Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt a tokiói olimpiáról. Összefoglaltuk mondanivalójának legérdekesebb részeit.

A vívóként olimpiai ezüstérmes Kulcsár szerint semmi sem utal arra, hogy ezen a nyáron ne tudnák megrendezni a tavalyról áttolt olimpiát Tokióban.
"A részvételhez kapcsolódó részletes előírásokat, a playbookot a szervezőbizottság már februárban publikálta. Ez a szabályzat minden akkreditált résztvevőre vonatkozik, ideértve a versenyzőkön túl az edzőket, az egészségügyi dolgozókat és más hivatalos kísérőket, és érezhető rajta az óvatos szigetország-mentalitás, amennyiben vitán felül rendkívül szigorú. A japán járványügyi számok egyébként jóval kedvezőbbek az európai vagy amerikai adatoknál, és talán emiatt is joggal bizakodunk abban, hogy ezt a 33 oldalas dokumentumot a járvány alakulásával összhangban később frissítik, és a korlátozásokon is valamelyest enyhítenek majd." - nyilatkozta a Narancsnak Kulcsár Krisztián.
Peking 2022
Megnyitották az olimpiai falukat, a sportolók már elkezdték a beköltözést
TEGNAP 08:00
Kulcsárt a magyar olimpikonok koronavírus elleni oltásáról, a sportolók soron kívüli oltásáról is kérdezte az interjú készítője, Simon Andrea.
"Nem lep meg, hogy van, akiben visszatetszést kelt, és megértem ezt az álláspontot is… Az oltási sorrend megszegésének vádját visszautasítom. A MOB is betartja az oltási sorrendet, senkit nem biztatunk a megszegésére, sőt kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy személyes példát is mutatva azt mások betartsák. Januárban felhívtuk a kormány figyelmét arra, hogy az oltás hiányában beálló fertőzés formahanyatlást okoz, ami miatt az olimpiai eredményességünk, sőt az utazási nehézségek miatt adott esetben még az esélyes versenyzők olimpiára kijutása is veszélybe kerülhet. Azt kértük, hogy mindezt figyelembe véve tegyék lehetővé, hogy ezek a sportolók, illetve az őket közvetlenül felkészítő szakemberek a lehető leghamarabb megkapják az oltást. A Magyar Olimpiai Bizottság összeállított egy 868 fős listát, amelyen tehát kizárólag azok szerepelnek, akik már kijutottak, vagy akiknek esélyük van a tokiói, vagy a 2022-es téli olimpiára kijutni."

Főszerepben az öt karika

Fotó: Getty Images

A tavalyi halasztás gazdasági következményei szinte beláthatatlanok. Az idei rendezés pluszköltségeiről, a rengeteg elmaradó bevételről is elmondta véleményét a MOB első embere. Szerinte szimplán presztízskérdéssé vált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Japán és Tokió számára is az, hogy ebben az évben minden hátráltató tényező ellenére, ha soha nem látott körülmények között is, de meg tudják rendezni a tornát.
"Legyen a napnál is világosabb, hogy ha létezett is olyan, a japán kormány által elfogadott modell, amely Tokiót rentábilis olimpiaként tervezte meg, attól akkor is már nagyon régóta nagyon távol vagyunk. Itt olyan bődületes extra költségek merülnek föl, amelyek még a NOB 800 millió dolláros plusztámogatása mellett is vastagon veszteségessé teszik ezt az olimpiát. Elképesztő további kiadásokat idéz elő az eseményt egy évvel eltolni, együtt tartani a szervezői stábot, újra összeszervezni a 100 ezer önkéntest, pénzügyileg megállapodni a szállodákkal, a helyszínekkel, és rendezni a logisztikai pluszkiadásokat. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nem tudjuk, végül mekkora is lesz a jegybevétel – de azt tudjuk, hogy a turisztikai bevétel zérus lesz. Tehát itt nem kérdés, hogy miként alakul a megtérülés. Ez az olimpia most már Tokió, a japán szervezők, a NOB és ki merem jelenteni, hogy általában véve a nemzetközi olimpiai mozgalom presztízsügyévé vált."
Kulcsár Krisztián az interjú második felében az olimpiai mozgalom jövőjéről, a doppingellenőrzési rendszerről, a tokiói olimpia üzenetéről, és egy lehetséges budapesti olimpia megrendezéséről egyaránt ismertette az álláspontját.
Olimpiai Játékok
Komoly nehézségek után vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét a magyar síző
26/01/2022 13:24
Peking 2022
Már tizenöt koronavírus-fertőzöttet találtak a pekingi olimpiára érkezettek között
25/01/2022 11:16