Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói tanácsa azt 

javasolja

, hogy a

Katyusha

című népszerű orosz népdal szóljon a himnusz helyett a sportolóik tiszteletére a soron következő két olimpián. Mint ismeretes, a doppingminták manipulálása miatt Tokióban és Pekingben is tilos lesz majd eljátszani az orosz himnuszt. 


Az orosz sportolóknak semleges zászló alatt kell versenyezniük az idei tokiói nyári, valamint a jövőre esedékes pekingi téli olimpián is. Ezenkívül a versenyzők a paralimpián és az erre az időszakra eső világbajnokságokon sem versenyezhetnek Oroszország színeiben. 2022. december 16-ig az ország nem adhat otthont semmilyen nemzetközi versenynek, sőt még rendezésre sem pályázhat.
Sophia Velikaya, olimpiai bajnok kardvívó, az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tanácsának vezetője azt mondta, javaslatot tettek arra, hogy a Katyusha című orosz népdal helyettesítse a himnuszt a soron következő két olimpián.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
"Sok dalt meghallgattunk, régebbieket és újakat is"
- mondta
Velikaya
.
"Végül azonban a
Katyushá
ra esett a választásunk. Ez egy hazafias nóta, amelyet a széles közvélemény is ismer, nemcsak az oroszok. A gyerekek is nagyon szeretik."
A dal a második világháború alatt vált igazán népszerűvé. Arra ösztönözte az ország lakosságát, hogy szolgálják és védjék meg a hazájukat.
A javaslat elnyerte az Orosz Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagjának, Alexander Zhukovnak a támogatását.
"Kitűnő ötletnek tartom ezt a javaslatot"
- mondta
Zhukov
.
"Úgy gondolom, senki nem fogja összekeverni a sportolóinkat, amikor meghallják a
Katyushá
t. Véleményem szerint ez egy könnyen felismerhető, csodálatos dal. Ott van egyébként még a
Kalinka
is. Van tehát jó néhány olyan nóta, amely összetéveszthetetlenül az orosz emberekhez kötődik."
Korábban az orosz szövetség elnöke, Stanislav Pozdnyakov javasolta, hogy egy népdalt válasszanak a himnusz helyett. A döntés azonban nem az oroszoké, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé lesz.
Érdekesség, hogy három éve, amikor az orosz jégkorong válogatott megnyerte a 2018-as pjongcsangi téli olimpiát, a játékosok elénekelték a tiltott nemzeti himnuszt. Pjongcsangban egyébként hivatalosan az olimpiai himnusz szólalt meg az orosz sportolók által szerzett aranyérmek átadásakor. 
InsideTheGames
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15