Február 5-6. között rendezték meg az országos műkorcsolya bajnokságot Franciaországban, Vaujany-ban. A férfiaknál Kévin Aymoz szerezte meg a negyedik bajnoki címét, a női mezőnyben Léa Serna, a párosok között Cléo Hamon-Denys Strekalin, a jégtáncosoknál pedig az Adelina Galyavieva-Louis Thauron páros végzett az élen. De ezek csak 

tények

, jöjjenek az izgalmak. 

Koronavírus, korlátozások, nagy hiányzók, bizonytalanság. Rengeteg olyan tényező, ami miatt akár óriási meglepetéseket is hozhat egy-egy ilyen nemzeti bajnokság, de amíg az Egyesült Államokban nem történt ilyesmi, addig Franciaországban hozott néhány fordulatot az év első nagyobb (bár látszatra azért elég fapadosnak tűnő) versenye. 

"Meghalt, de már jobban van"


Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
5 ÓRÁJA
Kévin Aymoz győzelme nem csupán azért izgalmas, mert 2017, 2019 és 2020 után lett négyszeres bajnok, hanem mert a tavalyi Európa bajnokságon, ahova nagy esélyesként érkezett, végül egy borzasztóan gyenge programot mutatott be, a 26. helyen végzett, a szabadprogramjával már ki se mehetett a jégre. A sajtóban már temették, hogy a mindössze 23 éves Aymoz ezzel a produkcióval ki is szállt az olimpiai kvalifikációért folyó versenyből. Ezek után jött a pandémia okozta nagy szünet, és amikor végre úgy nézett ki, hogy talán eljött a szépítés lehetősége, a novemberi Internationaux de France versenyt is törölték. 
Eljött a 2021-es év, Aymoz őrülten készült, már tényleg NAGYON úgy tűnt, hogy visszatér a trónjára, erre - nagyjából két hete - edzésen megsérült. Újra azt lehetett olvasni, hogy vége a profi karrierjének. Aymozt ez annyira nem érdekelte, egy könnyített programmal vágott neki a bajnokságnak (egyetlen négyfordulatost tett csak bele a programjába), összekapta magát, hogy a rövidprogramjával már egyből az élre ugorjon, majd hogy a szabadprogrammal végképp bebiztosítsa az elsőbbségét. Így már nem volt akkora meglepetés a győzelme (sőt, a dobogón a kilátás is ismerős volt neki így Adam Siao Him Fa és Romain Ponsart mellett), de hirtelen elfogytak a grenoble-i srácot érő kritikák. 
„Nehéz volt az elmúlt két hetem, úgyhogy küzdeni jöttem. Rengeteg hullámvölgy van mögöttünk ebben a szezonban, de úgy néz ki, túl vagyunk rajta. Harcoltam, a legjobbat adtam magamból, a rengeteg befektetett munka megtérülni látszik. Sokkal stabilabbnak, magabiztosabbnak érzem magam az ugrásaimban. A világbajnokságon a legjobbat szeretném nyújtani, az a cél, hogy két kvótát is szerezzünk a téli olimpiára. Nagyon jónak kell lennem, hárman álltunk ma a dobogón, és mindhárman megérdemelnénk, hogy ott legyünk jövőre Pekingben"
-

Nincs itt a királynő, jönnek a farkasok

A női mezőnyben Léa Serna megszerezte első bajnoki címét, ami egyben az első győzelme is Brian Joubert tanítványaként, sőt, a tíz éve visszavonult, világ- és Európa bajnok edzőjének is emlékezetes marad ez a hétvége.
„Ez az első profi bajnoki címem edzőként Franciaországban. Mentálisan nagyon nehéz ez az időszak a sportolók számára, a szezon kezdete óta olyan versenyekre edzünk, amiket egymás után törölnek. Mindig újra kell kezdenünk a felkészülést, hogy aztán újra kárba vesszen, arról nem is beszélve, hogy számos sportoló is megfertőződött. Annak viszont nagyon örülök, hogy Léa nem hagyta ki ezt a versenyt”
– mondta
Joubert
.
A 21 éves Serna 170,06 ponttal végzett az élen, nem titkolt céljuk, hogy a március 24-27. közötti, stockholmi világbajnokságra utazó keretbe is bekerüljön (papíron még két nemzetközi verseny lesz addig, erre bőven van esély), de Léa számára a 2022-es olimpia is tervbe van véve. 
Na, de hol van a címvédő? Az Észak-Amerikában edző francia korcsolyázók, köztük a tavalyi (és egyébként hatszoros) bajnok, a francia műkorcsolya regnáló királynője, Maé-Bérénice Méité azért nem próbálkozott idén a címvédéssel, mert a különböző járványintézkedések miatt edzőivel kockázatosnak ítélték meg az utazást és nem tudták beilleszteni a felkészülésbe. A fiatalabb generáció, mint (a már tapasztaltabbnak számító) Serna, de főleg a második helyen végzett, 17 éves Maïa Mazzara és a harmadik helyezett, a 13(!) éves Lola Ghozali élt is a lehetőséggel, hogy megmutassák magukat. Úgy csaptak le a fiatalok a kínálkozó lehetőségre, mint a farkasok a sérült vadra. 

A herceg és a hercegnő lecsap az üres trónra

Jégtáncban a világbajnokok távolmaradása megnyitotta az utat az Adelina Galyavieva-Louis Thauron kettősnek, ők is az első bajnoki címüket szerezték meg. Az olimpiai ezüstérmes, négyszeres világbajnok (és nem mellesleg a pekingi olimpiai egyik esélyesének gondolt) Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron páros januárban jelentette be, hogy nem indulnak egy ideig versenyeken. A csaknem egy évig tartó verseny nélküli időszak és a szigorú egészségügyi protokollok nagyban közrejátszottak abban, hogy lemondták a szereplést, sőt, úgy tervezik, az egész szezont kihagyják. 
Visszalépett a vb-től a jégtánc címvédő párosa | Eurosport
Visszalépett a márciusi, svédországi műkorcsolya-világbajnokságtól a jégtánc címvédője, a francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron kettős. A francia szövetség szerdai tájékoztatása szerint a duó a felkészülés nehézségeivel, illetve a koronavírus-járvány miatti intézkedésekkel magyarázta döntését. Az előírt karantén-szabályok ugyanis nagyon megnehezítik majd a helyszínen az edzéslehetőségeket és komoly pszichés terhelést is jelentenek a versenyzők számára.

Rendben, de hogy is jön ide a

Trónok harca


Léa Serna amellett, hogy nagyon tehetséges, elég jó érzékkel választ magának zenét a programjaihoz. A fenti videóban a Kaliforniai álom egyik dalára korcsolyázik, de a Trónok harcából is választott már magának zenét, ami miatt szinte azonnal nagy kedvenc lett a sorozat rajongóinak műkorcsolyát kedvelő halmazában. Egy év van hátra a téli olimpiáig, aki még nem választott magának favoritot, annak szeretettel ajánljuk figyelmébe az újdonsült francia bajnokot. 
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
6 ÓRÁJA
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
6 ÓRÁJA