Vizsgálat alá helyezték az olimpiai bronzérmes, pályafutása lezárása után edzőként tevékenykedő Peter Oppegardot. A vádak között szerepel, hogy az edzések során előfordult, hogy forró itallal öntötte le korcsolyázóit, egyik tanítványa pedig azzal vádolja, hogy egyszer dühében megharapta őt.


A vizsgálat július óta tart, de a USA Today a napokban derített fényt az ügyre, s hozta azt nyilvánosságra. Az utóbbi években a sport területén számos történet látott napvilágot edzői túlkapásokról vagy zaklatási ügyekről, ezért az Egyesült Államokban külön szervezetet hoztak létre, mely a hasonló eseteket hivatott kivizsgálni.
A vádak szerint Oppegard 2013-ban egy edzés alkalmával megharapta egy akkor tizenéves korcsolyázólány karját, illetve több alkalommal forró vizet vagy kávét öntött versenyzőire mérgében.
Skate America
1 pont döntött a vb-ezüstérmesek javára a ritmustáncban
EGY ÓRÁJA
Oppegard partnerével, Jill Watsonnal 1988-ban olimpiai bronzérmet szerzett Calgary-ban, ez az amerikaiak utolsó olimpiai érme a párosok között. Emellett háromszor nyerték meg az amerikai bajnokságot, és világbajnoki bronzérmet is begyűjtöttek. A most 61 éves Oppegard az ötszörös világbajnok Michelle Kwan edzőként és koreográfusként dolgozó nővérének, Karen Kwannak a férje. A Kwan család működteti azt a jégpályát, ahol a vizsgálat alá helyezett edző tevékenykedett. Főleg párosokat készített fel, de rövid ideig a sportág egyik legnagyobb klasszisa, Yuna Kim is vele készült.
A párosok között versenyző Jessica Pfund az USA Today-nek beszélt arról, hogy 2013-ban Oppegard annyira bedühödött rá egy edzés alkalmával, hogy megharapta őt. Pfund ekkor 15 éves volt.
„Abban segített, hogyan helyezkedjem a jégen, meg akarta mutatni, miként kell egy ugrás után érkezni. Mindkét kezével engem tartott, majd áthajolt és megharapta a felkaromat, a bicepszem közelében. Emlékszem, teljesen összezavarodtam, hogy mégis miért csinálta ezt. Horzsolással és harapásnyomokkal mentem haza. Anyukám mondta, hogy látszódnak is a foga nyomai”
- eleveníti fel az esetet a korcsolyázó.
Pfundék nem tudták, mit tegyenek. A lány végül megkérte édesanyját, ne szóljon semmit, ne vonja felelősségre az edzőt, azzal ugyanis csak rontana a helyzeten.
„Megkértem anyukámat, hogy ne beszéljen vele, mert minden egyes alkalommal, ha megpróbálta, rosszabbra fordultak a dolgok. Az edzéseink rosszabbak lettek, és még többet kritizált minket. Jobb volt semmit sem mondani.”
Pfundék attól is féltek, ha jelentik az esetet a szövetségnek, azzal Karen Kwant és a pár két kislányát is nehéz helyzetbe hozzák. „A gyerekei még nagyon kicsik voltak, úgy éreztük, ha jelentjük őt, az az egész családját érintené.”

Jessica Pfund és Joshua Santillian

Fotó: Eurosport

2017-ben alapították meg az Egyesült Államokban az úgy nevezett SafeSport központot, melyet pont azért hoztak létre, hogy a bármilyen bántalmazást elszenvedett sportolók jelenthessék problémáikat. Ezután döntött úgy Pfund, hogy elárulja, mi történt vele korábban.
Jessica Pfund 2014-ben, egy évvel az incidens után hagyta ott Oppegardot, jelenleg Floridában készül partnerével, Joshua Santillannel. A páros az elmúlt négy évben a top 10-ben végzett az amerikai bajnokságban. Idén szüneteltetik pályafutásukat, és időközben Pfund elkezdett edzőként is szerepet vállalni.
A SafeSports központ a nyomozás alatt nem kívánja kommentálni az esetet, a USA Today megkeresésére csak annyit válaszoltak, hogy az ügy kivizsgálása folyamatban van, ezalatt nem oszthatnak meg részleteket. Az amerikai korcsolyaszövetség pedig közleményben reagált az esetre, támogatásukról biztosítják a bántalmazások áldozatait, és mindenkit arra biztatnak, hogy azonnal jelentse, ha hasonló helyzetbe kerülne.
via USA Today
Skate America
A kűrben is Zhou volt a legjobb, nagy fölénnyel nyerte a Skate Americát
EGY ÓRÁJA
Skate America
Tarasováék nyerték az orosz háziverseny első felvonását a párosoknál
EGY NAPJA