Érdekes jelenetek zajlottak az olimpiai bokszcsarnokban, és nem csak azért, mert jó pár kiütést láthattak a tévénézők. Történt ugyanis, hogy a szupernehézsúlyban induló Mourad Aliev nem volt hajlandó elhagyni a ringet, és nagyjából egy órán át tiltakozott a leléptetése miatt.


A francia ökölvívót négy másodperccel a mérkőzés vége előtt léptette le Andy Mustacchio mérkőzésvezető, mivel úgy ítélte meg, hogy Aliev szándékosan fejelte meg Frazer Clarke-ot, akinek mindkét szeme felett felrepedt a bőr. Miután az ítéletet kihirdették, Aliev leült a ring szélére, a küzdőtérre vezető lépcső előtt, és nem volt hajlandó felállni, pedig a francia delegátus több tagja próbálta őt meggyőzni.
Tokyo 2020
Japánban sem szakadt meg az amerikaiak rossz sorozata
08/08/2021 08:22
Így mutattam meg, hogy igazságtalan volt a döntés. Küzdeni szerettem volna az igazságtalanság ellen, mert hát őszintén szólva, a csapattársaimmal szemben is voltak igazságtalan döntések. Az egész életemben ezért edzettem, eljutottam idáig, erre az egyik bíró döntése miatt kikaptam. Vége – mondta a csalódott sportoló.
Fél óra elteltével sikerült beszélni Alievvel és a francia csapattal, a bokszoló pedig elhagyta a küzdőteret, negyed óra elteltével azonban visszatért, és ugyanott folytatta a tiltakozást további negyed órán keresztül. Végül másodjára is távozott, de azért búcsúzóul odaszúrt a zsűrinek. „Én nyertem volna, de már leírták a kizárást. Az egész életemben ezért küzdöttem, így hát teljesen természetes, hogy megőrjített az eredmény.”
Az első két menet szoros bunyót hozott, és időnként valóban úgy tűnt, hogy Aliev belehajol az ütésekbe. Clarke, aki a győzelemmel érmet szerzett, úgy érezte, igazságos döntés született. „Úgy éreztem, hogy volt ott pár fejes. Hogy ez szándékos-e vagy sem, azt már nem nekem kell megítélnem. Utólag azt mondtam Alievnek, hogy higgadjon le, nem gondolkodik tisztán, a szíve viszi előre. Tudom, hogy ez nehéz, de az a legjobb, ha egyszerűen csak visszamegy az öltözőbe.”
„Mindenki tudja, hogy én nyertem” – üvöltötte a nagyjából üres arénában Aliev, aki utólag azt is sérelmezte, hogy a bíró nem figyelmeztette őt a kizárás előtt a fejelésekről, bár voltak olyan vélemények is, miszerint ezt megtette. Aliev csalódottsága abból a szempontból érthető, hogy az első menetet három pontozóbírónál is elvitte, vagyis kedvező helyzetből várhatta volna a folytatást, amennyiben nem léptetik le a szabálytalanság miatt.

Percekig dühöngött a francia bokszoló, miután kizárták, majd nem volt hajlandó elhagyni a ringet

Franciaország a riói olimpián hat érmet nyert ökölvívásban, Tokióban viszont elveszítettek pár szoros bunyót. A könnyűsúlyban szereplő Sofiane Oumiha csalódottan vette tudomásul, hogy a második menetben megállították a Keyshawn Davis elleni küzdelmét, miután belenézett egy nagy pofonba. Oumiha nem került padlóra, és úgy érezte, képes lett volna folytatni a meccset, ám amatőr bokszkban hamarabb szoktak közbeavatkozni a bírók, mint a profik között.
Sokáig jutottunk, de nem gondoljuk, hogy akarták a francia érmet – mondta az ökölvívó csapatot vezető John Dovi. Mintha minden olimpia erről szólna. Kilépek a francia csapatból és befejezem az edzősködést. Nagyon nehéz.
Mindez persze csak egy újabb fejezet az olimpiai boksz hányattatott történetében, amelyben évtizedekre visszanyúlóan lehet következetlen bíráskodást és sportszerűtlen pillanatokat találni. Az egyik leghíresebb történet az 1988-as szöuli olimpiához köthető, amikor a dél-koreai Byun Jung-il maradt az arénában, miután igazságtalannak tartotta a fejelés miatt kapott kétpontos büntetést. Byun akkor több mint egy órán át tiltakozott, végül a szöuli szervezők lekapcsolták a világítást a stadionban.
Tokióban egyébként az olimpiai bokszversenyeket egy külön munkacsoport bonyolítja le a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség helyett, utóbbit ugyanis 2019-ben felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Forrás: AP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
Egy ír takarítónő aranyérme, és egyéb pofonok az utolsó napról
08/08/2021 08:12
Tokyo 2020
Michael Jacksonosra vette a lábmunkát az aranyérmes kubai bokszoló
08/08/2021 07:11