Komoly erkölcsi dilemmával néznek szembe a tokiói olimpiára készülő sportolók. Ha ugyanis előkelő helyre kerülnek a koronavírus elleni oltási rangsorban, úgy érezhetik, hogy elveszik a vakcinát valakitől, aki koránál vagy betegségénél fogva esetleg jobban rászorulna.


Erről beszélt Neil Fachie, paralimpiai bajnok, akinek a tokiói lehet a negyedik ötkarikás versenye, de hasonló véleményen van Zoey Clark, 400-as sprinter is, aki viszont most szerepelhetne először olimpián. 
"Nem tartanám helyénvalónak, ha a sportolók elsőbbséget élveznének az idős és/vagy krónikus betegekkel szemben" - mondta Clark.
Olimpiai Játékok
A NOB nem változtat álláspontján, de a wimbledoni szankciót túlzásnak tartja
12/08/2022 - 11:44
Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kanadai, rangidős tagja azt javasolta nemrégiben, hogy a tokiói olimpiára készülő versenyzők kerüljenek előre az oltási rangsorban. 
"Ez egy érdekes kérdés, egy erkölcsi dilemma"
- mondta
Fachie
.
"Fiatalok vagyunk, jó fizikális állapotban, ami azt jelenti, hogy alacsony a kockázata annak, hogy a COVID-19 komoly problémát okozzon nálunk. Az legutolsó dolog, amit az ember szeretne, hogy elvegye a vakcinát olyan valaki elől, akinek sokkal inkább szüksége van rá. Ha felajánlanák, hogy megkaphatom az oltást, felmerülne bennem, hogy vajon tényleg megérdemlem-e."
A 26 éves Clark szerint valószínűleg csak beoltottan lehet majd részt venni a játékokon.
"A legnagyobb rizikójú csoportokat kell először beoltani. Azt követően, ha felajánlanák nekem, elfogadnám az oltást."
A 2021-re halasztott nyári olimpia július 23-án, a paralimpia pedig augusztus 24-én kezdődik. Mivel azonban Tokióban nőnek az esetszámok, nem kizárt, hogy a játékokat idén nyáron sem lehet megtartani. Ráadásul a japánok négyötöde is az újbóli halasztás, pontosabban a törlés mellett foglalt állást. 
Fél évvel az olimpia előtt a japánok négyötöde halasztaná vagy törölné a játékokat | Eurosport
A japánok döntő többsége ellenzi az eredetileg 2020-ra tervezett nyári olimpia idei megrendezését, derült ki egy friss közvéleménykutatásból. A járványhelyzet miatt 2021-re tolt esemény kapcsán a megkérdezettek közel 80%-a egy újbóli halasztást, vagy a teljes törlést támogatja, a két opció közül azonban, amennyiben nem kerülhet sor idén a játékokra, csak az utóbbi jöhet szóba.
Sok sportoló nehezen viseli ezt a bizonytalanságot, közöttük nem ritkák a komolyabb mentális problémák sem. Fachie szerint is kifejezetten romboló a jelenlegi helyzet.
"Amikor tavaly bejelentették a halasztást, sokan szinte összeomlottak, hisz ne feledjük, olimpiát csak négyévente rendeznek"
- mondta
Fachie
.
"A versenye napját mindenki jó előre bekarikázza a naptárában, hisz azon a napon kell élete legjobbját nyújtania. Az olimpia egy olyan esemény, mely sokak életét megváltoztathatja. Ha egyáltalán nem kerül megrendezésre, az nagyon komoly fájdalom, hisz az ember úgy érezheti, hogy elvettek egy lehetőséget tőle."
"Mindenki az olimpiai részvételért dolgozik, ez a pályafutásunk csúcsa. Az idén megint itt a bizonytalanság, de nekünk úgy kell készülnünk, hogy versenyezni fogunk" - tette hozzá Clark.
BBC
Olimpiai Játékok
Kilenc sportág van még versenyben, hogy ott lehessen a 2028-as olimpián
08/08/2022 - 11:13
Olimpiai Játékok
9 magyar érem egy nap alatt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon
26/07/2022 - 18:57