Berki Krisztián a Magyar Torna Szövetség február eleji sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy sportolói pályafutását befejezi, és a Szövetség sportigazgatójaként folytatja. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász interjúnkban mesélt a debreceni Eb kezdeteiről, a visszavonulásról, és arról, hogyan aludt el közvetlenül az olimpiai arany előtt Londonban.

2019 októberében még ott voltál a stuttgarti világbajnokságon, de egy ottani sérülés miatt versenyezni nem tudtál. Azóta eltelt majdnem másfél év: mikor érezted azt, hogy nem lesz már több világverseny?
Az ottani sérülés valóban visszavetett abban az érzésben, hogy valaha még versenyezni fogok. Mindezek mellett azért ott voltam végig a csapattal, és szerencsére sokan jelezték is, hogy ez segített nekik. Novemberben elvégezték az utolsó vállműtétemet, ami után nagyjából február végére fejeződött be a rehabilitáció. Amikor elkezdtük újra a terheléseket, akkor érkezett meg a járvány, minden számításunkat keresztülhúzta a karantén. Az eredetileg áprilisra tervezett Európa-bajnokságot az év végére tették, onnan pedig ismét áprilisra. Ekkor még mindig az volt a cél, hogy – ha a vállam engedi – egy világversenyen búcsúzzak el az élsporttól. De az újbóli terhelések során látszott, hogy ez nem fog menni.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
Bejelentette visszavonulását Berki Krisztián | Eurosport
Berki Krisztián olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász bejelentette visszavonulását a magyar szövetség (MATSZ) csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A 35 éves sportoló az évek óta tartó vállsérülésével indokolta döntését, amelyet tavaly decemberben hozott meg. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke bejelentette, hogy mostantól Berki tölti be a szövetség tavaly decemberben létrehozott sportigazgatói posztját.
Egy múlt heti interjúban úgy mondtad: „addig fogok sportolni, amíg olyan fájdalmaim nincsenek, ami már a civil életemre is kihat”. Mi, akik eleve civil életet élünk, hogyan tudjuk ezt elképzelni?
Van, hogy már nem csak sportolás közben, hanem azon kívül is fáj a vállam. Fél éven át például nem tudtam aludni, mert nem találtam a megfelelő pozíciót. De az is gond, Ha a kislányomat nem tudom levenni a játszótéren a mászókáról. De általában a bal kezem mozgástartománya jelentősen csökkent. Ez már nem csak a sportról szól.
Mondhatni, pályád két sarokpontja első Eb címed Debrecenből (2005) és a londoni olimpiai aranyérem (2012). Mitől olyan különleges ez a két emlék, és mit őrzöl ezekről?
A szívemhez legközelebb valóban a debreceni kontinensviadal áll, ahol 3000 fős hazai közönség előtt szereztem meg első aranyérmemet. Az akkori szabályok szerint az eredményhirdetésen nem lehetett végigjátszani a himnuszt, de a közönség a zene után még befejezte. Ez az emlék végigkísérte a pályafutásomat, ebből később erőt merítettem. London pedig nyilván pályafutásom csúcsa. Ha nem is gyerekkoromtól kezdve, de később, amikor felismertem ennek jelentőségét, már biztos erre törekedtem. Edzőmmel, Kovács Istvánnal karöltve a kezdetektől tudatosan erre készültem, mindent elkövettem ennek érdekében.
Nagyon szoros döntő volt, angol riválisoddal együtt ezred pontra ugyanolyan eredményt értetek el. Mennyire gyakori ez, és hogyan hatott ez akkor rád?
Mivel az angol Lewis Smith volt a legnagyobb rivális Londonban, tudtuk, hogy mindent el kell követni azért, hogy mi legyünk a legjobbak. A kiviteli pontom általában magasabb volt a korábbi versenyeken is, úgyhogy erre próbáltunk alapozni. Neki erősebb is volt a gyakorlata, nekem viszont a kiviteli pontszám. Pontegyenlőség esetén pedig ez utóbbi a döntő. Akkor, abban a pillanatban fel sem fogtam, mi történik azonos pontszámnál, csak azt láttam, hogy az én nevem mellett van az 1-es, ezzel én vagyok az olimpiai bajnok. De talán fontosabb volt, hogy a selejtezőben elkövetett baki után a döntőben jól tudjak teljesíteni. Ez végül sikerült, de erre az egészre akkor eszméltem, amikor a nyakamba akasztották az érmet. Számomra ez a mai napig felfoghatatlan és elmondhatatlan érzés.
Úgy hallottuk, a döntő előtt Ittál egy kávét, majd aludtál egy jót – kisebb riadalmat okozva ezzel a csapatban... Talán ez segített megnyerni?
Biztosan segített. Máskor is mondtam, hogy azért nem stresszelek a versenyeken, mert előtte mindig alszom. Kifekszem magamból a stresszt és minden rossz érzést. Ad egy nagy nyugodtságot. Itt is ez történt. A bemelegítés után már nem volt időm visszamenni az olimpiai faluba, hanem bent maradtunk az edzőmmel. Igazából relaxálni, mentáltréningezni akartam a melegítő teremben, de olyan jól sikerült, hogy el is aludtam.
Azt is említetted, hogy a legnehezebb győzelem nem is ez volt, hanem az egy évvel korábbi kvalifikáló világbajnokság Tokióban. Miért?
Nekünk, szerspecialistáknak mindig nehéz az olimpiai kvalifikáció, talán a mostani, stuttgarti lett volna könnyebb, de ez utólag már mindegy. Tokióra 2011-ben viszont nehezebb volt felkészülni, mert minimum három szeren kellett indulni. Ez nagy erőfeszítést igényelt. Főleg, hogy újra megsérült a bokám, így az eredetileg tervezett ugrás helyett más szert kellett választani. A lólengés mellett maradt a gyűrű és a nyújtó. De szerencsére túljutottam rajta, bejutottam a lólengés döntőbe, amit sikerült is megnyerni.

berki-krisztian-london.jpg

Fotó: Eurosport

Sportolói pályafutásod után a Magyar Torna Szövetség sportigazgatójának neveztek ki, ami egy új tisztség. Mennyire látod, mi lesz a feladat, és hogyan vágsz bele a munkába?
Nagy megtiszteltetés ez, mert már korábban is ez volt a célom: egy ideig a csarnokban hozzájárulni a magyar torna sikereihez, majd a szövetségnél folytatni. Még a feladat elején járunk, de Magyar Zoltán elnök úr említette, nagyon örül neki, hogy elvállaltam ezt a tisztséget, hiszen a magyar tornasport arca, elnök úrhoz hasonlóan példaképe lehetek. De nem titkolt vágyam az sem, hogy a szövetség mind a nyolc szakágának munkájába belelássak. Elég széles a paletta, de nagyon bízom benne, hogy idővel mindenkivel megismerkedem, és mindenhol látni fogom, hogy zajlik a munka.
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15