Címegyesítés.

Sokszor leírtuk már, aktualitását ugyanakkor nem vesztette el. Amióta Oleksandr Usyk másodszor is legyőzte Anthony Joshuát, azóta a nehézsúlyú profibokszot követők, az abban dolgozók, sőt, a két érintett is csak arra gondol, hogy mikor jöhet össze a címegyesítő ütközet az ukrán bunyós és Tyson Fury között. Emlékeztetőül, Joshua legyőzésével Usyk előbb megszerezte, majd sikeresen meg is védte a WBA, a WBA és az IBF világbajnoki öveit, a negyedik nagy szervezet öve azonban pillanatnyilag még a Gypsy King birtokában van.
Kis túlzással azonban azóta, hogy a második Usyk-Joshua mérkőzés tizenkettedik menetének végét jelző gong megszólalt, kommunikációjában mindkét érintett a címegyesítő csata mellett tesz hitet, valós egyeztetések azonban, legalábbis a média számára ismert keretek között még nem valósultak meg.
Ökölvivás
Nem élte túl a sérülését a 37 éves boxoló, aki tavaly kómába esett egy ütéstől
25/11/2022 - 10:28

Joshua (balra) és Usyk

Fotó: AFP

Az ukrán álláspontja világosnak tűnt, ő még augusztusban lenyilatkozta, hogy a Szaúd-Arábiában aratott győzelme után visszatér a hazájába, bokszolni pedig legközelebb csak 2023-ban szándékozik. Azóta ehhez tartja is magát, mindezt menedzsere is megerősítette, aki természetesen tanítványát tartja egy Fury elleni bunyó esélyesének.
Fury stratégiája egészen más. A brit bunyós legutóbb árprilisban bokszolt, Dillian Whyte elleni győzelmét követően pedig azt mondta, neki ennyi volt, ő most visszavonul. Persze sejteni lehetett, hogy ezt annyira nem kell komolyan venni, ezt bizonyítandó még azelőtt reaktiválta magát, hogy erre tulajdonképpen felkérést kapott volna.

Tyson Fury

Fotó: AFP

A Gypsy King szerette volna még ebben az évben tető alá hozni a címegyesítést, Usyk azonban hajthatatlan volt. Fury, tőle szokatlan bölcsességgel, nem mondott le egy idei “felhozó” mérkőzésről, mivel tudja és érzi, hogy a veretlen ukrán előtti csatát megelőzően jó, ha bokszol még egyet.
Az ellenfél választó castingját mi is végigkövettük, és láthattuk, amint Anthony Joshuával végetnemérő bromance-be fajultak, aminek végülis az lett az eredménye, hogy nem jön össze a nagy brit ütközet. Körülbelül egy napig Mahmoud Charr érezhette úgy, hogy ő lesz Fury ellenfele december 3-án, a német azonban minden jel szerint csak csali volt, hátha rajta keresztül Joshua menedzsmentjét mégiscsak sikerül meggyőzni arról, hogy jó ötlet leszerződni Fury-ékkel. A terv nem jött be, Charr hoppon maradt, így jött a képbe a jó öreg Dereck Chisora, aki vállalta, hogy harmadszor is ringbe lép Fury ellen, azzal a meglepőnek aligha nevezhető forgatókönyvvel, hogy jó eséllyel harmadszor sem az ő kezét emelik majd a magasba december 3-án.
Néhány hete írtunk Usyk menedzserének, Egis Elmasnak a nyilatkozatáról, aki azt mondta, az ukrán néhány héten belül elhagyja Ukrajnát. A világbajnok ezt valóban megtette, a napokban ugyanis Lisszabonban tűnt fel, mégpedig a Web Summit konferencián, amely a világ legnagyobb technológiai összejövetele, ebben az évben hetvenezer résztvevővel. A szervezők biztosítottak egy panelbeszélgetést az ukrajnai helyzet ismertetésére, a meghívott vendégek egyike pedig épp az ökölvívó volt. Ha már ott volt, természetesen szóba került Tyson Fury is.
Nem nagyon értem miért van szüksége erre a meccsre.
Talán azt gondolja, hogy egy év mérkőzés nélkül túl sok idő, de leginkább azt gondolom, hogy ez is valami manőver az ő részéről.
A profik között még veretlen ukrán mindemellett nyíltan beszélt arról, hogy az ő célkeresztjében is Fury áll, ellene akar legközelebb bunyózni, de csak 2023-ban. Sőt, a lehetséges időpontról beszélt, pontosabban arról, hogy mikor nincs esély a címegyesítésre a következő év első harmadában.
“Furyval akarok bokszolni, senki mással. Kell nekem a negyedik öv, addig másra nem is akarok gondolni ellenfélként, amíg nincs meg a negyedik öv. A csapatom már keresi a tárgyalási lehetőségeket Fury-ékkel, de a fickó teljesen kiszámíthatatlan, úgyhogy nincs garancia arra, hogy merre vezetnek az egyeztetések.
Én személy szerint a február eleje és március eleje közé eső időszakba tenném a meccset, mondjuk március 4 jó lenne. Utána biztos, hogy április közepéig nem bunyózok, mert orthodox vagyok, és a Húsvétot megelőző Nagyböjtben nem vállalok mérkőzést.”
Az orthodox egyház a mai napig a Julián-naptárat használja, amelynek számítása szerint a 2023-as Húsvétvasárnap, a Magyarországon is ünnepelt időponthoz (április 9) képest egy héttel későbbre, április 16-ra esik.
Az ellenfél tehát adott, az időpont is körvonalazódik, már csak egy helyszínre lenne szükség. Az ukrán bunyós már többször elmondta, még visszavonulása előtt szeretne hazájában bokszolni, jelen körülmények között azonban annak az esélye, hogy a Fury elleni gálájának Kijev adjon otthont, tulajdonképpen a nullával egyenlő. Így arra kell menni, amerre a legszélesebbre nyílnak a pénztárcák.
“Szeretnék Ukrajnában bokszolni, és szerintem az ország képes is lenne egy ilyen esemény megrendezésére. Ugyanakkor a helyszín választása nem az én döntésem, a szervezők pedig oda fogják vinni, ahol a legtöbb pénzt lehet keresni. Úgyhogy valószínűleg nem Kijevben, hanem Szaúd-Arábiában jöhet létre a meccsünk.”
Forrás: SkySports
Ökölvivás
A „szent fül” – Tyson és Holyfield hihetetlen terméket dobott piacra
15/11/2022 - 06:02
Ökölvivás
Nagy Tímea bronzérmes az Eb-n
21/10/2022 - 15:22