A WADA végrehajtó bizottsága és a fő döntéshozó szerve, az alapító testület e héten, szerdán és csütörtökön tanácskozik, de a 15 éves orosz műkorcsolyázó nem lesz témája a csúcsvezetés összejövetelének - írta hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Valieva a februári, pekingi téli olimpián kitört doppingbotrány főszereplője, aki az orosz győzelmet hozó csapatverseny után végül annak ellenére rajthoz állhatott női egyéniben is, ahol negyedik lett, hogy közben fény derült doppingvétségére. Azonnali felfüggesztése és ideiglenes eltiltása az olimpiai részvételtől azonban többek között azért sem valósult meg, mert kiskorúsága miatt a WADA kódexe szerint védett személynek minősül, és diszkvalifikálását a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság sem támogatta.

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

Mûkorcsolya
"Senki sem boldog, mindenki sír és össze van törve" - valami elromlott a műkorcsolyában
09/04/2022 18:47
A TASZSZ szerint a WADA arra számít, hogy a RUSADA augusztus 8-ig befejezi a vizsgálatot Valijeva nagy vihart kavart ügyében. A fiatal sportolónak egy december végi doppingtesztje bizonyult pozitívnak, ám a WADA által akkreditált stockholmi laboratóriumban elvégzett elemzés eredményét - amely szerint mintájában a trimetadizin nevű tilalmi listás szer nyomaira bukkantak - csak a pekingi olimpia közben hozták nyilvánosságra. Az olimpia előtt, januárban Valijeva a tallinni Európa-bajnokságon megnyerte a nők egyéni versenyét.
Forrás: MTI
Mûkorcsolya
Túl fiatal, nem felelősségre vonható? Itt a NOB reakciója a Valieva-botrányra
06/04/2022 10:27
World Championships
Valieva nélkül, de a negyedik aranyáért harcba szálló olimpiai bajnokkal jön a műkorcsolya-vb
15/03/2022 15:34