"Akkor ott ugye ingyen kaptatok mindent?" - kis túlzással minden második ember ezt kérdezi elsőre, amikor kiderül, hogy dolgoztam már olimpián önkéntesként. Három olimpia van már ilyen vonatkozásban a tarsolyomban, így jó néhány ismerőst világosítottam fel arról, miként lehet az ötkarikás eseményre "bekerülni".  A dolog nem annyira misztikus, mint azt sokan gondolják, de azért nem árt a téma körül egy gyorstalpaló.
Előszöris, az önkéntes munka vállalásának alapesetben nem az ingyenesség a mozgatórugója, sokkal inkább saját munkánk, szabadidőnk felajánlása egy nemes cél (jelen esetben az olimpia) érdekében. A munkavégzés mellett lakni, enni, utazni is kell, azt viszont sokan természetesnek veszik, hogy ez ingyen jár a munkáért cserébe. De miért járna, amikor egy normál munkahely sem fizeti dolgozóinak a lakbért és sok esetben a munkába jutást sem. Nincs ez másként az olimpiák esetében sem. Aki tehát önkéntesnek jelentkezik egy ilyen kaliberű sporteseményre, annak saját magának kell megoldania az odajutást és a játékok idején a szállást is - utóbbi vonatkozásban Szocsi üdítő kivétel volt csupán.
Egy olimpiai önkéntesség nem csak áldozathozatalból áll.
A szervezőbizottság (így lesz Rio de Janeiro esetében is) rendre biztosítja az önkéntes egyenruhát, amely számos exkluzív ruhadarabot jelent (igen, ezek ingyen hazavihetőek...), emellett a beosztások függvényében a munkavégzés ideje alatt az étkezések is megoldottak. Az önkéntes az akkreditációs kártyájával ingyenesen használhatja a rendező város tömegközlekedését. Korábban előfordult, hogy kevésbé frekventált eseményekre még belépőket is kaptak az önkéntesek, ez ugyanakkor csak "adható", garancia nincs rá, hogy valaki Brazíliában is belépőhöz jut majd.A melóhoz páratlan élmények, sok-sok új barát és egy nemzetközi sportesemény bennfentes légköre társul, megspékelve egy csodás világvárosban töltött két-három héttel. Kell ennél több?
Olympic Games 2020
Az Eurosport 3. napi adása: döntőt úszik a 4x100-as gyorsváltó, bemutatkozik a női pólóválogatott
EGY ÓRÁJA
A cikk és a téma felvetés apropója nem véletlen, ma nyílt meg ugyanis az a november 15-éig tartó időablak, amíg önkéntesnek lehet jelentkezni a 2016-os nyári olimpiára, amelyet Rio de Janeiróban rendeznek meg. A jelentkezés és a kiválasztás folyamata tehát jelentősen megelőzi az eseményt, így a játékok idején minimum a 18-at betöltő érdeklődőknek muszáj időben ébredniük. Ha valaki nem jelentkezik a határidőig, az már később sem kerülhet be a rendszerbe, így elúszik a riói ingyenmunka (és az ezzel járó páratlan élmények) esélye. A jelentkezés (amelyet az alábbi linken lehet megtenni) persze csak szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a várhatóan több százezer ember hasonlóan gondolkozó közül be is kerülj a kiválasztott hetvenezerbe.

Az önkéntesek munkája nagyon sokrétű lehet egy olimpián

Fotó: Eurosport

Vannak persze hatékony esélynövelő praktikák, amelyet az eddigi 3/3-as "bejutási arányom" is jól mutat. Akiben tehát eddig érlelődött a gondolat, arra biztatom, hogy ne hezitáljon: most jött el az idő a jelentkezésre, ne késlekedjetek. Aki pedig a jelentkezés után nem csupán a vakszerencsére bízná a riói munkát, megtalálhatja az utat, hogy (az Internetnek hála) kikérje rutinos olimpiai önkéntesek tanácsait ...
Olimpiai Játékok
Olimpiai bajnoknak hitte magát a másodikként célba érő kerékpáros
11 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Ha Ukrajna, akkor Csernobil – furcsa árukapcsolással mutatta be az országokat a koreai tévé
15 ÓRÁJA