Érdekes koncepció kezd körvonalazódni a nemzetközi olimpiai mozgalom döntéshozóinak fejében. A napokban zajló lausanne-i megbeszéléseken ugyanis felvetődött, hogy a jövőben a rendező helyszínekre lehetne (kellene?) szabni az olimpiai program sportágait. "Olyan javaslatokat hallgattunk meg, amelyek lényege a program rugalmasságának elősegítése. Elképzelhető, hogy a sportági program kialakításakor a rendező ország és város lehetőségei, hosszútávú igényei nagyobb hangsúlyt kapnak majd" - áll a NOB által kiadott szombati közleményben.
A konferencián az érintett sportági szakszövetségek képviselői is részt vettek, így az ő tudtukkal alakul az új koncepció, amelyről egyelőre részleteket még nem lehet tudni. A változásra bennfentesek szerint azért van (lenne) szükség, mert az utóbbi időszakban az olimpiai játékok gigantizmusa illetve a rendező városra nehezedő nagy pénzügyi terhek miatt fokozódott a lakossági ellenállás a pályázatok ellen. Jól mutatja ezt a 2022-es téli olimpia esete, ahol a hat hivatalos pályázó közül három (Stockholm, Krakkó, Lviv) is visszalépett és a még versenyben lévő Oslo esetében is a helyi lakosok ellenérzései miatt rezeg a léc.
Olympic Games 2020
Kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban
15 ÓRA
Az új sportági koncepció megtartaná a versenyzők (jelenleg 10.500 főben meghatározott) maximális létszámát, a hivatalos olimpiai program ugyanakkor nem lenne annyira statikus, mint eddig. A "rugalmasítás" persze több elv mentén is elképzelhető, így lehet, hogy a rendező város meglévő infrastruktúrája határozza majd meg a hangsúlyos sportágakat. De az is lehet, hogy ebbe belefér majd az is, hogy a rendező város/régió hoz be új sportokat a saját rendezésű eseményére. Ilyen jellegű program bővítésre korábban is akadt példa az olimpiákon (pl. 1972 München - vízisí, 1936 Berlin - vitorlázórepülés), igaz ez eddig csak bemutató jellegű (tehát nem éremosztó) sportágak formájában jelent meg. A NOB decemberben Monacóban tárgyalja tovább a témát és akkor születhet döntés ennek az elvnek a gyakorlatba történő átültetéséről is.
Olympic Games 2020
A sérüléseket és a covidot már legyőzte, Tokióban az érmes helyeket venné célba
12/05/2021 14:54
Olympic Games 2020
Apa és fia egy olimpiai dobogón? A hőskorban ez is megtörtént!
12/05/2021 10:36