Egy év kihagyás után visszatért a jégre az olimpiai bajnok Aljona Savchenko, Bruno Massot páros. De arról egyelőre még nem döntöttek, hogy folytatják-e a versenyzést, és megcélozzák-e a 2022-es pekingi téli olimpiát.


Aljona Savchenko boldogan posztolta a közösségi médiában, hogy egy év kihagyás után újra visszatért a jégre Bruno Massot-val. Mint a videókból kiderül, a hosszú szünet ellenére hamar megtalálták a ritmust, és a nehezebb elemek is remekül mennek. A kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes Meagan Duhamel viccesen meg is jegyezte egy hozzászólásban, hogy évtizedes munkával sem érte el, hogy ilyen jól menjen a pörgetett emelés, mint Savchenkóéknak első próbálkozásra.
Aljona Savchenko pályafutása egészen egyedülálló. 1984-ben Ukrajnában született, és már háromévesen megismerkedett a korcsolyával. Nagyjából ekkor el is döntötte, hogy bajnok lesz belőle. 2003-ban Robin Szolkowy-val állt össze, és német színekben folytatta pályafutását. A páros öt világbajnoki- és négy Európa-bajnoki címig jutott, hosszú időn át uralták a mezőnyt, olimpiákon azonban „csak” két bronzéremig jutottak. Savchenko a mezőny egyik legjobb előadójává vált, és gyakran saját tervezésű ruháival dobta fel a produkciókat. Szolkowy beérte az olimpiai bronzérmekkel, és 2014-ben visszavonult, Savchenko viszont nem, hihetetlen elszántsággal ragaszkodott ahhoz, hogy aranyérmet nyerjen ötkarikás játékokon.
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09

Savchenko-Szolkowy.jpg

Fotó: Eurosport

2014-ben egy francia korcsolyázó, Bruno Massot személyében találta meg a megfelelő párt céljaihoz. Már a honosításnál komolyabb akadályokba ütköztek, a francia szövetség nem akarta elengedni versenyzőjét, akinek később a német állampolgársági eskü letételével is meggyűlt a baja. De szerencsére végül minden megoldódott, és német színekben elindulhattak 2018-ban a téli olimpián.
Savchenkóék a phjongcshangi olimpia egyik legmeghatóbb pillanatát idézték elő. A rövidprogramban Massot rontott, így a negyedik helyről, viszonylag nagy hátrányból várták a folytatást. A kűrben azonban az olimpiák történetének egyik legszebb korcsolyázását mutatták be, a közönséget, a TV-nézőket, és természetesen a bírókat is elbűvölték. A magyar idő szerint hajnali órákban kisebbfajta csodát varázsoltak a jégre. Kevesebb, mint fél pontos előnnyel megnyerték a versenyt, Savchenko 34 évesen végre megszerezte az olimpiai bajnoki címet, a létező legemlékezetesebb módon.
Az olimpia után az év végi világbajnokságot is behúzták, Savchenko hatodik, Massot első vb-aranyát nyerte meg, majd bejelentették, hogy szüneteltetik pályafutásukat, és azóta versenyen nem láttuk őket korcsolyázni. A visszatérés lehetőségét mindig nyitva hagyták, többször elmondták, nem tudják még, hogy a visszavonulás vagy a folytatás mellett döntenek.
Savchenko időközben édesanya lett, kislánya, Amilia 2019 szeptemberében született, Massot szintén családot alapított, két gyermeke van, és edzőként is elkezdett dolgozni. Az osztrák Miriam Ziegler, Severin Kiefer páros mellett tevékenykedik.
Az olimpiai bajnokok többször is felléptek showműsorokban, de arról még nincs döntés, hogy a versenyzést is folytatják, és megcélozzák-e a 2022-es pekingi olimpiát. Mindenesetre sokszor beszéltek pozitívan a korcsolyázásról.
„Nem tudtam, hogy a kislányom születése után, milyen érzés lesz visszatérni, de jobban megy, mint gondoltam. Mindenre nyitottak vagyunk, és még jobbak is lehetünk. Két hétig intenzíven készültünk a műsorra, Az egyértelműen kiderült az edzéseken, hogy még mindig működik a kémia”
 Savchenko egy tavalyi gálaműsor után.

043_dpa-pa_99749937.jpg

Fotó: Eurosport

A hatszoros világbajnok elárulta, gálaműsorokban a jövőben is fognak szerepelni, de hogy visszatérnek-e a versenyzéshez, az még nem eldöntött, többek között a szponzoroktól is függ. Savchenkóék számára folyamatos problémát jelent, hogy megfelelő szponzorokat találjanak, árulta el egy korábbi interjúban, ezen az olimpiai bajnoki cím sem változtatott.
Savchenko 38 éves lesz jövő februárban, ennek ellenére, állítólag mégis az öt évvel fiatalabb Massot az, aki a folytatást illetően visszafogottabban gondolkozik.
„Szeretem a korcsolyát, de több időre van szükségünk, hogy tisztán igent, vagy nemet mondjunk. Sokáig a karrier állt az első helyen nálam, de most a család a legfontosabb”
 korábban Massot.

043_dpa-pa_200209-99-837787_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Savchenko hozzátette, ha elindulnának az olimpián, szeretnének az esélyesek közé tartozni. „Olimpiai ezüstérmem még nincs. Vagy még jobb: miután van két bronzérmem és egy aranyam, az egyensúlyhoz még egy aranyra lenne szükségem”- jegyezte meg egy korábbi interjúban némileg viccesen. 
Massot edzőként már megmutatta, hogyan képzeli korcsolya utáni életét, Savchenkónak is vannak már tervei. Szívesen foglalkozna gyerekekkel, vagy saját korcsolyaiskolát nyitna, de a sportágtól picit eltávolodva, színésznőként is kipróbálná magát.
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
28/11/2022 - 18:30