Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov nyerte a párosok versenyét a stockolmi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. A fiatal orosz kettős két csodálatos programot mutatott be, és jóval rutinosabb riválisokat előztek meg. Pedig az utolsó pillanatig harcolniuk kellett azért, hogy egyáltalán elvigyék őket a vb-re.

Rögtön az első versenyszámban meglepetés született a műkorcsolya világbajnokságon. Az előzetesen csak harmadik számú orosz kettősnek tartott Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov szerezte meg az aranyérmet csütörtökön a párosok között, miután a kétszeres világbajnok, címvédő kínai Sui Wenjing, Han Cong, a tavalyi Európa-bajnok Boikova, Kozlovskii, valamint az orosz bajnok Tarasova, Morozov duókat egyaránt megelőzték.
A páros 2019-ben junior világbajnoki címet nyert, de maguk sem gondolták volna, hogy a felnőtt mezőnyben is ilyen hamar odaérnek a dobogó tetejére. Mishina 19, Galliamov 21 éves, a világbajnokságok történetének második legfiatalabb győztesei lettek a párosok között, úgy, hogy most debütáltak felnőtt világversenyen.
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
7 ÓRÁJA

Mishina.jpg

Fotó: Eurosport

Különösen nagy bravúr győzelmük abból a szempontból, hogy kis híján lemaradtak a vb-ről, csak a legutolsó pillanatban sikerült megváltaniuk repülőjegyüket Stockholmba. A három vb-indulást érő helyért több orosz páros is harcba szállt. Az orosz bajnokságon az első két helyet elvivő Tarasova, Morozov és Boikova, Kozlovskii páros esetében nem volt kérdés, hogy elindulhatnak a világbajnokságon, a harmadik kettősről azonban nehezen hozta meg döntését a szakvezetés. A szezon egészét tekintve Mishina és Galliamov egyértelműen a harmadik számú orosz párosnak tűnt, de pont a vb-válogató szempontjából kulcsfontosságú orosz bajnokságot szúrta el a fiatal kettős, és a dobogóról lecsúszva, csak a negyedik helyen zártak. Február végén ezért az Orosz Kupa döntőjében kellett megmérkőzniük a vb-indulásért, amit sikerrel vettek, és mint utólag kiderült, nagyon jó döntésnek bizonyult őket indítani.
A világbajnokságon két fantasztikus programot mutattak be, nagyon látványos és nehéz elemekkel, és megérdemelten nyerték meg az aranyérmet. Nagy kár, hogy nem lehettek nézők a versenyen, kűrjük ugyanis gyaníthatóan igazi közönségkedvenccé vált volna. A Bohém rapszódiára kezdik programjukat, majd a végén Freddie Mercury hangján szólal meg a We are the champions. Tényleg élmény nézni őket!
Néhányan azért megjegyezték, elég bátor húzás a győztesek himnuszaként elhíresült We are the Champions zenéjével kiállnia egy ilyen fiatal, viszonylag tapasztalatlan párosnak. Edzőjük, Tamara Moskiva szerint ezzel nem foglalkozhattak. Végül nagyon bevált a zene, és így, hogy győztesként hagyták el a jeget, senki nem szólhat egy rossz szót sem.
„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy magabiztos voltam. Folyamatosan kaptam a szemrehányásokat, hogy illetlen ilyen zenét választani egy debütáló párosnak, akik még soha nem nyertek semmit. Végül úgy döntöttem, hogy ez nem szabad, hogy zavarjon. Ha már megtettük az első lépést, hogy arrogánssá váljunk, végig is kellett mennünk ezen az úton” -
 a zeneválasztásról Moskvina.
A páros egyébként 2020 tavaszán váltott edzőt, az idei szezontól csatlakoztak a párosban talán legnagyobb sikeredzőnek számító Tamara Moskvinához. A vb után kisebb feszültség is kialakult emiatt, a rövidprogram után még vezető, de végül a harmadik helyre visszacsúszó Boikova, Kozlovskii kettős ugyanis nem viselte túl jól, hogy miközben ők már évek óta Moskvinával dolgoznak, a frissen érkezett fiatal edzéstársak érnek fel előbb a csúcsra. „Gratulálok, vannak világbajnokaid!”- szólt oda edzőjének a frusztrált Boikova, miután megkapták pontszámukat. Az orosz televízióból kivágták a jelenetet, de az internet nem felejt ilyen könnyen. Már csak azért is volt kellemetlen Boikova kirohanása, mert sokan párhuzamot vontak a 2018-as olimpián történtekkel, mikor is Zagitova győzelme után Medvedeva hasonlóképp fejezte ki gúnyos gratulációját edzőjének, Tutberidzének.

Galliamov.jpg

Fotó: Eurosport

Mishina és Galliamov négy éve korcsolyáznak együtt, úgy érzik, tökéletesen illenek egymáshoz, és remekül működnek együtt a jégen. Őket sem kerülte el a koronavírus, Galliamov októberben fertőződött meg. Nagyon meglepődtek, hogy aranyéremmel távoztak a vb-ről, és mint elárulták, a nagy sikert alvással ünnepelték meg.
Mishina gyakran megkapja a kérdést, hogy rokona-e az egyik legnevesebb korcsolyaedzőnek, Alexei Mishinnek, aki Elizaveta Tuktamyshevával, Mikhail Kolyadával és Evgeni Semenenkóval érkezett a vb-re. Valójában csak a nevük egyezik, de Mishina szerint sokat viccelnek ezzel, hogy nem hozhat szégyent a nagy múltú névre. Galliamov is megjegyezte, hogy a vezetéknév arra kötelezi őket, hogy a legmagasabb szinten teljesítsenek. A világbajnokságon ez abszolút sikerült nekik, és a jövőben is sok szép élményt várhatunk ettől a fiatal párostól, akik vb-újoncként rögtön világbajnokok lettek.
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
7 ÓRÁJA
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
7 ÓRÁJA