Az olimpiai belépőjegyek árusítására a szervezőbizottság minden országban megállapodást köt egy-egy céggel, akik általában teljes csomagokat árulnak, igényektől függően utazást és szállást is adnak a jegyek mellé. A tokiói szervezők nemrég közölték, hogy az aggasztó járványügyi helyzet miatt biztosan nem vehetnek részt külföldről érkező nézők a versenyeken. A legfrissebb becslések szerint ez nagyjából 1 millió eladott jegy tulajdonosát érintheti.
A jegyeladók már a végleges döntés meghozatala előtt jelezték, hogy mekkora problémákat okozhatnak az utólagos lemondások. A New Jersey-ben székelő Jet Set Sports (JSS) az USA és Ausztrália hivatalos viszonteladójaként az alábbi nyilatkozatot tette:
A döntés túlzott és felesleges anyagi kockázatot jelent minden jegyeladással foglalkozó szervezetnek. A jegytulajdonosok komoly pereket indíthatnak ellenünk, ami további károkat okozhat végül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára is.
Olympic Games 2020
Az Eurosport 6. napi adása: A nap, amire 57 éve vár a magyar úszósport összes szerelmese
6 ÓRÁJA
A belépők árát visszafizetjük, de a csomagként értékesített szolgáltatásokat bonyolult lesz visszautalni. Fontos számunkra is, hogy az okozott károkat ne mind mi viseljük, hiszen ez akár a csődünket is okozhatja. Sokan már a repülőjegyeket és a szállodákat is lefoglalták. Több hotel jelezte már, hogy csak részben vagy egyáltalán nem adja vissza a foglalókat.
Korábban többször kértük Bach urat, hogy tárgyaljon velünk, de nem kaptunk választ a kéréseinkre. Ez már a második alkalom, hogy komoly pluszmunkát okoznak nekünk, először a tavalyi halasztással, most pedig a tiltással. A viszonteladói cégek képviselik a NOB érdekeit a nézőkkel szemben, mi vagyunk a frontvonalban és most viseljük az anyagi kockázatok nagy részét is.
A hivatalos megerősítést követően azonnal elindultak a jegyek visszatérítései, de az amerikaiak rögtön szembesültek a keserű valósággal, amikor a 20 százalékos kezelési költségről kénytelenek voltak lemondani. A JSS egyelőre csak a belépők árát utalja vissza, ezzel valószínűleg egy hosszú pereskedési sorozat veheti kezdetét.
A CoSport - amelynek a JSS is része - Svédországban, Norvégiában, Görögországban, Bulgáriában, Horvátországban, Jordániában és Ausztráliában is értékesített, de a brit viszonteladó már jelezte, hogy a teljes csomagok árát kész megtéríteni. Nagy kérdés, hogy ebben az esetben az elszenvedett károkért vajon benyújtják-e a számlát a tokióiaknak.
insidethegames.biz
Olympic Games 2020
Milák Kristóf aranyérmével emlékezetesen alakult a szerdai nap úszásban
9 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
A tokiói olimpia eddigi legnagyobb meglepetései
14 ÓRÁJA