A japán Kao Miura legyőzte csapattársát és 2022-es világbajnokot, Shoma Unót a férfi rövidprogramban a szezon második Grand Prix-versenyén, a Skate Canadán. A harmadik helyen az olasz Matteo Rizzo végzett.
Miura négyfordulatos kombinációkkal, kvadra toe looppal, tripla Axellel készült, 94,06 pontot kapott, ami alig maradt el az eddigi legjobb eredményétől. A múlt hétvégi Skate Americán ezüstérmes japán srác az első helyről várhatja a kűröket.
"Ma elég jól mozgott a testem. A Skate Americáról hoztam magammal a lendületet" – jegyezte meg Miura.
Grand Prix Final
Csúcsra röpíti Malinint a kvadra Axel? Jön a GP-döntő!
TEGNAP - 11:45
"Volt ma néhány elkapkodott elemem, ezen dolgoznom kell holnapig. Amikor a Skate Americán versenyeztem, Ilia Malinin előttem csinált meg egy négyfordulatos Axelt, és ez némi nyomást jelentett.”

Pazar rövidprogrammal verte meg a világbajnokot a 17 éves japán srác Kanadában

Uno John Mayer "Gravity" című dalára nyitotta a programot egy négyfordulatos ugrással (flip), de egy másik kvadrát, egy toe loopot nem tudta megcsinálni hibátlanul, 89,98 pontot ért el.
Az olasz Matteo Rizzo a közönség nagy örömére egy Måneskin-mixet választott az idei rövidprogramjaihoz, és bár a zene remek volt, a korcsolyázása nem volt hibátlan, a négyfordulatosait alulforgatta, így a 2019-es Eb-bronzérmes 81,18 ponttal csak a harmadik helyre tudott feljönni.
A hazai pályán versenyző Keegan Messing egy hatalmas eséssel csak a negyedik helyre ért oda, bár nála az előadásmód mindig kárpótol minket a technikai hiányosságokért. Ezúttal 79,69 pontot szerzett, és az idei szezonban is hozott meglepetést: egy óriási mosoly kíséretében ismét megmutatta a kameráknak a születendő (második) gyermeke fotóját.
Camden Pulkinen (USA) lett az ötödik (75,07 ponttal), míg Conrad Orzel (Kanada) jutott be az első hat helyezett közé (69,69 pont).

A kanadai lányok állnak az élen a női rövidprogramok után a Skate Canadán

A nőknél a kanadai bajnok Madeline Schizas szűk előnyre tett szert csapattársa, Gabrielle Daleman előtt. Az újonc Ava Marie Ziegler (USA) a harmadik helyen áll.
A "Black Swan" című számra előadott programjában Schizas egy tripla Lutz-tripla toe loop kombinációt, egy tripla loopot, egy dupla Axelt teljesített, amivel 67,90 pontot szerzett, és összehozott magának egy szezoncsúcsot.
"Elég jól érzem magam a rövidprogramommal kapcsolatban. Mindig vannak dolgok, amiken szeretnék javítani, de elégedett vagyok azzal, ahogy ment. Boldog vagyok, mert összekaptam magam és jól kezeltem az idegességemet" – mondta a 19 éves versenyző.
"Nem voltak olyan pillanataim, amikor elvesztettem a kontrollt afölött, amit csinálok, és ez nagy változás volt számomra az előző szezonhoz képest."
Daleman Rihanna "Diamonds" című számára korcsolyázott, a rövidprogramjában ugyan voltak hibák, de elégedett volt a produkciójával.
"Teljesen kész vagyok attól, ahogy korcsolyáztam. Mindig van hova fejlődni. De mivel két év után ez volt az első nagydíjam hazai pályán, és nem is kívánhattam volna jobb szezonkezdetet" – mondta Daleman.
"Nagyon összeszedett voltam. Hagytam, hogy a zene vegye át az irányítást, hagytam, hogy megmondja, mit tegyek, mikor ugorjak, és csak a szívemet adtam bele, ez varázslatos volt, és nem is lehetnék boldogabb."

Ava Marie Ziegler

Fotó: AFP

A 16 éves Ziegler 66,49 ponttal egyéni csúcsot ért el.
"Nyilván lehetett volna jobb is, de összességében ez az első felnőtt Grand Prix-m. Határozottan nem gondoltam volna, hogy itt fogok ülni és beszélni hozzátok, de nagyon boldog vagyok, hogy itt vagyok, és minden nap azért dolgoztam, hogy idáig eljussak" – mondta Ziegler.
A szemem előtt csak az lebeg, hogy továbbra is kiegyensúlyozottan teljesítsek, és az első háromban végezzek a felnőtt válogatón.

A vb-ezüstérmes japán páros egy Elvis-dallal aratott a rövidprogramban

A párosoknál a világbajnoki ezüstérmes japán Riku Miura/Ryuichi Kihara páros végzett az élen a rövidprogramban az Emily Chan/Spencer Akira Howe (USA) és az olasz Sara Conti/Niccolo Macii kettős előtt.
"Ez volt az első alkalom, hogy előadtuk az új rövidprogramunkat, és a célunk az volt, hogy jól érezzük magunkat" – mondta Miura a "You’ll Never Walk Alone” cimű Elvis Presley-számra előadott korcsolyázásuk után.
"Holnap ugyanez lesz a helyzet – most fogunk először versenyezni ezzel a kűrrel, és biztos, hogy nem fogunk arra gondolni, hogy tisztán korcsolyázzunk vagy mi van, ha hibázunk, csak jól akarjuk érezni magunkat" – folytatta a lány.

Forrt a levegő a latinos hangulatú ritmustáncok után, íme a top 3 a kanadai GP-ről!

A jégtáncosoknál a 2021-es világbajnoki bronzérmes kanadai Piper Gilles/Paul Poirier a ritmustáncban új egyéni csúcsot hozott össze. A brit Lilah Fear/Lewis Gibson a második, míg a Caroline Green/Michael Parsons (USA) a harmadik helyen végzett.
A folytatásban szombat este 19:45-től elsőként a nőknél és a jégtáncosoknál derül ki, ki nyeri a Skate Canadát, az Eurosport 1-en láthatjátok a kűröket, de a teljes versenyt megmutatjuk élőben és visszanézhetően is az eurosport.hu-n és az Eurosport mobilos applikációiban.
Forrás: ISU
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35