem versenyezhetnek Oroszország színeiben. 2022. december 16-ig az ország nem adhat otthont semmilyen nemzetközi versenynek, sőt még rendezésre sem pályázhat.
Sophia Velikaya, olimpiai bajnok kardvívó, az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tanácsának vezetője azt mondta, javaslatot tettek arra, hogy a Katyusha című orosz népdal helyettesítse a himnuszt a soron következő két olimpián.
Olimpiai Játékok
31 év börtönt kapott a korrupt, szavazatvásárló brazil olimpiai sportvezető
26/11/2021 08:27
"Sok dalt meghallgattunk, régebbieket és újakat is"
- mondta
Velikaya
.
"Végül azonban a
Katyushá
ra esett a választásunk. Ez egy hazafias nóta, amelyet a széles közvélemény is ismer, nemcsak az oroszok. A gyerekek is nagyon szeretik."
A dal a második világháború alatt vált igazán népszerűvé. Arra ösztönözte az ország lakosságát, hogy szolgálják és védjék meg a hazájukat.
A javaslat elnyerte az Orosz Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagjának, Alexander Zhukovnak a támogatását.
"Kitűnő ötletnek tartom ezt a javaslatot"
- mondta
Zhukov
.
"Úgy gondolom, senki nem fogja összekeverni a sportolóinkat, amikor meghallják a
Katyushá
t. Véleményem szerint ez egy könnyen felismerhető, csodálatos dal. Ott van egyébként még a
Kalinka
is. Van tehát jó néhány olyan nóta, amely összetéveszthetetlenül az orosz emberekhez kötődik."
Korábban az orosz szövetség elnöke, Stanislav Pozdnyakov javasolta, hogy egy népdalt válasszanak a himnusz helyett. A döntés azonban nem az oroszoké, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé lesz.
Érdekesség, hogy három éve, amikor az orosz jégkorong válogatott megnyerte a 2018-as pjongcsangi téli olimpiát, a játékosok elénekelték a tiltott nemzeti himnuszt. Pjongcsangban egyébként hivatalosan az olimpiai himnusz szólalt meg az orosz sportolók által szerzett aranyérmek átadásakor. 
InsideTheGames
Olimpiai Játékok
Baji Balázst választotta meg elnöknek a MOB új sportolói bizottsága
24/11/2021 19:25
Peking 2022
Csak három oltással vehetnek részt a magyar sportolók a pekingi téli olimpián
17/11/2021 17:40