Mint az már köztudottnak mondható, az aktív és a már visszavonult ukrán férfi sportolók is fegyvert ragadtak hazájuk megvédéséért. Közülük talán a legismertebbek a bokszlegenda Klitscko-testvérpár tagjai. Vladimir az egyik első önként jelentkező volt az ukrán hadsereghez, ahogy Kijev polgármestereként bátyja is gyorsan csatlakozott a helyi fegyveres erőkhöz.
„Nem érdekel minket, milyen erős az orosz haderő, mi készen állunk a harcra – mondta Vitali a CNN-nek. „Készek vagyunk meghalni a szülőföldünkért és a családunkért, mert ez az otthonunk. Ez a mi jövőnk, és valaki el akar jönni az otthonunkba, és el akarja lopni tőlünk a jövőnket.
"
Vasiliy Lomachenko – aki 2008 pehelysúlyban, 2012-ben pedig könnyűsúlyban lett olimpiai bajnok – még aktív bokszolóként tagja az Odesszában tartózkodó katonai egységnek.
Ökölvivás
Két és fél év után győzelemmel tért vissza Kovalev
15/05/2022 11:14
Szintén a küzdősportok világából érkezik a tokiói olimpián bronzérmes karatés, Stanislav Horuna, aki a 32. születésnapján jelentett be, hogy ő is csatlakozik a sereghez, egyben támogatást kért Ukrajnának:
„Ha születésnapi ajándékot szeretnél nekem, küldj pénzt adományként az ukrán hadsereg támogatására, és említsd meg Ukrajnát a közösségi médiában.” – mondta el Instagram-posztjában.
A birkózó Zhan Beleniuk parlamenti képviselőként felfegyverezte magát irodájában hét hónappal azután, hogy Tokió egyetlen ukrán olimpiai bajnoka lett, egyben az ország első fekete ötkarikás aranyérmese.
„Nincs katonai tapasztalatom, de fel kell készülnöm” - nyilatkozta Beleniuk, akinek három pisztolya is van az asztalán. „Az egyik legnagyobb probléma, amellyel szembesülnünk kell, hogy az orosz csapatok sok helyen blokkolják a humanitárius folyosókat, így az embereknek nincs elég élelem és víz, vagyis sokan az éhség és a kiszáradás miatt halnak meg.”
Hogy az Ukrajna ellen indított háború milyen gyorsan hozta hirtelen megrázó helyzetbe bizonyos sportolóikat, azt talán a biatlonos Bogdan Tsymbalról készült kép illusztrálja a legjobban, aki nem sokkal a 2022-es pekingi téli olimpián való részvétele után egy menedékhelyen látható, ahogy ott alszik kisfiával.

Forrás: www.insidethegames.biz
Ökölvivás
A visszatérésen gondolkodik Volodimir Klicsko
25/04/2022 12:54
Ökölvivás
Veretlenül vonult vissza Tyson Fury
24/04/2022 07:32