Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fél évszázadot kellett várni arra, amit Sakamoto most megcsinált a műkorcsolya-világbajnokságon

Gecsei Dina

Frissítve 23/03/2024 - 12:39 GMT+1

Műkorcsolya-vb: A japán Kaori Sakamoto a rövidprogramban elért negyedik helyéről várta a kűröket, ahol ismét megmutatta, mire képes. Hét triplával, és egy igazán ütős programmal megszerezte sorozatban harmadik világbajnoki címét az ISU műkorcsolya-világbajnokságon pénteken Montréalban. Isabeau Levito (USA) elhozta az ezüstöt, a koreai Chaeyeon Kim pedig a hatodik helyről indulva a bronzérmet.

Hét triplával ugrott az élre Sakamoto, ezzel a hihetetlen kűrrel lett harmadszor is világbajnok

Így néz ki a japán mesterhármas! Helycserékkel és hihetetlen kűrökkel zárult a nők versenye a világbajnokságon
Kaori Sakamoto pénteken megszerezte sorozatban harmadik világbajnoki címét a műkorcsolya-világbajnokságon, pedig a rövidprogramok után úgy tűnt, ebben az évben nem annyira meggyőző a formája, mint az elmúlt két évben volt. Sakamoto a negyedik helyről várta a folytatást, így nem nagyon volt vesztenivalója, amikor pénteken jégre lépett a kűrökben.
A rendkívül elegáns programját a "Feeling Good" című számra egy dupla Axellel nyitotta meg, majd egy tripla Lutz és még további hat (!) tripla következett. A 2022-es olimpia bronzérmese 149,67 pontot kapott a kűrjére, így összesítésben 222,96 ponttal zárt - ezzel azonnal az élre ugrott, és nem is tudta megelőzni senki.
Sakamoto lett az első női korcsolyázó, aki Peggy Fleming (USA) 1966-1968 között szerzett három világbajnoki címe után először meg tudta ismételni ezt a sorozatot, és állhatott három egymást követő évben a dobogó legfelső fokára a vb-n.
"Mivel a rövidprogram után negyedik voltam, izgatottan mentem a kűrbe, de nagyon boldog vagyok az eredménnyel" - mondta Sakamoto a verseny után. "Az előadásom elején volt egy kis gond, de sikerült visszanyernem a nyugalmamat, és olyan teljesítményt nyújtottam, amivel elégedett vagyok. A szezon elejétől kezdve jól korcsolyáztam, és úgy érzem, most önbizalmat is nyertem a következő szezonra."
picture

A műkorcsolya-vb dobogósai

Fotó: SID

Az amerikai Isabeau Levito egy fantasztikus, már-már balettre hasonlító kűrt mutatott be, amelyet gyönyörű pörgések és hat tiszta tripla tett teljessé. Csak egy tripla toeloop volt kissé alulforgatott, de a 2022-es junior világbajnok így is szezoncsúcsot ért el a 138,43 pontjával, összesítésben pedig a 212,16 pontjával második lett, így megszerezte az első világbajnoki érmét.
"A kűr végén széttártam a karjaimat, és ugrottam egyet a jégen. Teljesen lesokkolt, amit csináltam" - mondta Levito. "Két célom volt, amikor eljöttem erre a világbajnokságra: hogy felálljak a dobogóra, és hogy ezzel biztosítsam, hogy jövőre három amerikai lány jöhessen a vb-re. Mindkettő sikerült, ennek nagyon örülök. Annyira keményen dolgoztam ezért a pillanatért, mindenemet beleadtam, és sikerült" - árulta el Levito.
picture

"Teljesen lesokkolt, amit csináltam" - az amerikai lány maga sem hitte el, hogy így tud korcsolyázni

A koreai Chaeyeon Kim a hatodik helyen állt a kűrök előtt, így az utolsó csoportban elsőként ő mutatta be a programját, amiben rendkívül erős teljesítményt nyújtott a "Le bal des folles" című számra. Hat tiszta hármasugrással, egy kissé alulforgatott tripla Salchow-val a 2024-es Négy Kontinens torna ezüstérmese 136,68 pontos egyéni csúcsával olyan sok pontot pakolt az összpontszámához (203,59), hogy hirtelen a dobogón találta magát.
"Fogalmam sem volt arról, hogy világbajnoki érmet fogok nyerni" - vallotta be Kim. "Ez új érzés, de egyben nagyon boldog vagyok tőle. A szezon elején sok sérüléssel bajlódtam, és nem tudtam teljes mértékben elkötelezni magam az edzések mellett, így inkább csak meg akartam mutatni, hogy mire vagyok képes, mintsem érmet nyerni."
picture

Pokoli erős kűrrel és az idei legjobb eredményével okozott meglepetést a koreai lány a műkori-vb-n

Az Európa-bajnok Loena Hendrickx (BEL), aki sérüléssel bajlódott, elesett egy triplánál, és néhány más ugrással is küszködött, így 200,25 ponttal az első helyről a negyedik helyre csúszott vissza. Kimmy Repond (SUI) kiváló teljesítménnyel (196,02 pont) a 12. helyről az ötödik helyre lépett előre. Haein Lee (KOR) néhány hiba után a harmadikról a hatodik helyre esett vissza (195,48 pont), míg a 2024-es ISU Négy kontinens bajnok Mone Chiba (JPN) 195,46 ponttal a 13. helyről a hetedikre tudott előre lépni.
A nőknél idén nem indult magyar versenyző.

Eredmények:

  • 1. Sakamoto Kaori (Japán) 222,96 pont
  • 2. Isabeau Levito (Egyesült Államok) 212,16
  • 3. Chaeyeon Kim (Koreai Köztársaság) 203,59
Forrás: ISU
A vb programja magyar idő szerint 18.30-tól a jégtánc kűrrel folytatódik, majd 23.00-tól a férfiak kűrje következik. Kövesd élőben az Eurosporton és az eurosport.hu-n!
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés