Az orosz sportolók hazafiak, és nem adják el a hazájukat.
A NOB elnöke, Thomas Bach a minap arra utalt, javasolni fogják a szövetségeknek, hogy azok az orosz sportolók, akik nem támogatják az ország által indított ukrán inváziót, visszatérhessenek a nemzetközi versenyekre.
„Nem arról van szó, hogy Oroszországnak feltétlenül vissza kell térnie” – nyilatkozta a sportvezető a Corriere della Serának adott interjúban, miután Olaszország frissen megválasztott elnökét, Giorgia Melonit látogatta meg. „Arról van szó, hogy az orosz útlevéllel rendelkező, a háborút nem támogató sportolók újra versenyezzenek. Ezt a háborút nem az orosz sportolók kezdték.”
Olympic Games 2024
Döntött a NOB a feketelistás Észak-Korea sorsáról
TEGNAP - 14:22
Mint ismeretes, a NOB februárban, Oroszország ukrajnai inváziója után iránymutatást adott a sportági szakszövetségeknek, hogy az orosz és belorusz sportolókat ne engedjék indulni a versenyeken, amelyet kisebb-nagyobb mértékben a sportági szervezetek meg is fogadtak. Akkor úgy látták, egyes kormányok nem akarták kellően tiszteletben tartani a sport autonómiáját, „ezért hoztak meg bizonyos védőintézkedéseket”. Ezután kellett a folyamatokat újra és újra monitorozni, ezért kell most bizonyos engedményeket adni.

Thomas Bach a NOB lausanne-i székházában 2022. szeptember 8-án.

Fotó: AFP

„Az olimpiai mozgalom küldetése, hogy hozzájáruljon a békéhez, ezért meg kell néznünk, hogy tudjuk megtenni ezt. Azt hiszem, az olimpiai játékok és általában a sport még mindig olyan, ami egyesíti az emberiséget” – mondta interjújában Bach.

Az oroszok árulásnak tartják a kezdeményezést

A NOB elnökének szavaira Dmitry Chernyshenko, orosz miniszterelnök-helyettes reagált. „Az orosz sportolók hazafiak, és nem adják el a hazájukat”mondta Chernyshenko a TASS orosz hírügynökségnek.
„Sportolóink évek óta tapasztalják a nemzetközi sportszervezetek, köztük a NOB előítéletes hozzáállását, aminek csúcspontja a versenyekről való eltiltás volt” – nyilatkozta a politikus, aki szerint ezzel az ellenfelek a világ sportját csak megfosztották az objektivitástól, az egészséges versenytől és a szórakozástól.
A TASS jelentése hozzátette: „Az orosz sportközösség negatívan fogadta ezt a javaslatot, árulásnak minősítette, és az orosz törvények, valamint az Olimpiai Charta megsértésére irányuló kényszerítésnek nevezte.”
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13