Sport szempontjából is szimbolikus helyen tartották meg a győzelmi megemlékezést, ugyanis a moszkvai Luzhniki stadionban rendezték, ahol az 1980-as, csonka olimpia megnyitóját is.

Alexander Bolshunov Pekingben még nem ünnepelhetett az orosz zászlóval

Fotó: Getty Images

A megjelent sportolók közül egyedül Alexander Bolshunov nem viselt Z betűt a kabátján, ennek ellenére nem kapott sok szimpátiát sporttársaitól. A svéd biatlonos, Sebastian Samuelsson nem fogta vissza magát:
Olimpiai Játékok
A NOB nem változtat álláspontján, de a wimbledoni szankciót túlzásnak tartja
12/08/2022 - 11:44
“Nyilván felmerül kérdésként, hogy kényszerítették-e őket, hogy ott legyenek, vagy csak ennyire ostobák. Bárhogy is volt, felfordul tőle a gyomrom.”
Osztotta a társa véleményét a szintén sílövö norvég, Sturla Holm Laegreid is.
“Ez totálisan beteg, teljesen olyan, mint 1938-ban Németországban volt. Undorító, hogy megint előfordulhat ilyen a világban.”
A legsarkosabb véleményt mégis a sífutó Chris Jespersen fogalmazta meg:
“Elképesztő, ami Oroszországban megy, amikor megláttam a képeket csak káromkodni tudtam. Felháborít az egész helyzet, nem bírnám újra látni őket. Ha egy ilyen propaganda eseményen részt vesznek, akkor maradjanak csak nyugodtan otthon és ne is akarjanak velünk versenyeni.”
Bolshunov mellett ott volt Moszkvában a ritmikus gimnasztikázó ikerpár Arina és Dina Averina, a műkorcsolyázók közül Evgenia Tarasova, Victoria Sinitsina, Vladimir Morozov és Nikita Katsalapov, a tornászok közül Viktoriia Listunova és - a háború melletti kiállásával már korábban botrányt okozó - Ivan Kuliak is.
Az úszó Evgeny Rylov megjelenése különösen megrázó volt ukrán barátja, Andry Govorov számára.
“Nagyot csalódtam, borzasztó érzés volt őt látni a Z-vel a mellkasán. Rylov azóta már blokkolt is a közösségi médiában, még írni sem tudok neki.”
Az egyetlen sporttárs, aki hajlandó volt a sajtóban is empátiával állni orosz társaihoz, az a norvég Tord Asle Gjerdalen volt:
“Nem tudom, hogy például Bolshunov mennyire tudta volna kivonni magát az egész parádéból. Nem akarom elítélni, amikor tudjuk, hogy Oroszországban a hatalommal szembeni kiállással börtönt is kockáztathatsz, de sokkal rosszabbat is művelhetnek veled.”
Oroszország már lassan egy hónapja háborúzik Ukrajnával szemben, aminek hatására a sportolóik sem úszhatták meg a nemzetközi világ szankcióit. A NOB ajánlását követve a legtöbb sportági szövetség eltiltotta az oroszokat a nemzetközi versenyeken való részvételtől, de még a pekingi téli paralimpián sem vehettek részt.
Forrás: eurosport.de
Olimpiai Játékok
Kilenc sportág van még versenyben, hogy ott lehessen a 2028-as olimpián
08/08/2022 - 11:13
Olimpiai Játékok
9 magyar érem egy nap alatt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon
26/07/2022 - 18:57