Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hivatalosan meghívta a világ sportolóit, hogy vegyenek részt a 2022-es, pekingi téli olimpián.

Egy évvel a tervezett megnyitó előtt a német sportvezető kiemelte, jövő ilyenkor Peking történelmet ír azzal, hogy elsőként lesz házigazdája nyári (2008) után téli ötkarikás játékoknak is. Hozzátette: ezek az olimpiák összekapcsolják a kínai embereket a világgal.
"Miután láttuk, hogy Kína miként küzdi le a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetet, nagyon bízunk abban, hogy kínai vendéglátóink a NOB-bal teljes mértékben együttműködve biztosítani tudják az olimpia biztonságos megrendezését" - idézte Bachot a MOB csütörtöki hírlevele. A NOB-elnök hangsúlyozta: kínai látogatásai során mindig lenyűgözte a helyiek lelkesedése és elkötelezettsége a 2022-es játékok iránt.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46

Peking.png

Fotó: Eurosport

"Ezért jelenthetjük ki már most teljesen nyugodtan: Kína készen áll. Készen áll, hogy fogadja a világ legjobb téli sportolóit a 2022-es, felejthetetlen pekingi téli olimpián. Mindannyian nagyon várjuk a sportnak ezt a globális ünnepét" - folytatta.
A versenyhelyszínek 2020 végére elkészültek, a fennmaradó felújításokat és átépítéseket ez év végéig kell befejezniük a rendezőknek. Az egy év múlva esedékes megnyitó apropóján csütörtökön a curlingnek otthont adó Jeges Kockában (Ice Cube) - 2008-as nevén Vizes Kockában (Water Cube) - évfordulós ünnepséget tartottak, amelyen bemutatták az olimpiai fáklyát.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a 2018-as phjongcshangi 19 magyar indulóhoz hasonló létszámra számít a pontosan egy év múlva kezdődő pekingi téli ötkarikás játékokon.
A sportvezető csütörtökön azt mondta, a MOB egyelőre nem készített pontos prognózist a várható létszámmal kapcsolatban, ugyanakkor érzése szerint a három évvel ezelőttivel megegyező számú magyar sportoló kijutására van esély.
"Ez a szám akkor duplázódhat meg, ha valamelyik jégkorong-válogatottunk megszerzi a kvalifikációt. Erre a lányoknak van több esélyük, de mindkét csapatnak drukkolunk" - mondta Kulcsár Krisztián, megemlítve, hogy a magyar válogatottnak legutóbb az 1964-es innsbrucki olimpiára sikerült kijutnia ebben a sportágban.
A MOB első embere kijelentette, folyamatosan kapcsolatban vannak a szervezőbizottsággal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a pekingi felkészülésben minden a tervek szerint halad, nekik egyelőre az a feladatuk, hogy a kvalifikációs erőfeszítésekben segítsék a sportolókat. Kiemelte, vannak olyan sportágak, amelyekben már zajlik a kijutásért folytatott küzdelem, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekben a pandémia miatt van némi csúszás.
"Nem téli ország vagyunk, sok sportág van, ahol az itthoni körülmények az élversenyzőkéhez képest nem adottak" - fejtegette a MOB elnöke. Hozzátette, a Phjongcshangban a magyar sport első téli aranyérmét megszerző rövidpályás gyorskorcsolyázókra nem szeretnének a már meglévőnél is nagyobb terhet rakni, de nagyon örülnének, ha ismét érmet, érmeket tudnának szerezni.
A többi sportággal kapcsolatban elmondta, nagyon bíznak Vörös Virág síugró kijutásában, valamint a curling vegyespáros csapatnak is lehetnek esélyei, ugyanakkor utóbbi sportágban "őrült nehéz" a kvalifikáció.
"Azt kívánom, hogy legyen olyan sportágban egy meglepetés kijutónk, ahol utoljára nagyon régen vagy még soha nem szerepeltünk téli olimpián"
- jelentette ki Kulcsár Krisztián.
MTI
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15