Pár napja a mennyben járt, most a pokolban: úgy tűnik, eléggé eltaktikázta az országváltást a 2018-as olimpiai bajnok, aki egy rossz időben és helyen elsütött tréfa miatt hosszú évekig bűnhődhet.

Még 2019 tavaszán indult Lim Hyo-jun kálváriája. Az akkoriban 22 éves dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolyázót igazi sztárként ünnepelték, miután a hazai rendezésű, pjongcsangi olimpián 1500 méteren aranyérmes, 500-on bronzérmes lett, egyébiránt hatszoros világbajnoknak mondhatta magát. Egy kósza, rossz ízlésűre sikeredő poén azonban mindent megváltoztatott, történt ugyanis, hogy az egyik edzésen Lim a válogatott női versenyzőinek szeme láttára lehúzta férfi csapattársa nadrágját. Mondani sem kell, hogy a dél-koreai normák és szabályok értelmében bűnhődés lett a vége: egyrészt az egész csapatot kitiltották a nemzeti edzőközpontból, másrészt a fegyelmi tárgyalás során a szövetség bűnösnek találta a klasszist, és egy évre elmeszelték őt.
Egy évre eltiltották az olimpiai bajnokot, de inkább az az érdekes, hogy miért | Eurosport
Újabb elképesztő történet főszereplője a dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolya válogatott egyik tagja. Lim Hyo-jun, aki Phjongcshangban egy arany- és egy bronzérmet szerzett az olimpián, ki tudja milyen indíttatásból, lehúzta egy férfi csapattársa nadrágját a csapat női tagjai előtt. Most egy évig gondolkozhat azon, hogy jó poén volt-e.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
Az ezzel párhuzamos jogi procedúra során a szöuli törvényszék első fokon pénzbüntetésre és - a hivatalos álláspont szerint szexuális bűnözőként - 40 órás terápiára ítélte őt, ám ez a döntés a különféle fellebbezések miatt még mindig nem lépett hatályba, a legfelsőbb bíróságon további tárgyalások várhatók. Épp emiatt a szövetségtől kapott eltiltása sem tisztázott, az elmúlt két évben nem versenyzett, ráadásul Dél-Koreában edzéslehetőséghez sem jutott, ami most, 24, lassan 25 éves korában különösen hátráltató tényező.
Mivel vészesen közeleg a 2022-es pekingi téli olimpia, ahol nyilván a címvédés lenne a célja, néhány héttel ezelőtt menedzsmentjével és ügyvédeivel együtt komoly döntést hoztak meg: elfogadták a kínai szövetségtől érkező, kissé váratlan ajánlatot, és beadták az állampolgársági kérelmet. A napokban megtörtént az országváltás, azaz Lim immár kínai versenyző, és papíron nincs sok köze Dél-Koreához - "mindössze" a bírósági ítélettől van félnivalója, a sportoldalt tekintve teljesen mindegy, hogy hivatalosan is megkapja-e azt az egyéves eltiltást, aminek már a dupláját letöltötte. 
Az egyébként is elég erős kerettel rendelkező kínaiak tárt karokkal fogadták őt: korábbi edzője, Kim Sun-tae nagyon örült régi-új tanítványa érkezésének, és így volt ezzel a szintén az edzői stábhoz tartozó Viktor Ahn is, aki anno Oroszország kedvéért hagyta ott az őt egyáltalán nem támogató dél-koreaiakat.
Csakhogy pár nap alatt mennyből a pokolba jutott az ügy. Az Olimpiai Charta 41-es szabálya ugyanis kimondja, hogy egy versenyző akkor indulhat másik ország színeiben az olimpián, ha az adott ötkarikás játékok kezdetét megelőző három évben nem képviselte nemzetközi versenyen a korábbi nemzetét. A kínaiak utánaszámoltak, hogy Lim 2019. március 10-én még jégen volt a szófiai világbajnokságon, a pekingi téli olimpia pedig 2022. február 4-én kezdődik - azaz a három évhez szükség lenne még egy hónapra és pár napra.
A szabály alól hivatalosan egy kibúvó létezik: ha a két nemzet olimpiai bizottsága megegyezik arról, hogy a szóban forgó versenyző már a hároméves határidő lejárta előtt is képviselhesse az új országot. Márpedig a dél-koreaiaknál dolgozó tisztségviselők egybehangzó véleménye szerint teljességgel kizárt, hogy ők bármiféle ilyen egyezségbe belemenjenek. Ha valóban ez történik, akkor Lim csak és kizárólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság soron kívüli jóhiszeműségében és speciálisan kedvező ítéletében bízhat. Ha idáig fajulna a dolog, külön fejezetet érdemelne, hogy a NOB melyik kezébe harap: az egyik kéz az, hogy Kína rendezi az olimpiát, és nyilván egy potenciális hazai aranyesélyesről beszélünk, a másik kéz pedig az, hogy benne van, hogy Limet jogerősen elítéli a dél-koreai bíróság, esetleg súlyosbítják az ügyét, magyarul egy (bármennyire is érdekes és furcsa leírni, de jogi értelemben) elítélt kérelmével néznének farkasszemet. Bárhogy is fognak majd dönteni - ha egyáltalán fognak -, mindkét eshetőség támadható.
Egyelőre két dolog tűnik biztosnak: egyfelől bármi is történjen, a Liu testvérek nagy ellenfelét ezentúl kínai színekben kell keresni (hogy Pekingben, vagy csak Peking után, az kérdéses), másfelől valami hosszú évek óta bűzlik a dél-koreai short trackeseknél, hisz jelenleg is több szexuális bántalmazásos ügy van terítéken, emellett a szurkolók sem szeretik túlságosan a szövetséget. Lim "elengedése" (?) ezen a szereteten sem segít.
donga.com,china.org.cn
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15