Valószínűtlen a tokiói olimpia idei megrendezése a 2012-es londoni játékok szerve-zőbizottságának egyik vezetője szerint.


"Ha elnézem a koronavírus-járvány jelenlegi állását Dél-Amerikában, Észak-Amerikában, Afrikában és egész Európában, akkor nagyon valószínűtlennek tűnik az idei olimpia Tokióban" - nyilatkozta kedden a BBC-nek Keith Mills, aki kilenc évvel ezelőtt a londoni szervezőbizottság elnökhelyetteseként dolgozott. "Ha a mostani japán rendezők helyében lennék, terveket készítenék a lemondásra vonatkozóan" - tette hozzá.
A 70 éves sportvezető ugyanakkor kifejtette, a közeljövőben nem számít bejelentésre az ügyben a tokiói házigazdáktól.
Olympic Games 2020
Az Eurosport 6. napi adása: A nap, amire 57 éve vár a magyar úszósport összes szerelmese
6 ÓRÁJA
"Szerintem az utolsó percig kivárnak arra készülve, ha a helyzet drámaian javul, és ha az oltás gyorsabban halad a vártnál. Nagyon nehéz döntés lesz, és nem lennék a helyükben"
- mondta Keith Mills.
Egy közelmúltbeli felmérés szerint a japánok mintegy 80 százaléka azt szeretné, ha az idei olimpiát és paralimpiát törölnék vagy elhalasztanák. A kételyeket felerősítette a koronavírus-járvány újabb hulláma, amely Japánt is elérte, és a pandémia súlyosbodása miatt az olimpia házigazdájánál január elején rendkívüli állapotot hirdettek ki több prefektúrában. A japán kormány ugyanakkor rendre megerősíti, hogy a játékok előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak, és idén nyáron mindenképpen megtartják a tokiói olimpiát, még ha korlátozásokra kényszerülnek is.
A koronavírus-járvány miatt tavaly nyárról elhalasztott olimpia a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart.
MTI
Olympic Games 2020
Milák Kristóf aranyérmével emlékezetesen alakult a szerdai nap úszásban
9 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
A tokiói olimpia eddigi legnagyobb meglepetései
14 ÓRÁJA