A 2024-es párizsi olimpia nemcsak a címben szereplő kérdésre adhat választ, hanem a sportág alakulását is alapjaiban határozhatja meg. A szakértők szerint a lehetséges siker mellett már konkrét tényezők szólnak.

2020 decemberében vált hivatalossá a korábban már rebesgetett tény, miszerint a 2024-es olimpián debütál a breaktánc. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében "breaking" néven rendezik meg a sportág versenyeit, nem is akármilyen helyszínen: a Concorde tér ad majd otthont a látványosnak szánt show-nak, ahol nézők ezrei követhetik figyelemmel a táncokat. Időközben megalakult a Magyar Breaktánc Szövetségis, Tóth Zoltán László alapító több interjújában is elmondta, igyekeznek minden támogatást megadni azoknak, akik szeretnének kvótát szerezni az indulásra, és a fiatalok összegyűjtésére, nevelésére és fejlődésére is összpontosítani kívánnak a következő időszakban.
A 20. század második felében, legfőképp a '70-es években, Bronxból kiinduló, majd egyre több teret nyerő, nagyon fiatal sportág a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián sikerrel mutatkozott be (egyéniben és vegyescsapatban is osztottak érmeket), világszerte egyre többen űzik és ismerik meg a breaktáncot. Az insidethegames.biz most arra kereste a választ, milyen jövője lehet a világ sportjának palettáján, egyáltalán lehet-e számítani arra, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon is bekerül a programba.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
A Nemzetközi Táncsport Szövetség (WDSF) elnöke, Shawn Tay szerint nagyon meghatározó lesz, hogy miként fogadják az emberek a párizsi olimpián a szakágat. 
"Egyelőre csak arra összpontosítunk, hogy a létező legjobb körülményeket teremtsük 2024-re. Természetesen azt szeretnénk, hogy a 2028-as olimpián is ott legyen a breaktánc, de ahhoz, hogy ez valósággá váljon, emberfelettit kell dolgoznunk Párizsig. Ha az sikeres lesz, akkor jó úton haladunk" - mondta Tay, akinél rákérdeztek a sportággal kapcsolatos szkeptikus-kritikus hangokra is.
"Már a 2018-as ifjúsági olimpia mellett is meg kellett küzdenünk azokkal a kérdésekkel, hogy olimpiai sportnak számíthat-e a breaktánc, és van-e egyáltalán helye az olimpiai eszményben. Hamar kiderült, hogy van, ez pedig a sportág dinamizmusának és vonzerejének köszönhető. Sokan azt sem tudják, pontosan mit is takar és mit is jelent a breaktánc, hogyan lehet különbséget tenni a versenyzők között, és ahhoz, hogy ez minél több emberhez eljusson, a megfelelő körítés, a minél sokoldalúbb versenynaptár és a megfelelő brandépítés is szükséges lesz."
Tay egyúttal összefoglalta, ami a jelenlegi állapotokat jellemzi.
"Sokfajta utcai tánc létezik, közülük rengeteget nem lehet versenyszerűen kategorizálni, és a breaktáncosok közül is vannak olyanok, akik hobbiszinten, csak a szórakozás kedvéért táncolnak. A profi élversenyzők ötvözik a sportot a művészettel, az Egyesült Államoktól az európai megmérettetéseken át Kínáig pedig egyre több lehetőségük van a versenyzésre. 30 év kemény munkája és fejlődése ér révbe Párizsban, mindenki legnagyobb álma válik majd valóra."

buenosaires-breaktanc.jpg

Fotó: Eurosport

A szakág vezetőinek egyben nagy a felelősségük is, hisz mindennek tökéletesen stimmelnie kell majd a Concorde téren. 
"A breaktánc megérdemli a helyét az olimpián, és bízunk abban, hogy világszerte emberek millió szeretnek bele 2024 nyarán. Az, hogy a táncsport ilyen formája is teret kap a NOB-tól, hatalmas elismerés és megtiszteltetés, egyben új utakat nyit meg előttünk. Buenos Airesben belekóstolhattunk az olimpiai életérzésbe, a sportolók, a technikát, az erőt, a lábmunkát, a változatosságot, kreativitást, és a művészi szabadságot, kifejezőkészséget és minőséget néző pontozóbírók, valamint a szervezők is egyetértettek abban, hogy ebben még több van. Izgatottan várjuk, hogy korszakos, felejthetetlen versenyt csináljunk" - zárta szavait Tay.
Thomas Bach, a NOB elnöke korábban úgy fogalmazott, egyértelműen passzol az olimpia szellemiségével és az Agenda 2020 programjával a breaktánc, hisz nem igényel különösebb bonyodalmakat a helyszín kialakítása, mindenki egyenlő mértékben meg tudja mutatni magát, ráadásul a tv-s közvetítéseken nagyon jól mutat a show.
A sportágnak jelenleg 66 NOB-tagszövetsége van. Hogy a 32-32 olimpikon b-girl és b-boy, avagy breaker mennyire nyeri majd meg a közönséget, egyben a kritikusokat, továbbá a sportágon belüli ellentétek kiegyenesednek-e  (a versenyzők közül voltak, akik úgy gondolták, hogy inkább meg kéne maradni a tánc műfaján belül, és nem kéne eredményközpontú olimpiai sportot kreálni), arra legkésőbb Párizsban születhet válasz.
insidethegames.biz
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15