Némiképp váratlanul lemondott az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) elnöki posztjáról Vladimir Lukin.

A 83 esztendős, külügyi bizottsági alelnökként is tevékenykedő politikus, korábbi nagykövet és emberi jogi ombudsman 1997 óta vezette a szervezetet, és annak ellenére is kitartott pozíciójában, hogy az ország olimpikonjaival és egyéb sportolóival párhuzamosan az orosz paralimpikonokat is jelentős mértékben érinti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltiltás- és felfüggesztéssorozata.
Lukinnak főszerepe volt a 2014-es szocsi téli olimpia és paralimpia megrendezésében és előkészületeiben, mint ahogy abban is, hogy semleges színekben szerepelhettek orosz paralimpikonok a 2018-as pjongcsangi játékokon. 2016-ban külön versenyt szervezett a riói paralimpiától teljes mértékben eltiltott oroszoknak, és bizottságuk felfüggesztése után manapság is teljes erejével harcolt a vélt igazukért, többször élesen kritizálva a szerinte lejáratókampányt folytató WADA-t.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46

Hogy most mégis lemondott, az egyrészt annak köszönhető, hogy a CAS decemberben úgy határozott, az állami doppingrendszer leleplezése miatt 2022 decemberéig minden orosz kormánytisztviselőknek tilos sportszövetségi pozíciót betölteni - főleg azoknak, akik korábban sportvezetőként elfogadták és aláírták a WADA-doppingkódexét -, ugyanakkor a fellebbezés jogával élve úgy tűnt, az a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szabályzatainak is ellentmondó Lukin nem fog meghátrálni.
Az RPC elsősorban azért van, hogy megszervezze a sportolók felkészülését, utaztatását és versenyeztetését a világ legjelentősebb sporteseményeire. Ez jelen helyzetben lehetetlen, működésképtelenek lettünk, én pedig nem szeretném megkockáztatni a politikai szerepvállalásommal és az ebből adódó összeférhetetlenséggel a sportolóink részvételét Tokióban és a jövő évi pekingi téli olimpián. Továbbra is segíteni fogom a paralimpikonokat, amiben csak tudom, hisz sikeres és nagyon pozitív időket éltünk meg az elmúlt szűk 25 évben. A célomat elértem, hisz megismertettem a paralimpiai mozgalmat az orosz néppel. Tiszta lelkiismerettel és mindenféle megrázkódtatás nélkül mondok le, az előző négy esztendő során ugyanis egyetlen egy csalásra vagy doppingolásra utaló jelet sem találtak a bizottságunkban és a sportolóink körébe” – nyilatkozta Lukin.
Az ő távozásával teljesen szétesik az RPC elnöksége, hisz Boris Ivanyuzhenkov, Rima Batalova és Oleg Smolin alelnökök is otthagyta a bizottságot, mivel mindhárman az Állami Duma képviselői is egyben. A négy vezető lemondása nem csupán a következő bő másfél évre, azaz 2022 decemberéig, hanem véglegesen szól – történetesen vannak olyan sportvezetők Oroszországban, akik a felfüggesztés határidejének lejárta után azonnal visszatérnek eredeti helyükre.
Lukin lemondását az RPC tagsága elfogadta, az ideiglenes elnök az eddigi első alelnök, Pavel Rozhkov lett.
Forrás: insidethegames.biz
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15