A NOB változatlan álláspontjáról Thomas Bach elnök nyilatkozott a német Sport Bildnek. Úgy fogalmazott, hogy amíg a háború folytatódik, a NOB ajánlásai érvényben maradnak.
"Nincs itt az ideje hozzáállásunk megváltoztatásának" - mondta német sportdiplomata. "Továbbra sem javasoljuk orosz vagy fehérorosz sportolók meghívását a versenyekre, ahogy himnuszuk, zászlajuk, nemzeti színeik használatát sem."
Bach ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti kormányok vagy a rendezvényszervezők ne korlátozzák a két ország azon sportolóit, akik a sportági világszövetségek engedélyével versenyezhetnek. A szankciókra példa a wimbledoni teniszbajnokság, amelynek szervezői az Egyesült Királyság kormányának utasításait követve - a nemzetközi szövetség pénzbüntetést is kilátásba helyező döntése ellenére - megtiltották Oroszország és Fehéroroszország játékosainak, hogy részt vegyenek az idei Grand Slam-viadalon.
Olimpiai Játékok
Nincs kivétel: Oroszországban egyre több élsportolót soroznak be
TEGNAP - 11:42
A NOB négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után, február 28-án javasolta a nemzetközi szövetségeknek, hogy versenyeikről tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve tisztségviselőket.
MTI
Olimpiai Játékok
Így engedné vissza a NOB az orosz sportolókat – Putyinék dühösen reagáltak
TEGNAP - 18:51
*OLYMPIC GAMES OG SYDNEY
Vallott a korábbi világbajnok: Utasítottak, hogy elveszítsem az olimpiai elődöntőt
28/08/2022 - 13:58